Μια (μαγική) Καρφίτσα από τις 21 Δεκεμβρίου στο Bios

Μια (μαγική) Καρφίτσα από τις 21 Δεκεμβρίου στο Bios

Τρεις ηθοποιοί που έχουμε αγαπήσει, τον τελευταίο καιρό συνεργάζονται για το θέατρο και ισχυροποιούν τα δεσμά της φιλίας τους με αφορμή ένα νέο ελληνικό θεατρικό κείμενο με θέμα την αγάπη

Μια (μαγική) Καρφίτσα από τις 21 Δεκεμβρίου στο Bios
Το νέο θεατρικό έργο της μοναδικής Ελένης Ζιώγα γεννήθηκε μέσα στην κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας, μια κρίση που, εξ’ αιτίας του πόνου που προκαλεί, δίνει τροφή για αναθεώρηση και ενδοσκόπηση γεννώντας ταυτόχρονα  την πιο απόλυτη βεβαιότητα: «Σ’ αυτή τη ζωή που ήρθαμε να ζήσουμε έχουμε όλοι μας από μια καρφίτσα στην καρδιά... Το θέμα είναι να την αφήσεις να σε ματώσει... Μπας και καταλάβεις πως ζεις ...». 

Λένε πως τα τελευταία δύσκολα χρόνια εδώ στην πατρίδα μας βιώνουμε την εποχή της διάσπασης. Ότι οι άνθρωποι, μέσα στην ταλαιπωρία μιας τόσο δύσκολης καθημερινότητας, δείχνουν να κλείνονται στον «εγώ» τους και να εγκλωβίζονται στην οργή. Μπορεί και να έχουν δίκιο εκείνοι που το λένε.

Κλείσιμο


Να όμως που κάτω από την επιφάνεια της διάσπασης η Ελλάδα της κρίσης δείχνει να ξαναγεννάει δεσμούς και φιλίες. 

Τρεις ηθοποιοί που έχουμε αγαπήσει, τρεις φίλες που αγαπιούνται, η Υβόννη Μαλτέζου, η Λουκία Πιστιόλα και η Ελένη Ζιώγα, τον τελευταίο καιρό συνεργάζονται για το θέατρο και ισχυροποιούν τα δεσμά της φιλίας τους με αφορμή ένα νέο ελληνικό θεατρικό κείμενο με θέμα την αγάπη. 



« Η Καρφίτσα»( ή Απλά μαθήματα επιβίωσης )» είναι ένα έργο που έγραψε η Ελένη Ζιώγα και γεννήθηκε μέσα  στην κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας, μια κρίση που , εξ’ αιτίας του πόνου που προκαλεί, δίνει τροφή για αναθεώρηση και ενδοσκόπηση.

 Ένα έργο  που, όπως θα μας πει η συγγραφέας του,  βλέπει την διαδρομή του ανθρώπου στη ζωή σαν ένα παιχνίδι που αν δεν παιχτεί με τους όρους της αγάπης μπορεί να είναι τόσο εφιαλτικό , όσο η ισόβια φυλακή. 


 
Γι’ αυτό και αρχικά προέκυψε η  ανατρεπτική ιδέα  το έργο να ανέβει πρώτα κυριολεκτικά μέσα στη φυλακή. Και η ιδέα έγινε πραγματικότητα! 

Τον περασμένο Απρίλιο η Ομάδα του Θεατρικού εργαστηρίου του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού σε συνεργασία με τις τρεις ηθοποιούς , τον ηθοποιό Φώτη Λαζάρου και τον σκηνοθέτη Άρη Τρουπάκη, έδωσαν μια και μοναδική παράσταση της «Καρφίτσας» μέσα στους χώρους των φυλακών. 



Για  την πραγματοποίησή της χρειάστηκε να γίνουν κοινές πρόβες των κρατουμένων με τους ηθοποιούς μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του προηγούμενου χειμώνα. Η εμπειρία ήταν συνταρακτική. Οι ηθοποιοί, όπως μας αφηγούνται,  είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο πολύ μοιάζουμε  οι «εντός» και «εκτός» των τειχών «κρατούμενοι» μιας αδυσώπητης πραγματικότητας , αλλά και κάτι ακόμα, φαινομενικά οξύμωρο: το πόσο εύκολα μπορεί να γεννηθεί η αγάπη  μέσα από τον πόνο του εγκλεισμού... 



Εμείς βρεθήκαμε , πριν δυο μέρες στις πρόβες της παράστασης που η ίδια «γυναικο- παρέα», μαζί τώρα με τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο ηθοποιό Έκτορα Λιάτσο και  με την σκηνοθετική και κινησιολογική επιμέλεια της  Έφης Καρακώστα , που προσχώρησε με ενθουσιασμό στην αρχική παρέα, ετοιμάζει  -σε ομαδική σκηνοθεσία- για το κοινό στον πολυχώρο “Bios”.  Και εντυπωσιαστήκαμε.



Στο industrial –“περιθωριακό” περιβάλλον του χώρου οι  τέσσερις χαρακτήρες,  η  Κυρία, η Ζητιάνα, η Ηθοποιός και ο Δολοφόνος, ζωντανεύουν ιδανικά.  Το υποβλητικό σκηνικό τοπίο  του ίδιου του θεάτρου με την παρακμιακή του αχλή, σε συνδυασμό με ένα ευφάνταστο «παιχνίδι» με τις σκιές και το χώμα, μετατρέπεται σε τόπο  μιας συναρπαστικής μυσταγωγίας όπου η φυλακή μεταμορφώνεται σε  ελευθερία και ο θάνατος σε ζωή... 

Μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη, το κείμενο και οι ερμηνείες απελευθερώνονται παρασύροντας τον θεατή σε ένα αναπάντεχο ταξίδι με συντροφιά το άφθονο γέλιο και την αληθινή συγκίνηση. Οι τέσσερεις ήρωες, επιδίδονται σε μια ιδιότυπη “σκυταλοδρομία” με «σκυτάλη» την καρφίτσα, η επιρροή της οποίας  θα είναι καταλυτική πάνω στον καθέναν απ’ αυτούς.



Η καρφίτσα θα αποτελέσει το «κλειδί» που, μέσα από τα θαυματουργά χέρια της άγιας Ζητιάνας , ο Δολοφόνος θα λυτρωθεί από τη φυλακή του μίσους και οι λιγότερο «αθώες» Κυρία και η Ηθοποιός θα οδηγηθούν σε μια ανεπαίσθητη, αλλά, ακόμα κι έτσι, σημαντική μετατόπιση της οπτικής τους απέναντι στη ζωή…

Βγαίνοντας από το Bios ,μετά από την πρόβα και από ένα ποτό που μοιραστήκαμε με τους συντελεστές της «θαυματουργής» Καρφίτσας, επιβεβαιώσαμε  ακόμα μια φορά τα λόγια που είπε ένας κρατούμενος μόλις τέλειωσε η παράσταση στις  φυλακές:  «Σ’ αυτή τη ζωή που ήρθαμε να ζήσουμε έχουμε όλοι μας από μια καρφίτσα στην καρδιά... Το θέμα είναι να την αφήσεις να σε ματώσει... Μπας και καταλάβεις πως ζεις ...»



Συντελεστές
Κείμενο: Ελένη Ζιώγα
Επιμέλεια σκηνοθεσίας και κίνησης: Έφη Καρακώστα
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Μυρτώ Καρέκου
Σχεδιασμός φώτων:  Στέλλα Κάλτσου
Sound design: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός σκηνοθεσίας: Χριστίνα Χριστοδούλου
Βοηθός σκηνοθεσίας και οργάνωση παραγωγής: Κική Σπανούδη
Βοηθοί σκηνογράφου: Τζέλλα Χριστοπούλου, Μαίρη Αντωνοπούλου
Video Art: Θανάσης Τότσικας
Επικοινωνία: Βαγγέλης Λιακόγκονας
Φωτογραφίες: Mike Rafail

Σκηνοθεσία: Ομαδική
Παραγωγή: Γιώργος Σύρμας


Διανομή

ΖΗΤΙΑΝΑ: Υβόννη Μαλτέζου
ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Λουκία Πιστιόλα
ΚΥΡΙΑ: Ελένη Ζιώγα
ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ: Έκτορας Λιάτσος


Facebook Page: Η καρφίτσα

Πληροφορίες παράστασης

Bios – Κεντρική Σκηνή
Πειραιώς 84, Αθήνα
τηλ | 2103425335

Παραστάσεις από 21/12
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 12 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμΕΑ): 10 ευρώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης