Ανάσταση και Γολγοθάς μαζί
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ανάσταση και Γολγοθάς μαζί

Το σκηνικό έχει στηθεί. Από τη Μάλτα δηλαδή. Τα πρόσωπα είναι εκεί. Από την εδώ αλλά και τη μαλτέζικη «συναγωγή». Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί.

Η αλληγορία και η μεταφορική σημασία έχουν αποτυπωθεί. Σαν ένα ακόμα επεισόδιο του θρυλικού μυθιστορήματος «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Ο Νίκος Καζαντζάκης για μία ακόμα φορά έχει επαληθευτεί!

Πόντιος Πιλάτος σε τριπλή εναλλαγή πρωταγωνιστών: Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κριστίν Λαγκάρντ. Από κοντά και ο υποψήφιος (Πιλάτος), ο «φιλολαϊκός» Μάρτιν Σουλτς. Σου λένε: «Βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας». Πολύ σωστά. Εκείνοι αρνούνται να σταυρώσουν. Η δουλειά θα γίνει από άλλους. Από τους ντόπιους. Από τους μάγους των «ιθαγενών». Αλλωστε το λένε με κάθε αφορμή: «Ο ελληνικός λαός υποφέρει όσο κανείς άλλος στην Ευρώπη». Με καθαρή τη συνείδηση. Τι να κάνουν; Να δώσουν κι άλλα δανεικά σ’ αυτούς τους ανυπόληπτους αρχηγούς της «συναγωγής»; Ψέματα;

Κλείσιμο
Αρχηγός της ελληνικής «συναγωγής», ο Αλέξης Τσίπρας. Με υπαρχηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και επιλοχίες και λοχίες, το πλήθος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλοι συμφωνούν διαφωνώντας. Αλλοι διαφωνούν συμφωνώντας. Κορυφαία περίπτωση διαφωνούντος αλλά συμφωνούντος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πώς τα καταφέρνει και ισορροπεί; Μόνο η πολιτική του «σχιζοφρένεια» το ξέρει!

«Αρον άρον σταύρωσον αυτόν», φωνάζουν οι αντίπαλοι της άλλης παράταξης αλλά της ίδιας φαρισαϊκής «συναγωγής». Να υπογράψετε, να τελειώνουμε. Να τον «σταυρώσετε», να ολοκληρώσουμε. Αντε! Ο χρόνος είναι χρήμα! Πιεζόμενος ο αρχηγός από το ετερόκλητο πλήθος της «συναγωγής» αποφασίζει και δίνει διαταγή!

Και τότε συμβαίνει και επαναλαμβάνεται το γνωστό νεοελληνικό θαύμα. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο μαζί το ίδιο πρόσωπο. Γιατί ο σημερινός αρχηγός της «συναγωγής» έκανε και κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Αυτός υπογράφει τη «σταύρωση» ενός ακόμα μικρού «Χριστού». Η δική του τζίφρα κάτω από το φιρμάνι της καταδίκης του λαού. Αυτός τα κάνει όλα προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία της νεοελληνικής «συναγωγής». Αυτός ο αρχιφαρισαίος, αυτός ο «δήμιος» κάθε ανώνυμου «Χριστού»!

Ετσι ο επερχόμενος αρχηγός της αντίπαλης φαρισαϊκής «φυλής» θα τα βρει όλα έτοιμα, όλα καθαρά, όλα τακτοποιημένα. Και όλους τους μικρούς «Χριστούς» σταυρωμένους. Εδώ που τα λέμε, ο Κυριάκος πρέπει τον Αλέξη να ευγνωμονεί. Το κόστος, βέβαια, βαρύ. Αλλά όλα τα πράγματα, όλες οι καταστάσεις έχουν τις επιπτώσεις τους. Εδώ μια τσίχλα μασουλάς και κινδυνεύουν να χαλάσουν τα δόντια σου από τη γλύκα της ζάχαρης!

Ανάσταση προσωρινή για τον Αλέξη Τσίπρα. Ανάσταση χαοτική για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ανάσταση μακροημέρευσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκρούστηκαν, θα μου πείτε. Φυσικά. Οπως τσουγκρίζουμε τα βαμμένα αυγά. Ανάσταση και για τους βουλευτές όλων των παρατάξεων. Ουφ, ο αρχισυναγωγός υπέγραψε. Ουφ, γλιτώσαμε! Ουφ, τη θέση μας καπαρώσαμε!
 
Και οι μικροί «Χριστοί»; Οπως τα αμνοερίφια. Πρώτα μασουλάνε στους κάμπους και τα λιβάδια. Επειτα χωνεύουν. Και φυσικά πάντα κοπανάει το ένα το άλλο. Πέφτουν από κοντά τα τσοπανόσκυλα κι έτσι το κοπάδι κάθεται φρόνιμα. Επειτα στο μαντρί. Πότε στο πράσινο. Πότε στο γαλάζιο. Αλλοτε στο ροζ. Οι λύκοι είναι οι ίδιοι. Οι βοσκοί με τους ίδιους ρόλους. Ο προορισμός ο ίδιος. Χρααατς, πάρ’ το κάτω το πρόβατο. Αλλά μέχρι εκείνη τη μοιραία στιγμή όλα μοιάζουν ανθισμένα. Από τον ήλιο και τη θάλασσα ευλογημένα. Με τα σουβλιστά αρνιά και τα μπιρόνια θα την κοροϊδέψουμε την κακιά μας ώρα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ