Με το Fairfax στρατηγικό επενδυτή, road shows Μεγάλου από Λονδίνο μέχρι Χονγκ Κονγκ

Με το Fairfax στρατηγικό επενδυτή, road shows Μεγάλου από Λονδίνο μέχρι Χονγκ Κονγκ

Περί τα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν προς κάλυψη στην Ελλάδα - Ποια είναι η στρατηγική για την προσέλκυση των διεθνών κεφαλαίων που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα

Με το Fairfax στρατηγικό επενδυτή, road shows Μεγάλου από Λονδίνο μέχρι Χονγκ Κονγκ
Ένα από τα μεγαλύτερα fund του κόσμου, το καναδικό Fairfax, που διαχειρίζεται πάνω από 100 δισ. δολάρια, για μια ακόμα φορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στον τραπεζικό κλάδο. Ο επικεφαλής του fund Prem Watsa αποφάσισε να προσφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ και για την ακρίβεια το πόσο του 1,3 δισ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις oκτώ χθες το βράδυ, ο Ινδο-Καναδός επικεφαλής του Fairfax, απέστειλε ολοκληρωμένη προσφορά στη διοίκηση του ΤΧΣ για ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε τιμή πέριξ των 0,30 - 0,35 ευρώ.  Έτσι τώρα οι υπόλοιποι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν είτε την ίδια τιμή είτε υψηλότερες κατά τη διάρκεια που θα είναι ανοικτό το βιβλίο προσφορών. Το βιβλίο προσφορών για τις ξένες και την ελληνική αγορά θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα κλείσει στις 29 Απριλίου.  

Κλείσιμο
Το Fairfax υποστηρίζεται από consortium επενδυτών και η προσφορά κατατέθηκε από κοινού με τις Fidelity, Capital, W. Ross και McKenzie. Εάν όλα πάνε καλά τότε το Fairfax (είτε από μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλα funds) θα έχει επενδύσει πάνω από 1,7 δισ ευρω στην ελληνική οικονομία και αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο ξένο θεσμικό επενδυτή στην χώρα μας. Έως τώρα το Fairfax έχει επενδύσει στην Eurobank Properties, στον Μυτιληναίο ενώ προ ημερών εξαγόρασε και την Praktiker Hellas. Συνολικά μέχρι στιγμής έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση της προσφοράς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έγινε τη στιγμή που η ηγετική ομάδα του ομίλου υπό τον Χρήστο Μεγάλου βρίσκεται στο Λονδίνο σε συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν  στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,85 δισ. ευρώ.  

Ήδη η διοίκηση του ΤΧΣ, υπό την Αναστασία Σακελαρίου, ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα τη Ελλάδος, απ’ όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί και το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου.

Στην επιλογή του βασικού επενδυτή, σημαίνοντα ρόλο έχει η Lazard που είναι σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank και θα αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών βάσει της τιμής και του ποσού συμμετοχής, που κατέθεσε ο ενδιαφερόμενος επενδύτης, ο οποίος θα πρέπει επίσης να υπογράψει Συμφωνία Μετόχων, δεσμευόμενος για τη διακράτηση των μετοχών που θα αποκτήσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που μείνει ακάλυπτο μέρος της αύξησης, τότε το αδιάθετο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία bail in για τους ομολογιούχους της τράπεζας. Στην ελληνική αγορά θα διατεθεί το 10% του συνολικού ποσού της αύξησης δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ.  Εκτιμάται ότι στις 8 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση  των νέων μετοχών.  

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης