Η Πάφος παρέδωσε σε Βαλέτα και Λεουβάρντεν τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Η Πάφος παρέδωσε σε Βαλέτα και Λεουβάρντεν τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Η τελετή λήξης περιελάμβανε μουσικές, εικόνες, προβολές, mapping και φωτισμούς, που δημιούργησαν ένα πολυθέαμα

Η Πάφος παρέδωσε σε Βαλέτα και Λεουβάρντεν τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Με μια φαντασμαγορική τελετή επισφραγίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις «Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Πάφος 2017» Χρίστος Πατσαλίδης παρέδωσε συμβολικά το χρίσμα για το 2018 στους αντίστοιχους εκπροσώπους της Βαλέτας (Μάλτα) και του Λεουβάρντεν (Ολλανδία).

Κλείσιμο
Η τελετή λήξης έγινε στην πλατεία Δημαρχείου, όπου είχε γίνει και η έναρξη. Η τελετή περιελάμβανε μουσικές, εικόνες, προβολές, mapping και φωτισμούς, που δημιούργησαν ένα πολυθέαμα.

Οι συντελεστές ήταν: Σενάριο: Σπύρος Χαραλάμπους, Γιώργος Στυλιανού Μάτσης, Σκηνοθεσία: Σπ. Χαραλάμπους, Production designer: Γιώργος Στυλιανού Μάτσης, Μουσική διεύθυνση / Eπιμέλεια: Γιώργος Χριστοδουλίδης. Χορογραφία/χορός: Πάνος Μαλακτός. Σχεδιασμός φωτισμού:Jacek Chojczak. Σχεδιασμός Video: Piotr Maruszak. Συμμετείχαν : Η Χορωδία Μουσικού Γυμνασίου Πάφου σε διεύθυνση Ελένης Κυπριανού, η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διεύθυνση Ισαβέλλας Χριστοφίδου, η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου σε διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλλου, το σχήμα Monsieur Doumani. Τραγούδησαν : Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Yasmin Levy, Κύρος Πατσαλίδης,, Μάριος Ανδρέου, Τασούλα Βορκά, Μαρίζα Αναστασιάδη, Πανίκος Πιστέντης, Πόλυς Ιωαννίδης. Θεατρικά στιγμιότυπα: Erdogan Kavaz, Νιόβη Χαραλάμπους, Μάριος Ιωάννου. Παρουσίαση: Τζούλια Χατζηδημητρίου.

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε το «Μεγάλο Τραπέζι των Γεύσεων» με παραδοσιακά εδέσματα και ποτά. Παραγωγή και Οργάνωση: Λαογραφικός Όμιλος «Κτήμα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η Πάφος, στηριγμένη στην ιστορία και στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, κατάφερε να προβάλει αρμονικά τη σύγχρονη διαπολιτισμική της φυσιογνωμία και να μετατραπεί σε ένα Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, εκπληρώνοντας επιτυχώς τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017».

Σε χαιρετισμό του στην Τελετή Λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, τον οποίο διάβασε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Πάφος, «κατόρθωσε με τον άψογο συντονισμό, μα κυρίως το μεράκι, την πίστη και τον ενθουσιασμό, των ανθρώπων του Οργανισμού Πάφος 2017, να υλοποιήσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο Οργανισμός, Πάφος 2017 κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χορήγηση του χρηματικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαίνεσε το γεγονός ότι η Πάφος «αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση, αφού κατόρθωσε, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό, να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ευρώπη».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε από καρδιάς, «κάθε επιτυχία στους επόμενους δύο οικοδεσπότες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» δηλώνοντας βέβαιος ότι «το 2018 θα είναι μια πλούσια και καθόλα ενδιαφέρουσα πολιτιστική χρονιά τόσο για τη Βαλέτα της Μάλτας όσο για και το Λέουβαρντεν της Ολλανδίας».

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την 9η συμφωνία του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Κύπρου υπό την Διεύθυνση του Γιάννη Χατζηλοίζου, την χορωδία Philharmonia Voices από το Λονδίνο και τους σολίστ Annemarie Kremer, Ντίνα Στράνη, Nico Darmanin και Κύρο Πατσαλίδη.

Εξάλλου, χθες εγκαινιάστηκε και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου έκθεση-εικαστικής παρέμβασης, με τον τίτλο «Αυλαία», στον περιβάλλοντα χώρο του καινούργιου Μαρκίδειου Θεάτρου της Πάφου, η οποία αναδεικνύει την έννοια της θεατρικότητας και θίγει ταυτόχρονα, ζητήματα της σύγχρονης Ευρώπης, μέσα από εγκαταστάσεις και βίντεο δώδεκα κορυφαίων εικαστικών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Στην έκθεση συμμετέχουν μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, όπως οι Θεόδουλος Γρηγορίου, 'Αγγελος Μακρίδης, Νίκος Κουρούσιης, Γιάννος Οικονόμου, Ανδρέας Σάββα και Γιούλα Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, οι Δανάη Στράτου, Κώστας Βαρώτσος, Πέγκυ Κλιάφα, Γιασεμή Ράπτη και Βάλλυ Νομίδου από την Ελλάδα, καθώς και ο Βινς Μπρίφα από τη Μάλτα.

Την οργάνωση και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η εικαστικός Γιούλα Χατζηγεωργίου, ενώ τη σύνταξη και την τεκμηρίωση των κειμένων, που συνοδεύουν τον κατάλογο η ιστορικός τέχνης Ζωζήτα Γκουντούνα. Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Valletta 2018 και Ελευσίνα 2021. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, όλοι από την περιοχή της Μεσογείου, προτείνουν συμβολικές λύσεις στην εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν η πίστη έχει εξαντληθεί και οι παλιές ουτοπίες έχουν αποτύχει. Αποκαλύπτουν προβληματισμούς για τις εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές συμβάσεις που κυριαρχούν στην πολιτική και γεωγραφική μας πραγματικότητα. Η «Αυλαία» τους ανοίγει (ή κλείνει) από το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης στην Πάφο, για να φωτίσει το σύνθετο παρελθόν, τον κόσμο της μετανάστευσης, τις πολιτικές και γεωγραφικές μετατοπίσεις, καθώς και την αποσύνθεση της πραγματικότητας όπως την ξέρουμε. Επιπλέον, αποκαλύπτει την κοινή και διαρκώς αναδιατυπωμένη ιστορία μας. Η «Αυλαία» είναι μια φαντασίωση στην Ιστορία.

Ο τίτλος «Αυλαία» δεν είναι τυχαίος, καθώς συνδέεται, σιωπηρά, με τους γνωστούς στίχους του Τ.Σ.Έλιοτ «στην αρχή μου βρίσκεται το τέλος μου» και «στο τέλος μου η αρχή μου»- παραπέμπει, καταρχάς, σε μία παράσταση που ίσως σηματοδοτεί μια έναρξη ή μια λήξη, χωρίς, όμως, τίποτα από τα δύο να είναι οριστικό. Και πράγματι, με την έκθεση «Αυλαία», η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποχαιρετά την παλιά της πόλη, την Πάφο, και καλωσορίζει τον καινούργιο της τόπο, ο οποίος αναδύθηκε μέσα από ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, εκατοντάδες δράσεις και ανταλλαγές, γνώσεις, εμπειρίες και δίκτυα, καθώς και νέους χώρους που, πλέον, ορίζουν την όψη του νέου, σύγχρονου αστικού τοπίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης