Βγαίνουμε Αθήνα:«Σιρανό ντε Μπερζεράκ» στο Πάνθεον

Βγαίνουμε Αθήνα:«Σιρανό ντε Μπερζεράκ» στο Πάνθεον

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα:«Σιρανό ντε Μπερζεράκ» στο Πάνθεον

"Σιρανό ντε Μπερζεράκ" στο Πάνθεον

Με τον συναρπαστικό "Σιρανό ντε Μπερζεράκ" του Εντμόν Ροστάν, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1897, εγκαινιάζει τη θεατρική λειτουργία του το Πάνθεον. Αν και Γάλλος θεατρικός συγγραφέας που διακρίθηκε για το περίκομψο, εύθυμο ύφος του και τις παράξενες αφηγήσεις του περί φανταστικών ταξιδιών, ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ έγινε διάσημος από την επιτυχημένη ηρωική κωμωδία με τίτλο το όνομά του. Ο Γιάννης Κακλέας καταπιάστηκε με το κείμενο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την ομορφιά και την ασχήμια, την καλοσύνη και την κακία, την αυτοθυσία, κυρίως όμως για την αληθινή αγάπη, παρουσιάζοντας πρώτη φορά πέρυσι το έργο στην έξοχη μετάφραση της Λουΐζας Μητσάκου. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου και μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών. Επί σκηνής η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί. Στο Pantheon (Πειραιώς 166, Ταύρος). Τηλ.: 210 3471111. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 15-45 ευρώ.

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης" του Μανουέλ Πουίγκ στο 104

Κλείσιμο
1976, Αργεντινή, χούντα. Ο Βαλεντίν είναι φυλακή γιατί είναι αριστερός. Ονειρεύεται την επανάσταση. Ο Μολίνα είναι φυλακή γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Ονειρεύεται την αγάπη. Μοιράζονται το ίδιο κελί. Απαγορευμένο στην Αργεντινή ως το 1983, το γνωστό μυθιστόρημα εκδόθηκε πρώτη φορά στην Ισπανία το 1976 και ακολούθησαν εκδόσεις σε πολλές άλλες χώρες. Είναι το γνωστότερο έργο του Μανουέλ Πουίγκ. Το "Το φιλί της γυναίκας αράχνης" με τους Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη επιστρέφει για 2η σεζόν στο 104 (Ευμολπιδών 41, Κεραμεικός). Τηλ.: 210 3455020. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.

Μουσική
Η Καμεράτα στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση όλων των Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του Μπαχ από την Καμεράτα με όργανα εποχής στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012, η διεθνώς καταξιωμένη ορχήστρα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, υπόσχονται άλλη μια μοναδική εμπειρία. Οι περίφημες τέσσερις ορχηστρικές Σουίτες του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, έργα της ώριμης περιόδου του Μπαχ, ζωντανεύουν από τα μπαρόκ όργανα εποχής της Καμεράτα. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 213 0178000. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-18 ευρώ.

«Η Ώρα των Τρελών»: Η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος στο Half Note

Με έναν τίτλο εμπνευσμένο από τον καλό της «Λύκο», η Αρλέτα με τη χαρισματική φωνή και ο μοναδικός Λάκης Παπαδόπουλος εμφανίζονται για τέσσερα, όχι και τόσο «Ήσυχα Βράδια» όπως προβλέπεται. Δύο καλλιτέχνες που ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με «δεδομένα» και «πρέπει» ενώ με τη διαφορετικότητά τους έκαναν την ελληνική μουσική πιο πλούσια και πιο συναρπαστική. Θα ακουστούν από αγαπημένες επιτυχίες μέχρι ανέκδοτα καινούρια τραγούδια τους που θα τα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.

Ο Κώστας Παυλίδης στο Χυτήριο
Ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της νέας γενιάς, ο Κώστας Παυλίδης παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα γεμάτο από τσιγγάνικες και έθνικ μελωδίες, λαϊκές μουσικές διασκευασμένες σε μια lounge εκδοχή και τραγούδια από τη δισκογραφική του συνεργασία με τον Αντώνη Απέργη. Εκτός από τον Κώστα Παυλίδη (νέι, τραγούδι), συμμετέχουν οι μουσικοί Αντώνης Απέργης (ηλεκτρική κιθάρα, κανονάκι), Λευτέρης Χαβουτσάς (κιθάρα, ούτι), 'Αγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Χρήστος Ράντης (ηλεκτρικό μπάσο). Στον Πολυχώρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός). Τηλ.: 2103412313. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 6 ευρώ.

Από την Πράγα στο Λένινγκραντ - Σλάβικη Ψυχή ΙΙ στο Μέγαρο Μουσικής

Από την Πράγα του 1787 και την πρεμιέρα της μεγαλειώδους 38ης Συμφωνίας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έως το Λένινγκραντ του 1937 και την πρώτη παρουσίαση της αριστοτεχνικής Πέμπτης Συμφωνίας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, θα ταξιδέψει τους ακροατές της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία που θα δώσει, υπό την μουσική διεύθυνση του διεθνώς ανερχόμενου Ινδονήσιου αρχιμουσικού, 'Αντριαν Πραμπάβα, στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-25 ευρώ.

Ο Solis Barki και οι μαθητές του στο Zp87

Ο χώρος έκφρασης Zp87 συμπληρώνει 3 χρόνια δημιουργικής πορείας και το γιορτάζει μαζί με σπουδαίους καλλιτέχνες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τον στηρίξουν. Σήμερα, εμφανίζεται ο μάγος των κρουστών Solis Barki, που παρουσιάζει την ομάδα μαθητών του ARAWA σε ένα ταξίδι ρυθμών και εικόνων, μαζί με τους δεξιοτέχνες Απόστολο Καλτσά (μπάσο) & Δημήτρη Χιώτη (λύρα). Συμμετέχει η εκπληκτική performer Αγγελική Τουμπανάκη. Στο Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια). Τηλ.: 6980665404.

Φωτογραφία
Η έκθεση "Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950" στο νέο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών

Με ένα νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού, στην Αποστόλου Παύλου, γιορτάζει τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του το Μουσείο Ηρακλειδών. Με στόχο να εμπλουτίσει την πνευματική ζωή της Αθήνας αλλά και να συμπληρώσει και να διευρύνει τον βασικό προσανατολισμό του Μουσείου, το παράρτημά του λειτουργεί για το ευρύ κοινό με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Η έκθεση φωτογραφίας με γενικό τίτλο "Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950" είναι μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό του ιστορικού της φωτογραφίας και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή. Στο Μουσείο Ηρακλειδών - Παράρτημα Απ. Παύλου (Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο). Τηλ.: 210 3461981. Ώρα: 17:00. Εισιτ.: 4 ευρώ.

Έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Σαββίδη στο Hub Events

Οι φωτογραφίες του Χάρη Σαββίδη αντανακλούν τον τρόπο που καταγράφει την
περιβάλλουσα πραγματικότητα ένας αρχιτέκτονας. Ο ίδιος ανακαλύπτει μέσα από τις φωτογραφίες του τη φύση, εκεί που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, στα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στα λασπόνερα, ακόμα και στη σουρεαλιστική εικόνα των εργοταξίων. Η έκθεση φωτογραφίας (που θα διαρκέσει ως τις 22 Οκτωβρίου) είναι μέρος των εξαήμερων εκδηλώσεων του Art links. Στο HUB EVENTS (Πειραιώς 133 & Αλκμήνης 5, Πετράλωνα). Ώρα εγκαινίων: 19:00. Εισιτ.: 2 ευρώ.

Κινηματογράφος
"Η Αρχαία Ελλάδα στον Βωβό Κινηματογράφο" στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Διάσπαρτες σε κινηματογραφικά αρχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, σώζονται πολλές διασκεδαστικές, προκλητικές και συχνά όμορφες ταινίες της εποχής του βωβού κινηματογράφου που η δράση τους τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα. Λίγες από αυτές τις ταινίες είναι γνωστές σήμερα και ακόμη λιγότερες έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει. Οι ταινίες αυτές, που ποικίλλουν από ιστορικά και μυθολογικά έπη μέχρι διασκευές αρχαίου δράματος, κωμωδίες, κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ, δείχνουν ένα ενδιαφέρον για την αρχαιότητα που συναγωνίζεται σε ένταση και εύρος εκείνο της κλασικής εποχής του Χόλιγουντ. Η εκδήλωση, που θα επικεντρωθεί στην προβολή μιας επιλογής από τέτοιες ταινίες της περιόδου 1903-1927, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου με τον τίτλο "Ελληνομανία" που διεξάγεται σήμερα και αύριο 18 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Σχολής, της Βρετανικής Σχολής, και του Ινστιτούτου για την Ελλάδα, τη Ρώμη και την Κλασική Παράδοση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Τηλ.: 210 3398600. Ώρα: 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ημερίδα
"'Αστεγοι στην Αθήνα" ημερίδα στο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American College, σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, New Hampshire, USA) και το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία διοργανώνουν ημερίδα για την έλλειψη στέγης στην Ελλάδα ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η ημερίδα θα πλαισιώνεται από εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου, από φορείς παρέμβασης και πρόληψης, καθώς και από όσους επωφελούνται των υπηρεσιών των προαναφερθέντων φορέων. Θα παρουσιαστούν γνώσεις, εμπειρίες και προβληματισμοί των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων στο φαινόμενο της έλλειψης στέγης. Η ημερίδα θα διεξαχθεί από τις 16:00 έως τις 20:30 στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Τηλ.: 210 3680950. Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης