Στροφή των κεφαλαίων στη Νότια Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές,με καλές προοπτικές σε Ελλάδα,Ιταλία

Στροφή των κεφαλαίων στη Νότια Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές,με καλές προοπτικές σε Ελλάδα,Ιταλία

Societe Generale: Μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τον Euro Stoxx 50 - Ελκυστικές αποτιμήσεις στην Ιταλία - Η μεταβλητότητα των αναδυόμενων αυξάνει τις αποδόσεις ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων - Περιορίζει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης

Στροφή των κεφαλαίων στη Νότια Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές,με καλές προοπτικές σε Ελλάδα,Ιταλία
Μετά από μια περίοδο αμφιβολίας την περασμένη άνοιξη, οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα στα θετικά σημεία που καταγράφουν πολλές χώρες του Νότου - τη βελτίωση των ισοζυγίων, τη σταθεροποίηση της ανεργίας (αν και ακόμη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα), τα πρώτα βήματα προς την Τραπεζική Ένωση αλλά και την αναμενόμενη επιστροφή των οικονομιών σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται ήδη σε αυτό το πλαίσιο, με τους βασικούς δείκτες μετοχών και ομολόγων να σημειώνουν διψήφιες αποδόσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Κλείσιμο
Όμως, με τις αποδόσεις των ιρλανδικών 5ετών ομολόγων να πλησιάζουν εκείνες των αμερικανικών και το spread της Γερμανίας να είναι σε επίπεδα προ κρίσης, οι αναλυτές της Societe Generale δεν αναμένουν νέα ραγδαία πτώση των spreads στο άμεσο μέλλον, εκτός - όπως επισημαίνουν- αν σημειωθεί μια ισχυρή οικονομική βελτίωση των περιφερειακών χωρών.

Πάντως σήμερα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους ενώ και οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά.

Το ελληνικό spread από τα χαμηλά των 551 μονάδων βάσης βρίσκεται πλέον στις 700 μονάδες βάσης, με το 10ετές ομόλογο να εμφανίζει απόδοση μέχρι και 8,67% από 8,13% την Παρασκευή

Οι αποδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία κινήθηκαν σήμερα επίσης υψηλότερα κατά 2-3 μονάδες βάσης.

Σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές πάντως, μέχρι στιγμής, αυτή τη χρονιά, ο δείκτης της Ιρλανδίας ISEQ έχει σημειώσει άνοδο 5,9% , της Πορτογαλίας PSI 20 έχει αυξηθεί κατά 4,3% και ο FTSE MIB της Ιταλίας αναρριχήθηκε 4,5% .

Αντίθετα , ο γερμανικός DAX έχει κερδίσει μόλις 0,8 % και στη Γαλλία ο CAC 40 είναι κάτω από 0,4%. Παρόλα αυτά, οι μετοχές της νότιας Ευρώπης και της Ιρλανδίας έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν τη διαφορά, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ενώ ο γερμανικός DAX έχει θέσει ένα νέο προ-κρίσης υψηλό, οι ιρλανδικοί και ιταλικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι κάτω από το 50% από τα υψηλά προ κρίσης ενώ στην Ισπανία είναι κάτω από 35%.

Το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα. Η χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε με το δεξί για τις περισσότερες αγορές του Νότου αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία ήπια διόρθωση με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται και πάλι.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το εντυπωσιακό +11% τις πρώτες 15 ημέρες πλέον κινείται πτωτικά, ωστόσο ότι τα επίπεδα μεταβλητότητας δεν είναι πλέον ανησυχητικά, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τον Euro Stoxx 50

Σύμφωνα με την ανάλυση της Societe Generale, ο Euro Stoxx 50 έχει περιθώρια για ακόμα υψηλότερες αποδόσεις στους επόμενους μήνες, αφού:
1) μειώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης
2) οι επενδυτές κυνηγούν τις αποδόσεις
3) το momentum στην ευρωζώνη είναι θετικό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, το ΑΕΠ της χ'ωρας αυξήθηκε κατά 0,3% στο Q4, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010 και το ΔΝΤ έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις στο 0,6% για το 2014. Ακόμη και η Ελλάδα εμφανίζει πολύ βελτιωμένη εικόνα με πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 600 εκατ. ευρώ για το 2013, σχολιάζει η Societe.

Καλές οι αποτιμήσεις στην Ιταλία

Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι ελκυστικές σε ότι αφορά τη λογιστική αξία, ιδίως σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που κινείται στο 2,6, ενώ η ευρωζώνη στο 1,5,  αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ειδικά στην Ιταλία, οι αποτιμήσεις είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη που μετά το ράλι του 2013 οι τιμές έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον ιταλικό δείκτη και εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχίσει να υπεραποδίδει μέσα στο 2014.

Πηγή:www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης