Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Spotlight» στον ισπανικό κινηματογράφο

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Spotlight» στον ισπανικό κινηματογράφο

Από τις πιο αγαπημένες εθνικές κινηματογραφίες του ελληνικού κοινού, ο ισπανικός κινηματογράφος –πάντοτε οξυδερκής και ανήσυχος- έχει την τιμητική του αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Spotlight στον Ισπανικό Κινηματογράφο».

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Spotlight» στον ισπανικό κινηματογράφο

Oι ισπανικές ταινίες,  κοντά στα ελληνικά δεδομένα, ήταν πάντοτε ήταν αγαπημένες του ελληνικού κοινού. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σειρά από κλασσικές πια ταινίες του ισπανικού σινεμά στο αφιέρωμα της για την χώρα.  

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Κλείσιμο

Οι ταινίες του αφιερώματος αφηγούνται ελκυστικές ανθρώπινες ιστορίες, αποκαλύπτουν μικρά και μεγάλα μυστικά που ξετυλίγονται σε ενδιαφέροντες καιρούς και συναρπάζουν το θεατή με την αφηγηματική δύναμη και την εικαστική δεινότητα τους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φιλμ Ο Νότος του Βίκτορ Ερίθε (1983), Ο μικρός ταύρος του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1985), Η γλώσσα της πεταλούδας του Χοσέ Λουίς Κουέρδα (1999) και Μικρά μυστικά των Χοσέ Κορμπάτσο και Χουάν Κρουθ (2005).

Ο Νότος είναι μία από τις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες –μαζί με Το πνεύμα του μελισσιού και Το όνειρο του φωτός- που γύρισε ο Βίκτορ Ερίθε μέσα στα 50 χρόνια της κινηματογραφικής πορείας του. Οι ταινίες αυτές καθιέρωσαν τον ισπανό δημιουργό ως έναν από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου σινεμά. Η ταινία Η γλώσσα της πεταλούδας του Χοσέ Λουίς Κουέρδα απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια (τα αντίστοιχα ισπανικά Όσκαρ) στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.


Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος:
Πέμπτη 20/11
18.30 Ο μικρός ταύρος
21.00 Μικρά μυστικά

Παρασκευή 21/11
18.30 Ο Νότος
21.00 Η γλώσσα της πεταλούδας

Σάββατο 22/11
18.30 Μικρά μυστικά
21.00 Ο Νότος

Κυριακή 23/11
18.30 Η γλώσσα της πεταλούδας
21.00 Ο μικρός ταύρος

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Ο Νότος / El sur
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε / Víctor Erice. Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín. Έγχρωμη, 95΄.  

Η «Γκαβιότα», ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης, βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στο Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, γιατρός και μάγος-ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια. Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα στο παιδικό της μυαλό την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού: την παρουσία μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του αγαπημένου της πατέρα. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η Εστρέγια μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην «Γκαβιότα» αρχίζει ν’ αλλάζει. Η ταινία ακολουθεί τα μονοπάτια της μνήμης των ηρώων της και κυρίως της μικρής Εστρέγια, η οποία με την παιδική της αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή.



Ο μικρός ταύρος / La vaquilla
Σκηνοθεσία: Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα / Luis García Berlanga. Με τους: Alfredo Landa, Guillermo Montesinos, Santiago Ramos. Έγχρωμη, 122΄.

Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και διηγείται την ιστορία πέντε δημοκρατικών που αναλαμβάνουν να εισχωρήσουν στο διπλανό χωριό, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη που ελέγχουν οι εθνικόφρονες οπαδοί του Φράνκο. Το σχέδιο είναι, κατά τη διάρκεια μιας τοπικής γιορτής, να κλέψουν ένα ταύρο, με σκοπό να τους χαλάσουν το γλέντι...


Η γλώσσα της πεταλούδας / La lengua de las mariposas
Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Κουέρδα / José Luis Cuerda. Με τους: Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco. Έγχρωμη, 96΄.

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του '36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

Μικρά μυστικά / Tapas
Σκηνοθεσία: Χοσέ Κορμπάτσο & Χουάν Κρουθ / José Corbacho & Juan Cruz. Με τους: Ángel de Andrés López, María Galiana, Elvira Mínguez. Έγχρωμη, 94΄.  

Στο μπαρ του Λόλο, σε μια γειτονιά στα προάστια της Βαρκελώνης, διαπλέκονται οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με «μικρά μυστικά». Μία ηλικιωμένη έμπορος ναρκωτικών, μία μέσης ηλικίας γυναίκα που ερωτεύεται έναν νεότερό της άνδρα, ένας κινέζος μάγειρας και ο απελπισμένος ιδιοκτήτης του μπαρ, συνθέτουν μία ελεγεία για τη ζωή, που περνά και χάνεται, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.



Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης