ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Διορία ως τις 15/4 για να υποβάλλουν capital plans - Πρώτη κίνηση η ανακοίνωση αύξησης κεφαλαίου από την Πειραιώς, έπονται ανάλογες εξελίξεις στην Alpha - Το μπαλάκι στην Eurobank ενόψει του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
Στα 6,382 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests τα αποτελέσματα των οποίων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα και κατά τράπεζα οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν έχουν ως εξής:

Κλείσιμο
Για την Alpha bank προκύπτει κεφαλαιακή ανάγκη 262 εκατ. ευρώ
Για την Eurobank 2,945 δισεκ. ευρώ
Για την Εθνική 2,183 δισεκ. ευρώ
Για την Πειραιώς 425 εκατ. ευρώ
Για την Attica bank 397 εκατ. ευρώ
Για την Πανελλήνια τράπεζα 169 εκατ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση τα stress tests της ΤτΕ είναι τα αυστηρότερα stress tests που έχει πραγματοποιήσει ποτέ Εθνική Κεντρική Τράπεζα σε όλη την Ευρωζώνη και περιλαμβάνουν δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και τις παντός είδους ασφαλιστικές δραστηριότητες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για τη αυστηρότερη μεθοδολογία που έχει υιοθετηθεί ποτέ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες έως τις 15 Απριλίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα capital plans δηλαδή τα σχέδιά τους για το πώς και από πού θα αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα:
Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της Eurobank Χρήστος Μεγάλου βρέθηκε στο Λονδίνο και είχε συναντήσεις με δεκάδες θεσμικούς επενδύτες.

Στις  κατ'ιδίαν συζητήσεις που είχε ο έμπειρος τραπεζίτης για μια ακόμα φορά πιστοποιήθηκε ,όπως λένε οι πληροφορίες , ότι η τράπεζα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να προχωρήσει για να ενδυναμωθεί κεφαλαιακά μπορεί να βρει το πόσο των 3 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση της. 

Όμως τα δεδομένα τις τελευταίες ώρες «φαίνεται» να έχουν διαφοροποιηθεί μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Πειραιώς να σηκώσει από τις διεθνείς αγορές 2,3 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού δανείου αλλά και την επικείμενη απόφαση της Alpha Bank περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Επί της ουσίας οι δυο αυτές τράπεζες θα σηκώσουν από τις διεθνείς αγορές το πόσο των 3,3 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Όμως το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες είναι εάν μπορούν οι διεθνείς αγορές να «στηρίξουν»  3 ελληνικές τράπεζες οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια περίπου 6,3 δισ ευρώ. Το ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί ειδικά με τις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι η ΑΜΚ και η έκδοση ομολογιακού δανείου θα καλυφθούν ενώ προφανώς το ίδιο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει και η Alpha Bank.

Οι διοικήσεις Σαλλα και Κωστοπουλου είναι περισσότερο ευέλικτες σε σχέση με την διοίκηση Μεγάλου καθώς για να προχωρήσουν σε αυτές τις κινήσεις δεν «χρειάζονται»  τον περίφημο νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης παρά μόνο την σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των μετοχών που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ημέρες. 
Η απόφαση των μετόχων είναι καθαρά τυπική οπότε οι σχετικές διαδικασίες θα προχωρήσουν σχετικά γρήγορα.

Αντίθετα για να προχωρήσει η αύξηση της Eurobank χρειάζεται να περάσει από την Βουλή ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης  για τον οποίο όμως δεν γίνεται καμία κουβέντα τις τελευταίες ημέρες και ήδη έχει καθυστερήσει για πάνω από 2 μήνες. 
Η διοίκηση Μεγάλου στις επαφές που έγιναν στο Λονδίνο, έχει εξασφαλίσει ήδη 2 δισ. από τα funds Φairfax, Apollo κ.λ.π. Για την αύξηση της Eurobank, αναζητεί όμως άλλο 1 δισ. για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες που όπως προέκυψε φτάνουν τα 3 δισ.

Επί της ουσίας δηλαδή η τράπεζα βρίσκεται «εγκλωβισμένη» καθώς εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος  αύξηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.   Το καίριο ζήτημα που τίθεται πλέον είναι ποτέ θα κατατεθεί (εάν κατατεθεί) ο σχετικός νόμος στην Βουλή  καθώς λέγεται ότι υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.  Επίσης, έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι όσο πλησιάζουμε χρονικά προς τις ευρωεκλογές είναι περισσότερο δύσκολο να κατατεθεί ένας τέτοιος νόμος στην Βουλή που μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση και μιας μερίδας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια στην περίπτωση που δεν κατατεθεί ο νόμος στην Βουλή τότε το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να στηρίξει τα κεφάλαια της Eurobank με το πόσο των 3 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος) και η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί κατά 100%. (σήμερα 96%)

Χθες η τιμή της μετοχής της Eurobank έκλεισε στα επίπεδα των 0,42 ευρώ ανά μετοχή .  Άρα εάν υποθέσουμε ότι το ΤΧΣ καλύψει το κεφάλαιο των 3 δισ. ευρώ τότε η συνολική τιμή κτήσης των μετοχών της τράπεζας για το Ταμείο υποχωρεί πέριξ των των 0,80 λεπτών. 
Σημειώνεται ότι στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 5,5 δισ. ευρώ το ΤΧΣ (εάν υπολογίσουμε και την εισφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) η τιμή κτήσης των μετοχών της τράπεζας από το ΤΧΣ ανέρχεται περίπου στα 1,10 ευρω.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που η Eurobank ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ και στην συνέχεια περάσει ο νόμος από την Βουλή, οι ξένοι θεσμικοί (FairFax κλπ) έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στην διαδικασία αγοράς των μετοχών της Eurobank απευθείας από το Ταμείο.

Πηγή:  http://www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης