“Μαρία Κάλλας-Μήδεια-Αργοναύτες”: έκθεση του Νίκου Φλώρου στη Λισαβόνα

“Μαρία Κάλλας-Μήδεια-Αργοναύτες”: έκθεση του Νίκου Φλώρου στη Λισαβόνα

"Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα ως Μήδεια, μέσα από την καλλιτεχνική έκθεση του Νίκου Φλώρου"

“Μαρία Κάλλας-Μήδεια-Αργοναύτες”: έκθεση του Νίκου Φλώρου στη Λισαβόνα
Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνουν «παρών» στην έκθεση των γλυπτών  του Νίκου Φλώρου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας (στην Αίθουσα Πορτογαλίας), η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας.

Κλείσιμο


Κατά τη διάρκεια αυτής της 40ης επετείου από το θάνατο της Μαρία Κάλλας, ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα.

Διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, ο Νίκος Φλώρος επέλεξε να επικεντρωθεί στον εμβληματικό ρόλο της Μαρίας Κάλλας, στη Μήδεια -την οποία η σημαντική εκείνη καλλιτέχνις ερμήνευσε με ανεπανάληπτο τρόπο- και στους Αργοναύτες, για να δείξει τη ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς. Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958.



Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί υλικά από την καθημερινότητά μας, τα οποία μεταμορφώνει σε υπέροχα, πρωτότυπα έργα τέχνης. Τα μοναδικά γλυπτά και οι μορφές του σε ψηφιδωτό, σε αντιδιαστολή με την ενέργεια πρωτόγονων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, υπόσχονται να προκαλέσουν μια υπερβατική, εκστατική σχέση με την ανθρώπινη ψυχή, κάτι που ο καλλιτέχνης επιδιώκει με τις δημιουργίες του. 



Μέσα από το έργο του, ο Νίκος Φλώρος έχει συνδυάσει στοιχεία προκειμένου να κάνει μια εναλλακτική αντίληψη: Χρησιμοποιώντας ένα πολύ μοντέρνο μέσο, το αλουμίνιο, μαζί με ένα σύγχρονο και ισχυρό εμπορικό τίτλο, εκείνον της Coca-Cola, έχει υφάνει μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού, για να δημιουργήσει έτσι μοναδικές και πρωτότυπες γλυπτές φορεσιές και μαγευτικά ψηφιδωτά πορτραίτα που αντανακλούν τη δύναμη και την επιρροή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων. Αυτά τα γλυπτά κοστούμια - σύμβολα της εξουσίας, δίνουν καλλιτεχνική μορφή σε ένα υλικό, το οποίο είναι προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας μας, η οποία θέλει να καταστήσει εμφανή τη μεγάλη δύναμη που η αυτοκρατορία του σύγχρονου μάρκετινγκ και των διαφημίσεων ασκεί στον κοινό άνθρωπο.



Οι υπερρεαλιστικές δημιουργίες pop-art του Νίκου Φλώρου έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων, όπως η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Tsarytsino στη Μόσχα, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, το Παλάτι του Hofburg στη Βιέννη και το Teatro Communale στην Μπολόνια της Ιταλίας, μεταξύ άλλων. 

Το έργο του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, το New York Times, το Vogue, το W, το Associated Press, η Fashion TV και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια.



Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στις 17:00 και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας, της Αυτού Υψηλότητας Δον Μιγγέλ, Πρίγκιπα της Μπραγκάνσα της Πορτογαλίας και Δούκα του Βιζέου, της Πορτογαλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πορτογαλία, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Ιδρύματος George Best Costacos. 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Έλληνα κιθαρίστα Κωνσταντίνο Μπουλούγαρη, ενώ η Αθηνά Τιτάκη απήγγειλε ποιήματά της εμπνευσμένα από το παραπάνω θέμα. Στο τέλος, προσφέρθηκε κοκτέιλ με ελληνικές γεύσεις από το ελληνικό εστιατόριο “Διόνυσος” στη Λισαβόνα.

Επιμελητές της έκθεσης είναι από την Πορτογαλία ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και από την Ελλάδα ο μόνιμος συνεργάτης του Νίκου Φλώρου, Αριστοτέλης Καράντης.

Ο Νίκος Φλώρος αφιερώνει την έκθεση αυτή στον εκλειπόντα Δημήτρη Τζανάκη στέλεχος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και Σύμβουλο Α’ του Υπουργείου Εξωτερικών του οποίου το έργο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης