Επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του πίνακας του Ελ Γκρέκο που είχε κλέψει η Γκεστάπο

Επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του πίνακας του Ελ Γκρέκο που είχε κλέψει η Γκεστάπο

Ένα εξαιρετικό σε τεχνοτροπία πορτραίτο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου επεστράφη στους ιδιοκτήτες του μετά από 68 χρόνια

Επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του πίνακας του Ελ Γκρέκο που είχε κλέψει η Γκεστάπο
Στο Λονδίνο, πριν μερικές ημέρες οι συγγενείς του ιδιοκτήτη του «Πορτραίτο Ενός Κυρίου» που φιλοτέχνησε ο Έλληνας Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή αλλιώς Ελ Γκρέκο, επιτέλους κράτησαν στα χέρια τους το έργο που κληρονόμησαν.

Ο πίνακας ανήκε σε έναν Βιεννέζο βιομήχανο και κατασχέθηκε από την Γκεστάπο στην Βιέννη το 1938. Το έργο  “Portrait of a Gentleman,” είχε πουληθεί σε έμπορο τέχνης το 1950 στη Νέα Υόρκη αλλά δεν μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει μαζί του, μέχρι που το έργο εμφανίστηκε προς πώληση ξανά το 2010. Με τη συνεργασία των οίκων δημοπρασιών και των εμπόρων τέχνης, το έργο επιτέλους επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες του. 

Κλείσιμο
Η Anne Webber, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κλεμμένων Έργων Τέχνης Ευρώπης, που αντιπροσώπευσε τους κληρονόμους και του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε ότι «είναι συγκλονιστικό να ανακαλύπτουμε καθημερινά το μέγεθος της κλοπής έργων κατά την περίοδο του Ναζισμού. Για το συγκεκριμένο έργο όλοι ήξεραν που βρισκόταν, απλά αυτοί που το είχαν το έκρυβαν. Ευτυχώς τουλάχιστον μετά από χρόνια επέστρεψε στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες». 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ 48 χώρες έχουν υπογράψει το 1998 την Συνθήκη Επιστροφής Έργων Τέχνης για έργα που έχουν κλέψει οι Ναζί, δυστυχώς οι έμποροι τέχνης και οι οίκοι δημοπρασιών δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν. 

Ο Juliues Priester αναγκάστηκε να φύγει από την Βιέννη το 1938 και έδωσε σε φίλο του τα έργα τέχνης για να τα προσέξει. Ο βιομήχανος κατέληξε στο Μεξικό, από όπου ξεκίνησε να ψάχνει για τα έργα με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς είχε φωτογραφικό αρχείο με την συλλογή του. 

Το έργο του Ελ Γκρέκο, επεστράφη στην οικογένεια του Priester με την ίδια ακριβώς κορνίζα που είχε και τότε. Ο έμπορος που το επέστρεψε, δεν έφερε καμία αντίρρηση και δεν ζήτησε κανένα χρηματικό ποσό και μάλιστα ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς θεώρησε ότι έκανε απλώς το σωστό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης