Γιώργος Οικονόμου vs Δάκη Ιωάννου: Ταυτόχρονα εγκαίνια απόψε για τους δύο συλλέκτες

Γιώργος Οικονόμου vs Δάκη Ιωάννου: Ταυτόχρονα εγκαίνια απόψε για τους δύο συλλέκτες

Οι καλλιτέχνες Rashid Johnson και Juergen Teller παρουσιάζουν απόψε τις εκθέσεις τους σε δύο μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα: Τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου και το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου

Γιώργος Οικονόμου vs Δάκη Ιωάννου: Ταυτόχρονα εγκαίνια απόψε για τους δύο συλλέκτες
Ο Δάκης Ιωάννου, αποτελεί έναν πανίσχυρο και διεθνή παίκτη του εικαστικού στερεώματος εδώ και δεκαετίες. Η λατρεία του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία για την τέχνη είναι γνωστή, τόσο μεγάλη ώστε και το σκάφος του ακόμα να είναι σχεδιασμένο από καλλιτέχνη, ένα πλωτό έργο τέχνης που κάθε φορά που εμφανίζεται στο λιμάνι της Ύδρας μονοπωλεί τα βλέμματα.

Κλείσιμο


Ο Δάκης Ιωάννου είναι ίσως ο άνδρας που «έβαλε» την σύγχρονη τέχνη στο ελληνικό προσκήνιο, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90, με μεγάλες εκθέσεις σύγχρονων δημιουργών διεθνούς κύρους, αλλά και την ίδρυση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ που ξεκίνησε και την πρωτοβουλία του βραβείου ΔΕΣΤΕ, δίνοντας βήμα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες.

Το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει φέτος ένα πολύ ενεργό πρόγραμμα, με τρία εγκαίνια μέσα σε μια εβδομάδα. Απόψε 20 Ιουνίου, ο μάγος της φωτογραφίας, ο μοναδικός Juergen Teller, παρουσιάζεται στο ίδρυμα στη Νέα Ιωνία, την Δευτέρα το βράδυ εγκαινιάζεται στον δεύτερο του χώρο στα Σφαγεία στο νησί της Ύδρας, η έκθεση ενός ακόμα πολύ σημαντικού καλλιτέχνη, του γλύπτη Pawel Althamer και τέλος στις 25 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη, η μόδα συναντάει την τέχνη, μέσα από το destefashioncollection. Πρόκειται για ένα εν εξελίξει πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο διερευνά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας από το 2007 και κάθε χρόνο, ένας καλλιτέχνης (από τον χώρο των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου κλπ.) καλείται να δημιουργήσει μια πρωτότυπη συλλογή, μια «capsule collection», επιλέγοντας πέντε κομμάτια από τη διεθνή μόδα της συγκεκριμένης περιόδου και προτείνοντας μια νέα ερμηνεία τους.

Ο Δάκης Ιωάννου, πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης, αρωγός Ελλήνων καλλιτεχνών, είναι γνωστός για την πλούσια φιλοξενία που επιφυλάσσει για τους καλεσμένους του στην Ύδρα.

Στην πρώτη έκθεση του μεγάλου φωτογράφου Juergen Teller, με τίτλο «Macho» -που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, καθότι ο Teller είναι ένας φεμινιστής που λατρεύει τις γυναίκες- θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εύρος του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που μεταπηδώντας από την φωτογραφία μόδας στην εικαστική φωτογραφία, φωτογραφίζει με την ίδια μαεστρία ένα χταπόδι πάνω σε ένα σιδερένιο κρεβάτι στην Ύδρα ή την γυμνή Lily Cole σε ένα χωματόδρομο, ή την κόρη της Kate Moss, Lila Grace, να χτυπά την μητέρα της στο πρόσωπο.


Φωτογραφία του Juergen Teller, η Kate Moss με την κόρη της.



Η συλλογή Οικονόμου, που ο Γιώργος Οικονόμου δημιούργησε τα τελευταία χρόνια, συλλέγοντας από καλλιτέχνες του 19ου αιώνα μέχρι και Andy Warhol και σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει  μια νέα εξωστρέφεια, που μάλλον οφείλεται στην κόρη του Αλεξάνδρα που έχει αναλάβει την συλλογή και σκοπεύει να την κάνει ένα κέντρο που θα συνδιαλέγεται με την διεθνή εικαστική σκηνή παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Παρουσιάζει σήμερα τον Αμερικανό καλλιτέχνη Rashid Johnson, έναν σημαντικό εκπρόσωπο της γενιάς του.

Ο Johnson, που ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει χτίσει ένα λεπταίσθητο και πολυδιάστατο έργο που διερευνά τις πολυσύνθετες δυνάμεις που διαμορφώνουν την ταυτότητα στη σύγχρονη εποχή και την ιστορία.

Τα έργα του, ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, αντλούν την έμπνευσή τους από ένα μεταλλασσόμενο σώμα αναφορών που αγκαλιάζουν τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ιστορία του πνεύματος και την ποπ κουλτούρα, συνυφασμένα με πυκνές αυτοβιογραφικές συνδηλώσεις.

Οι Μαγικοί Αριθμοί που θα παρουσιάσει απόψε, έχουν ως αφετηρία μια ταινία του Johnson στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, με τίτλο The New Black Yoga (2011). Το εμβληματικό αυτό έργο εδράζεται σε μια σειρά από νέα έργα ζωγραφικής και γλυπτά που προάγουν μια σειρά από μακροχρόνιες μορφολογικές και εννοιολογικές αναζητήσεις στο έργο του καλλιτέχνη.

Στο επίκεντρο της έκθεσης θα βρίσκεται μια αίθουσα αφιερωμένη στο The New Black Yoga, μια ταινία μικρού μήκους που παρουσιάζει μια ομάδα από πέντε νέους αφροαμερικανούς άνδρες σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον να εκτελούν μια σειρά από χορογραφικές κινήσεις που θυμίζουν άλλοτε μπαλέτο και άλλοτε αθλήματα και πολεμικές τέχνες. Το βίντεο αρχίζει και τελειώνει με την εικόνα μιας διόπτρας με σταυρόνημα – σύμβολο παρμένο από το λογότυπο του hip hop συγκροτήματος Public Enemy που εδώ παίρνει μια πιο πλάγια, ρουνική χροιά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης