ΔΝΤ: Προτείνει αλλαγές στα ομόλογα για να αποφευχθεί μια «νέα Αργεντινή»

ΔΝΤ: Προτείνει αλλαγές στα ομόλογα για να αποφευχθεί μια «νέα Αργεντινή»

Τι εισηγείται το Ταμείο προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές διαμάχες σαν αυτή της Αργεντινής και των hedge funds, που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας σε διάστημα 13 ετών



ΔΝΤ: Προτείνει αλλαγές στα ομόλογα για να αποφευχθεί μια «νέα Αργεντινή»
Αλλαγές στα συμβόλαια των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται διεθνώς προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές διαμάχες σαν αυτή της Αργεντινής και των hedge funds, που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας σε διάστημα 13 ετών.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει αλλαγή στον περιβόητο όρο “pari passu”, ο οποίος οδήγησε τον Αμερικανό δικαστή που αποφάσισε κατά της Αργεντινής να καταλήξει ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ομολογιούχους εάν δεν πληρώσει πρώτα στο ακέραιο τα hedge funds (που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους - hold outs). Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η Αργεντινή βρέθηκε σε default τον Ιούλιο, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεών της με τα funds.

Κλείσιμο
“Εάν τα δικαστήρια στο μέλλον ερμηνεύσουν ευρέως τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Νέα Υόρκη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία της αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών να γίνει πιο περίπλοκη. Αυτές οι αποφάσεις έχουν αυξήσει τον κίνδυνοι οι hold outs να πολλαπλασιαστούν, καθώς τώρα έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν μία προνομιακή πληρωμή, έξω από τη συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων”, αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.

Οι νέοι όροι τους οποίους προτείνει το ΔΝΤ θα διευκρινίζουν ότι η εκδότρια χώρα δεν είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίζει όλους τους πιστωτές με τους ίδιους όρους.

Επίσης, το Ταμείο πιέζει για αυστηρότερες ρήτρες συλλογικής ευθύνης (collective action clauses), ένα σύστημα που προβλέπει ότι εάν μια ανταλλαγή ομολόγων γίνει δεκτή από ένα  προκαθορισμένο πλειοψηφικό ποσοστό των ομολογιούχων, τότε αυτή είναι δεσμευτική για όλους.

Όπως αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ, στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, το 2012, πάνω από τις μισές σειρές ομολόγων έμειναν εκτός της ανταλλαγής, εξαιτίας των hold outs. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της αναδιάρθρωσης έμειναν υποχρεώσεις περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή το 30% των ελληνικών ομολόγων διεθνούς δικαίου.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης