Αυτά είναι τα «στραβά» της ελληνικής οικονομίας που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα

Αυτά είναι τα «στραβά» της ελληνικής οικονομίας που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα

Η χώρα μας, πάντως, φέτος αναρριχήθηκε κατά δέκα θέσεις στη σχετική λίστα ανταγωνιστικότητας, από την 91η στην 81η θέση

Αυτά είναι τα «στραβά» της ελληνικής οικονομίας που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα
Το σαθρό δημόσιο και ο αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτών αποτελούν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφει η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 
 
Φέτος, η χώρα μας αναρριχήθηκε κατά δέκα θέσεις στη σχετική λίστα ανταγωνιστικότητας, από την 91η στην 81η θέση, χάρη κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με το WEF, αρχίζουν να αποδίδουν. Ωστόσο η φετινή έκθεση υπογραμμίζει μία σειρά προκλήσεων για την ελληνική οικονομία αλλά και «κακώς κείμενα» που ουσιαστικά κρατούν πίσω τη χώρα παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα. 
 
Κλείσιμο
Η λειτουργία των θεσμών παραμένει ισχνή ενώ εμφανίζει χαμηλή βαθμολόγηση για την κυβερνητική αποδοτικότητα (129η στον κόσμο). Επίσης, οι ελληνικές αγορές (στην 130η θέση) δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τη πρόσφατη κρίση, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο ισχυρό είναι το τραπεζικό σύστημα (141η η χώρα). 
 
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (136η θέση) παραμένει ο πιο προβληματικός τομέας για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 22,4% των συνολικών απαντήσεων σε σχετική δημοσκόπηση του WEF.
 
Δεύτερος σε σημασία προβληματικός τομέας για τις επιχειρήσεις είναι η μη αποδοτική κυβερνητική γραφειοκρατία (19,8%), ενώ ακολουθούν, η φορολογική νομοθεσία (16,4%), η αστάθεια πολιτικής (14,2%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,4%), η διαφθορά (4,1%) και η «σφιχτή» εργατική νομοθεσία (4,1%).    
 
Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά πάντως, παράγοντες όπως οι ανεπαρκείς πόροι για καινοτομία (2,6%), η ανεπάρκεια των υποδομών (2,4%), η κυβερνητική αστάθεια (2,3%) και το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης