Ο γιαλός είναι στραβός...
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Ο γιαλός είναι στραβός...

Δύο παραδείγματα επικαλέστηκε χθες στο άρθρο του ο πρωθυπουργός, για να αντικρούσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Και τα δύο θα ήταν ιδιαιτέρως εύστοχα, αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εφάρμοζε και στην πράξη, αυτά που υποστηρίζει στην θεωρία.

«Οι ορειβάτες που προχωρούν έχοντας ένα σχοινί να τους συνδέει, κινούνται με ενιαία ταχύτητα. Αν το καταργήσουν διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα για πολλές ταχύτητες. Επαφίεται στη δύναμη και τις ικανότητες του καθένα το να παραμείνει σε επαφή με την ομάδα των πιο ισχυρών ή να βαδίσει μόνος του, προς όποια κατεύθυνση νομίζει. Αυτό δεν σημαίνει ελευθερία, σημαίνει κατάργηση της ευθύνης…» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Αλλά θα πρέπει κάποιος να του θυμίσει, οτι ο ίδιος και οι υπουργοί του πήγαν το καλοκαίρι του 2015 να αφήσουν το σχοινί “των ορειβατών της Ευρώπης”. Κι όταν αντίκρισαν τον γκρεμό κάτω από τα πόδια τους το ξαναγράπωσαν, εγκαταλείποντας τις θεωρίες περί “ελευθερίας”. Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να κατηγορεί τους άλλους ορειβάτες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή, όταν διαπιστώνουν οτι το σχοινί κρατά και κάποιος που δεν θέλει να προχωρήσει.

Κλείσιμο
Όμως ο κ. Τσίπρας καταφεύγει και σε μια δεύτερη παρομοίωση:

«Άν διασφαλίσουμε ότι όλοι είμαστε σε ένα πλοίο που πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα, δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένοι επιθυμούν να μείνουν στις καμπίνες τους, να κλειδώνουμε τις πόρτες σε όσους επιθυμούν να βγουν στο κατάστρωμα» σημειώνει.

Κι εδώ θα πρέπει κάποιος να επισημάνει στον πρωθυπουργό, οτι θέση στο πλοίο και μάλιστα σε καμπίνα, έχουν όσοι το ζήτησαν οι ίδιοι. Και την διατηρούν όσοι την δικαιούνται.

Διότι, όσοι θέλουν να παραμείνουν στο πλοίο, δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

Στο πλοίο άλλος φροντίζει για την τροφοδοσία, άλλος για την καθαριότητα κι άλλος για την σωστή πορεία του. Ποτέ δεν έγινε κανείς δεκτός σε πλοίο, που θέλει όλη την ώρα να ...λιάζεται στο κατάστρωμα, απαιτώντας από τους άλλους να τον ταϊζουν και να τον υπηρετούν.

Είτε λοιπόν μιλάμε για σχοινιά, είτε για ταξίδια με πλοίο, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν. Για τους οποίους η χώρα μας, αδιαφορεί εδώ και οχτώ χρόνια. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση, την κυβέρνηση Τσίπρα, που όλο τους δανειστές καταγγέλλει κι όλο στους δανειστές καταφεύγει για νέα δανεικά!

Αν θέλεις λοιπόν κάποια στιγμή να βγεις στο κατάστρωμα του πλοίου, θα πρέπει να το κερδίσεις, δουλεύοντας στη κουζίνα, ή στο μηχανοστάσιο. Κι αν θέλεις να παραμείνεις ορειβάτης, θα πρέπει να μην διαμαρτύρεσαι που σ' αφήνουν να κρατάς το σχοινί...

Πρέπει κάποτε να αντιληφθεί αυτή η κυβέρνηση που της αρέσουν τα πλοία, οτι δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αυτή στραβά αρμενίζει... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ