«Μήδεια» στα κόκκινα ο Γιώργος Κιμούλης!

«Μήδεια» στα κόκκινα ο Γιώργος Κιμούλης!

Αν και... «δύο μέτρα άντρας», όπως παρατήρησε θεατής της παράστασης, ο δημοφιλής ηθοποιός κατάφερε να κάνει το κοινό να εστιάσει στην ερμηνεία και όχι στα γυναικεία του ενδύματα...


«Μήδεια» στα κόκκινα ο Γιώργος Κιμούλης!
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν άνδρα να υποδύεται γυναίκα στην Επίδαυρο. Είναι όμως η πρώτη φορά που βλέπουμε άνδρα να υποδύεται τη Μήδεια -και μάλιστα τον Γιώργο Κιμούλη.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία Μήδεια που παίχτηκε στην Επίδαυρο και έχει περάσει ακόμα περισσότερος, από την τελευταία φορά που ερμηνεύτηκε η Μήδεια από άνδρα ηθοποιό, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Στο θέατρο τα αρχαία χρόνια,  η συνηθισμένη πρακτική ήταν να ανεβαίνουν παραστάσεις με άνδρες ηθοποιούς που υποδύονταν γυναικείους ρόλους, αφού δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να παίζουν. Οι ρόλοι αυτοί στην ουσία γράφτηκαν, για να τους υποδυθούν άνδρες.

Κλείσιμο
Κλασική λοιπόν θα λέγαμε ότι ήταν η επιλογή του Σπύρου Ευαγγελάτου να ανεβάσει τις προηγούμενες μέρες τη Μήδεια με έναν εξ ολοκλήρου ανδρικό θίασο. Έλα όμως που, στην Ελλάδα του 2013, αυτό σοκάρει ακόμα. Ντόρο έχει προκαλέσει η παράσταση στην Επίδαυρο και όσοι τυχεροί την είδαν στις 5 Ιουλίου, μιλούν για μια πολύ δυνατή ερμηνεία του Κιμούλη, έναν εξίσου στιβαρό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και γενικά μια παράσταση μαγική.

Ενώ έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε άνδρες ηθοποιούς να μακιγιάρονται και να φορούν περούκες, παίζοντας αρχαίες κωμωδίες στην Επίδαυρο και αλλού, όπως οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, μας κάνει εντύπωση να βλέπουμε έναν άνδρα σε μια πιο "σοβαρή" παράσταση, όπως αυτό το κλασικό έργο της αρχαίας τραγωδίας.

«Ίσως γιατί είναι πιο δύσκολο να "συγκεντρωθούμε" σε μια σοβαρή παράσταση με γυναίκα έναν άνδρα δυο μέτρα, όπως ο Κιμούλης» όπως είπε και μια από τις παρευρισκόμενες θεατρόφιλες στην πρεμιέρα της Παρασκευής. Και όμως ο Κιμούλης, ντυμένος με τον πορφυρά μανδύα της Μήδειας, χωρίς "γυναικουλίστικα" στοιχεία στο παίξιμο, έπειθε και σε "έβγαζε" από την σκέψη οτι παρακολουθείς την ιστορία μιας γυναίκας, καταφέρνοντας να εστιάσει το κοινό στην ιστορία αυτή καθαυτή.


Πώς έφτασε όμως ο Γιώργος Κιμούλης να γίνει η Μήδεια;


Η τελευταία χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ηθοποιό, καθώς είχε τρεξίματα με την εφορία, πέραν των θεατρικών του υποχρεώσεων. Και όμως, η περιπέτειά του -όσο δημόσια κι αν ήταν- λύθηκε εν τέλει και ο ηθοποιός "κλείνει" τη φετινή σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Στα μάρμαρα της Επιδαύρου παίζοντας τη Μήδεια, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τραγωδία του Ευριπίδη.

Ποια είναι η ιστορία της Μήδειας; Μια γυναίκα που σκοτώνει τα παιδιά της, που φτάνει να καταστρέψει τον εαυτό της, τα σπλάχνα της και την οικογένεια της για να εκδικηθεί την απιστία του ανδρός της. Μια γυναίκα που απο καταβολής κόσμου ήταν η προσωποποίηση της κακίας και όλων των δεινών που περικλείει το θηλυκό. Και όμως, ο Κιμούλης της δίνει μια νέα διάσταση πιο ψυχρή, πιο ανορθόδοξη αλλά ταυτόχρονα και πιο "κοντινή" στον θεατή.

Για τον Κιμούλη, ο ρόλος ήταν μεν δύσκολος, αλλά δεν τον έκανε όπως δηλώνει για να σοκάρει το κοινό, αλλά γιατί η θεματική του έργου του ταίριαζε. «Η επιλογή να ερμηνευθεί η Μήδεια του Ευριπίδη μόνον από άνδρες έγινε, με στόχο την απομάκρυνση των θεατών από οποιαδήποτε μελοδραματική ή συναισθηματική προσέγγιση του έργου» δηλώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η Μήδεια είναι η τιμωρία της αρσενικής έπαρσης. Και πως η θηλυκή φύση της Μήδειας, αντιπροσωπεύει στην ουσία τη Φύση την ίδια, που τιμωρεί τον άνθρωπο (άνδρα), γιατί έχει έπαρση απέναντί της.

Απέχει πολύ η Μήδεια που είδαν οι θεατές στις 5 Ιουλίου από τη Μήδεια όπως την ξέραμε. Όσο απέχει πλέον ο Κιμούλης που είδαμε στη Μήδεια με τον Κιμούλη της Λούφας και Παραλλαγής του 1984.

Και αυτό φάνηκε από το «ζεστό» παρατεταμένο χειροκρότημα που δέχτηκε μαζί με ολους τους συντελεστές της παράστασης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης