Κεντρικό πρόσωπο των ημερών η Δικαιοσύνη
tsimpoukis_panagiotis

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών η Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη  για ακόμη μια φορά αναγάγετε σε κεντρικό πρόσωπο των ημερών μας, είτε με τις αποφάσεις της, είτε με τις   παρεμβάσεις της  στα καυτά  θέματα που απασχολούν αφενός  την καθημερινότητα των πολιτών   και αφετέρου τα σε κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωποκεντρικά, κ.λπ.  δρώμενα.

Η Δικαιοσύνη, κατά κανόνα,  λαμβάνει  υπόψη της  τον κοινωνικό απόηχο  των  προβλημάτων που ταλανίζουν στην κυριολεξία τους πολίτες και ειδικά μετά την ένταξη μας  στο δυσβάστακτο καθεστώς των μνημονίων.
         
Μορφή ανάσας   προσέλαβε  για   εκατοντάδες φορολογούμενους  πολίτες η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που  περιόρισε  στα πέντε χρόνια την ασυδοσία των ελεγκτικών αρχών.
         
Κλείσιμο
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι μετά την πενταετία δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις και τα υπόλοιπα των Τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα για φορολογικούς σκοπούς  (ελέγχους, καταλογισμούς, κ.λπ.), στέλνοντας έτσι αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς  ποινικές, φορολογικές κ.λπ. υποθέσεις με  μεγάλο και μικρό  οικονομικό αντικείμενο.
         
Οι δικαστές,  ουσιαστικά είπαν ότι  τα οικονομικά στοιχεία των  καταθέσεων των φορολογουμένων   στις Τράπεζες του εσωτερικού   πριν το 2012 δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη από τις Δ.Ο.Υ.  και κατά συνέπεια δεν μπορεί, μετά από έλεγχο, να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα.
         
Το ΣτΕ με την απόφασή του αυτή,  έβαλε τέλος στις ταλαιπωρίες, στις οικονομικές επιβαρύνσεις (αμοιβές λογιστών, δικηγόρων, κ.λπ.), στον  ευτελισμό και τον διασυρμό των πολιτών, που έπρεπε να σέρνονται στους διαδρόμους των Δ.Ο.Υ., να κρύβουν στο σεντούκι για 10 και 15 χρόνια τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, τα φορολογικά βιβλία, τις αποδείξεις αγορών, μπας και κάποιος εφοριακός υπάλληλος   στο πλαίσιο των  εισπρακτικών κυβερνητικών εντολών,  πραγματοποιούσε έλεγχο.
         
Παρ΄ όλα αυτά το ίδιο δικαστήριο (ΣτΕ) και μάλιστα η Ολομέλειά του, λίγα 24ώρα πριν   απέφυγε ουσιαστικά να λάβει θέση επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της «συμφωνία συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012,  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών  Siemens A.G. και  Siemens Α.Ε.  μετά το θόρυβο  των σκανδάλων με τις   μίζες,   κ.λπ.
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην περίπτωση αυτή, έκριναν ότι όσοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο (Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και φορολογούμενοι πολίτες) δεν είχαν έννομο συμφέρον   να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες  φορολογούμενους η  «συμφωνία συμβιβασμού» επιβάρυνε τους πολίτες με  τουλάχιστον 2 δις ευρώ.
         
Την ίδια στιγμή, η Δικαιοσύνη και ειδικά οι εισαγγελικές αρχές, καλούνται να ερευνήσουν εάν μετά τα φαινόμενα της έντονης  κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν   την  ζωή τους συνάνθρωποι μας,  υπάρχουν ευθύνες    λόγω της     μη υλοποίησης των αναγκαίων έργων.
         
Από την άλλη πλευρά, η   εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη    παρήγγειλε στην Εισαγγελέα  Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας  για τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα