Ιστορίες και εικόνες μέσα από την άμμο

Ιστορίες και εικόνες μέσα από την άμμο

Η Ξένια Σιμόνοβα χρησιμοποιεί για την τέχνη της μία ασυνήθιστη πρώτη ύλη

Ιστορίες και εικόνες μέσα από την άμμο
Με δυνατές, αλλά αέρινες κινήσεις των χεριών της και των δακτύλων της και με μόνο υλικό την άμμο πάνω από ένα φωτισμένο γυαλί η Ξένια Σιμόνοβα έχει αγγίξει και εντυπωσιάσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανή καλλιτέχνις έγινε διεθνώς γνωστή το 2009 όταν πήρε την πρώτη θέση στο τηλεοπτικό σόου «Ουκρανία έχεις ταλέντο» μέσα από τις παραστάσεις της με πρωταγωνίστρια την άμμο.

Κλείσιμο


Από την παιδική της ηλικία και επηρεασμένη από τη μητέρα της, η οποία είναι καθηγήτρια Καλών Τεχνών, η Ξένια ασχολείται με διάφορους τομείς της τέχνης, όπως τη γραφιστική, την εικονογράφηση και τη συγγραφή. Η Ξένια αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών της πατρίδας της, της Ευπατορίας στην Κριμαία, ενώ σπούδασε επίσης ψυχοφυσιολογία, γραφιστική και εικονογράφηση. Ωστόσο, η διεθνής φήμη της προήλθε με τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό σόου.

Η ενασχόλησή της με τη δημιουργία αφηγηματικών εικόνων και ιστοριών με την άμμο ξεκίνησε ύστερα από προτροπή του συζύγου της, Ίγκορ Πασκάρ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος, εκδότης και θεατρικός παραγωγός. Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της άμμου για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Ο σύζυγός της πούλησε τον εκτυπωτικό του εξοπλισμό προκειμένου να της αγοράσει τρία κιλά ακριβής ηφαιστειακής άμμου. Εκείνος, επίσης, την παρότρυνε να συμμετάσχει στο ουκρανικό τηλεοπτικό σόου. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στις φάσεις της εκπομπής, η Ξένια παρουσίασε τρεις ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είχε ως θέμα «Το τσίρκο» εντυπωσιάζοντας το κοινό και τους κριτές.



Όταν την κάλεσαν στον ημιτελικό, θέλησε να παρουσιάσει μια ιστορία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι παραγωγοί τής πρότειναν να παρουσιάσει κάποιο πιο δημοφιλές θέμα. Τότε, εκείνη αρνήθηκε λέγοντας ότι θέλει να κάνει μια αθάνατη αίσθηση σε αυτό το σόου, κάτι το οποίο θα αγγίξει όλες τις καρδιές. Έτσι, παρουσίασε την οκτάλεπτη ιστορία «Είσαι πάντα κοντά!» για ένα ζευγάρι το οποίο χώρισε ο πόλεμος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βίντεο το είδαν 2 εκατομμύρια θεατές μέσα σε μία μέρα. Στον τελικό, η Ξένια παρουσίασε το θέμα «Μην αργείς!» για έναν γιο ο οποίος έγινε πετυχημένος και ξέχασε τους γονείς του, θέλοντας έτσι να περάσει το μήνυμα ότι τα παιδιά δεν πρέπεινα ξεχνούν τους γονείς τους.





Από το 2009 έως και σήμερα, η Ξένια έχει συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις σε περισσότερες από 40 χώρες, από το Albert Hall του Λονδίνου έως και την Όπερα του Σίδνεϊ. Επίσης, συμμετείχε στην τελετή λήξης των Special Olympics στην Αθήνα το 2011 με ένα βίντεο, καθώς και σε άλλες παγκόσμιες εκδηλώσεις, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση ηγετών χωρών και βασιλικών οικογενειών. Φέτος, συμμετείχε στη γιορτή του τελικού του Champion's League που έγινε στο Μιλάνο.



Η τέχνη της είναι ένα μήνυμα στις καρδιές και στις ψυχές των ανθρώπων. Ο καλλιτεχνικός της σκοπός είναι να αλλάξει τους ανθρώπους και όχι να τους ψυχαγωγήσει. Τα θέματά της μιλούν για θύματα πολέμων, πρόσφυγες, ορφανά, αλλά και για το περιβάλλον. Πολλά από τα έργα της είναι εμπνευσμένα από σύγχρονα δραματικά ιστορικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βίντεο που δημιούργησε και αφιέρωσε στον τρίχρονο Σύριο Αϊλάν Κουρντί που πνίγηκε στη Μεσόγειο το 2015 με τίτλο «Άγγελος στην ακτή».



Εκτός από την άμμο, η Ξένια έχει πειραματιστεί και με το ψιλό χιόνι. Ως γραφίστρια, η Ξένια έχει αναπτύξει την ψυχοαναλυτική γραμμική γραφιστική συνδυάζοντας τις γνώσεις της για την ψυχολογία και την τέχνη. Έχει αρκετά βραβεία για την καλλιτεχνική της προσφορά, ενώ έχει πραγματοποιήσει και δύο εκθέσεις. Επίσης, έχει συνεργαστεί για διαφημιστικούς σκοπούς με τη Φεράρι, την Πούμα και τον οίκο μόδας Κριστιάν Ντιόρ, ενώ έχει διακριθεί και για το το εθελοντικό της και φιλανθρωπικό της έργο.

Η Ξένια δήλωσε ότι αγαπά την Ελλάδα! Εκτός από την παράστασή της στην τελετή λήξης των Special Olympics, δημιούργησε ένα βίντεο για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας με τίτλο «Ελλάδα και θάλασσα».



Γιατί διαλέξατε την άμμο;
Νομίζω ότι δεν διάλεξα εγώ την άμμο αλλά ήταν εκείνη που διάλεξε εμένα. Πρόκειται για ένα ευμετάβλητο ζωντανό υλικό το οποίο αναπνέει και μετατρέπεται εύκολα από μια εικόνα σε ολόκληρη ιστορία.

Τι συμβολίζει η άμμος για εσάς;
Από τη μια μεριά, είναι απλά ένα υλικό... Από την άλλη, είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Είναι γεμάτη με ανολοκλήρωτες εικόνες, με πρόσωπα και τοπία. Έχει γίνει μέρος της φαντασίας μου.

Ποια θέματα επιλέγετε στις παραστάσεις σας;
Νομίζω αυτά που ανοίγουν τις πληγές της ψυχής μου -πράγματα που με αγγίζουν βαθιά- όπως ο πόλεμος, τα παιδιά και ο πλανήτης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη τέχνη της ζωγραφικής;
Δεν θεωρώ ότι ανήκω σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα. Είμαι μόνη μου. Είμαι απλά ένας άνθρωπος με μια ψυχή γεμάτη πόνο και αυτό τον πόνο χρειάζομαι να μοιράζομαι τόσο με την άμμο όσο και με τη γραφιστική.

Info
Εδώ μπορείτε να δείτε το κανάλι της Ξένια Σιμόνοβα στο YouTube.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης