«‘Ωρα μηδέν» για 1.277 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

«‘Ωρα μηδέν» για 1.277 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Έλεγχοι-εξπρές για εμβάσματα, off shore και πλούσιους φορολογούμενους - Και άλλοι 1.323 «στο σκαμνί» για κακούργημα, αλλά το δημόσιο συνεχίζει να μην ειπράττει

«‘Ωρα μηδέν» για 1.277 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής
«Κυνηγοί κεφαλών» στις εφορίες βεβαιώνουν εναγωνίως φόρους και πρόστιμα δισεκατομυρίων αλλά, τελικώς,  δεν εισπράττουν τίποτε. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να αποδείξουν ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι και «ράβουν κοστούμι» με θηριώδη για 1.277 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Η ξαφνική επιτάχυνση των ελέγχων έρχεται την ώρα που τα συνήθη «υποζύγια» έχουν γονατίσει και αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα τα χρέη σην εφορία να έχουν φτάσει πια στα 65,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάρτιο και μετά υπάρχει ένταση των ελέγχων και των ρυθμών ολοκλήρωσης τους. Μόνο τον Μάρτιο ξεκίνησαν 468 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου, 657 έλεγχοι σε πρόσωπα που έστελναν εμβάσματα στο εξωτερικό και άλλοι 152 σε off shore. Για τις υποθέσεις αυτές αναμένεται να εκδοθούν πάνω από 1.200 πορίσματα μέχρι τον Ιούλιο, αλλά οι περισσότερες αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια και, όπως δείχνουν και φέτος πάμπολλα παραδείγματα, εκεί διαφαίνεται πως τελικώς θα καταπέσουν μαζικά πολλές εξ αυτών.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, «στο σκαμνί» για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος στέλνει το ΣΔΟΕ άλλους  χιλιάδες φορολογούμενου. Ήδη έχουν σταλεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής Νικολούδη για το Ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Παρόλα αυτά, παραμένουν αστοχίες και υπερβολές στην επιβολή φόρων και προστίμων. Η εφορία επιβάλλει φόρους και πρόστιμα «στα τυφλά», με αποτέλεσμα το δημόσιο να μην βρίσκει να εισπράξει σχεδόν ποτέ όσα υπολογίζει.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν 95 πλήρεις έλεγχοι (στόχος είναι 500 στο α΄εξάμηνο) αλλά οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίζονται σε μόλις 26,73% έναντι στόχου 65%.  Έτσι το δημόσιο δεν εισπράττει τελικά ούτε τα μισά των μισών από όσα θα ανέμενε.

Αλλά και στις κατηγορίες των φορογλουμένων μεγάλου πλούτου, των off shore και των εμβασμάτων, έχουν ολοκληρωθεί συνολικά μόλις 94 έλεγχοι, ενώ στόχος στο Μνημόνιο ήταν να φτάσουν τους 307 στο α΄εξάμηνο και 720 στο τέλος του έτους. Και έτσι όμως, ο δείκτης εισπραξιμότητος από τους ελέγχους αυτούς δεν ξεπερνά 28,9% έναντι στόχου είσπραξης 50%.

Ως αποτέλεσμα, φόροι βεβαιώνονται αλλά δεν πληρώνονται. Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα απλήρωτα χρέη των 61,9 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2012!

Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να πληρώσου ό,τι μπορούν για παλαιά χρέη αλλά αφήνουν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους στην εφορία. Από τις παλιές οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 561 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο, ενώ θέλει να εισπράξει 1 δισ ευρώ στο α΄εξάμηνο και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Αντιθέτως, από τις νέες οφειλές που δημιουργούνται, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%, αλλά μέχρι το α΄τρίμηνο δεν κατάφερε να εισπράξει παρά μόλις το 9,27%. Με τα δεδομένα αυτά, ο στόχος για ποσοστό είσπραξης 25% για το σύνολο της χρονιάς φαντάζει πλέον σχεδόν ανέφικτος, αφού θα πρέπει να εισπράττονται πλέον τολάχιστον το 30%-35% των οφειλών τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης