Η παράσταση «Χαιρετίσματα στη Μπέρθα» στο Studio Μαυρομιχάλη

Η παράσταση «Χαιρετίσματα στη Μπέρθα» στο Studio Μαυρομιχάλη

Από τις 2 Οκτωβρίου και για δέκα παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Η παράσταση «Χαιρετίσματα στη Μπέρθα» στο Studio Μαυρομιχάλη
Το βασισμένο σε μονόπρακτα του Τένεσση Ουίλλιαμς έργο «Χαιρετίσματα στην Μπέρθα», σε σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά, ανεβαίνει στις 2 Οκτωβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη (και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15) για δέκα παραστάσεις.

Έχοντας πρωταγωνίστριες τη Θωμαΐδα Κρητικού και την Μάρω Μελισσάρη, η παράσταση αποτελείται από τα τρία μονόπρακτα του Τέννεση Γουίλλιαμς «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ», «Χαιρετίσματα από τη Μπέρθα», ενωμένα σε ένα ενιαίο έργο, ενώ κατά τη διάρκεια της ακούγονται αποσπάσματα και από τα μονόπρακτα του ίδιου συγγραφέα «Προς κατεδάφιση» και «Λαίδη Φθειροσόλ» από τις φωνές των ηθοποιών Γιώργου Νινιού, (συγγραφέας – πατέρας), Βάσιας Χρονοπούλου (μικρή Μπέρθα) και Λευτέρη Βενιάδη (μικρός Τσάρλι).

Κλείσιμο
Η σκηνοθέτιδα Έφη Ρευματά γράφει για το έργο: «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα στον Τσάρλι. Με πολλή αγάπη!»



Η Μπέρθα είναι ηρωίδα του Τέννεσση Ουίλλιαμς. Η Τίνα, και η Λίλλυ, είναι κι αυτές ηρωίδες του ίδιου συγγραφέα. Και κάθε μία απ’ αυτές θα μπορούσε να είναι η Μπέρθα.

Διαβάζοντας τα τρία μονόπρακτα του Τέννεσση Ουίλιαμς: «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ» και το «Χαιρετίσματα από τη Μπέρθα», συναντάς την ίδια εύθραυστη, φοβισμένη γυναίκα. Αντιμέτωπη με την μοναξιά, την τρέλα, τα πάθη της, αντιμέτωπη με την ίδια τη ζωή της.

Καταπιεσμένη και σημαδεμένη από τον περίγυρό της, την αυταρχική μητέρα της, τον απόντα ποιητή πατέρα της, τον άντρα που έχει σημαδέψει για πάντα τη ζωή της (Τσάρλι). Την βλέπεις μικρή και αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το «Προς κατεδάφιση»: Είναι η Γουίλλυ! 

Τη βλέπεις μεγάλη και την αναγνωρίζεις: Είναι η «Λαίδη Φθειροσόλ».

Οι ηρωίδες του Τέννεση Ουίλλιαμς είναι ο ίδιος ο συγγραφέας τους!
Ενώνοντας τα παραπάνω μονόπρακτα του ξεχωριστού αυτού δημιουργού σε ένα ενιαίο έργο, συναντάμε τη Μπέρθα και το περιβάλλον της σε μια διαδρομή ζωής, όπου μέσα από διαφορετικές ηλικίες, γνωρίζουμε την αφετηρία της και ανιχνεύουμε την κατάληξη της.



Στην πραγματικότητα όμως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε έναν απ’ τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, αλλά και να «αγγίξουμε» όλους αυτούς τους τραυματισμένους ανθρώπους που αντιπροσωπεύει και τους χρίζει πρωταγωνιστές του, που ακόμα και τώρα μισό αιώνα μετά, δεν σταματούν να μας συγκινούν, αλλά και να μας θυμίζουν ότι η μοναξιά δεν αποτελούσε «προνόμιο» μόνο της κοινωνίας και της εποχής του Τέννεση Ουίλλιαμς.

Στέλνουμε… «Χαιρετίσματα στη Μπέρθα», «χαιρετίσματα στον Τέννεση»

Οι συντελεστές της παράστασης

Την μετάφραση έκαναν η Θωμαΐς Κρητικού και Μάρω Μελισσάρη, η απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία είναι από την Έφη Ρευματά, οι φωτισμοί από τον Δημήτρη Μπαλτά, τα κοστούμια από την Ιόλη Μιχαλοπούλου, η Μουσική από τον Λευτέρη Βενιάδη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βάσια Χρονοπούλου.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης