Κομισιόν: Ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Κομισιόν: Ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να διατηρηθεί η δυναμική «προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού» είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχει θέσει η Τρόικα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές χαρακτηρίζει η Κομισιόν την πετυχημένη έκδοση πενταετών ομολόγων, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Ωστόσο επισημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για κομπασμούς, ώστε να επιτευχθεί η διατηρήσιμη πρόσβαση και να ξεπεραστεί η κρίση. Γι' αυτό και ζητά επιμονή στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος προσαρμογής... 

Κλείσιμο
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
"Η σημερινή πετυχημένη ομολογιακή έκδοση αποτελεί πρώτο αλλά ξεκάθαρο βήμα στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της γενικής βελτίωσης στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ξεκινά να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αντικατοπτρίζει τις θετικές συνέπειες απ' τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε όταν ζήτησε χρηματοδοτική βοήθεια την άνοιξη του 2010. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για κομπασμό. 
 
Για να επιτευχθεί μία διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής και  με τις οποίες θα τονωθεί η ανάπτυξη".  

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας αρκέστηκε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Χοακίν Αλμούνια, να τονίσει ότι «ήταν μεγάλη επιτυχία, επιβραβεύτηκε η συνέπεια και η προσπάθεια» της χώρας περιμένοντας να ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία της έκδοσης,  ότι «ήταν μεγάλη επιτυχία, επιβραβεύτηκε η συνέπεια και η προσπάθεια» της χώρας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Βενιζέλος: Οι αγορές ξέρουν...

«Οι αγορές δίνουν μια αποστομωτική απάντηση και σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διστάζουν να αναγνωρίσουν το αυτονότητο και εξακολουθούν να επανλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες», ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.

«Οι αγορές ξέρουν γιατί έχουν την οσμή του κέρδους», συνέχισε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «ξαναγυρίζει στις αγορές με όρους εφάμιλλους -για να μην πω καλύτερους- από αυτούς που γύρισε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία». 

Στο ερώτημα τι πρόκειται να γίνει τώρα με την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια αποστροφή που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. «Ποια διευθέτηση; Αποδεικνύεται ότι το χρέος για τις αγορές είναι απολύτως βιώσιμο. Όλα αυτά που φαντασιώνονται ορισμένοι ότι θα κάνουν -όταν έρθει η ώρα τους- τα έχουμε ήδη κάνει και αυτό αποδεικνύεται τώρα περίτρανα: Και κούρεμα έχει γίνει και αναδιάρθρωση έχει γίνει και τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις είναι τακτοποιημένες με εξαιρετικό τρόπο και περίοδος χάριτος υπάρχει, τα πάντα». 

«Η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές, στην ομαλότητα, βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση. Πλησιάζουμε στην στροφή», ήταν το συμπέρασμα του κ. Βενιζέλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης