Εμείς οι εχθροί!
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Εμείς οι εχθροί!

Επιστρέφω στα παρασκήνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επειδή όσα ελέχθησαν στην τελευταία συνεδρίαση παραγόντων όλων των ομάδων αποτυπώνουν φωτογραφικά και κρυστάλλινα το μέγιστο πρόβλημα της χώρας! Αποτέλεσμα; Σα να μην έγινε τίποτα. Μηδέν εις το πηλίκον!

Τι θέλουν ακριβώς; Μερικοί την παρέμβαση της Πολιτείας. Δηλαδή του Κοντονή. Ανεξάρτητα αν είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιασδήποτε άλλης κομματικής παρατάξεως. Μα, ρε παιδιά, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι δικό σας. Μα η ΕΠΟ λειτουργεί με καθεστώς «αυτοδιοίκητο». Τίποτε αυτοί!

Οποτε βολεύει απαιτούν την παρέμβαση της Πολιτείας. Οποτε δεν βολεύει επικαλούνται το «αυτοδιοίκητο». Ποια η ουσία; Μα φυσικά η εκθρόνιση της πρώτης ομάδας. Με ποιον τρόπο; Με μια νέα ΕΠΟ. Με τη «δική» τους ΕΠΟ. Γιατί; Επειδή η «δική» τους ΕΠΟ θα ορίζει «δικούς» τους διαιτητές. Κάπως έτσι. Με απλά λόγια οι προθέσεις εντελώς σημαδεμένες. Επειδή μόνο με μια «δική» μας ΕΠΟ έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, να βγούμε στην Ευρώπη και να κερδίσουμε καμιά τριανταριά εκατομμύρια!

Κλείσιμο
Πού παραπέμπει αυτό; Μα φυσικά στον λούμπεν, κρατικοδιαίτο καπιταλισμό. Το έλεγε σε έξαλλη κατάσταση ο μακαρίτης ο Εθνάρχης Καρά Αμάν Αλής όταν επέστρεψε από το Παρίσι. Και βλέποντας απέναντί του «μεγάλο παίκτη» του συστήματος που για χιλιοστή φορά απαιτούσε δάνεια τρελά, του είπε: «Ακου να σου πω, επιτέλους πρέπει να κερδίσεις με τους όρους του συστήματος». Αμάν πια!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Οτι το μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας λειτουργεί με μεταπρατικούς όρους. Οτι η αληθινή παραγωγική διαδικασία βρίσκεται στο στόχαστρο των λούμπεν. Οτι θαλασσοδάνεια. Οτι οι διαγωνισμοί είναι κι αυτοί σημαδεμένοι. Και ότι το κράτος, ο δημόσιος κορβανάς, πληρώνει τα σπασμένα. Τόσο απλά!

Τι έπρεπε να γίνει σ’ αυτή τη συνάντηση; Να ομονοήσουν όλοι και να συνυπογράψουν συμφωνία με μερικούς απλούς όρους. Οτι οι διαιτητές θα ορίζονται μ’ αυτή τη διαδικασία. Οτι από τους πίνακες θα εξαιρούνται αυτοί κι αυτοί. Οτι από τη νέα περίοδο πρέπει απαραιτήτως να λειτουργούν οι κάμερες ώστε να ταυτοποιούνται οι χουλιγκάνοι. Οτι κάθε παράγοντας κάθε ομάδας που με δηλώσεις ρίχνει έστω και μια σταγόνα λάδι στη φωτιά θα τιμωρείται, αυτομάτως, με βαριά χρηματική καμπάνα. Και ότι όποια ομάδα δεν συμμορφωθεί θα αποβάλλεται αυτομάτως!

Και κάτι ακόμα. Σχετικά με τη ματαίωση των αγώνων Κυπέλλου. Πρώτον, οι αγώνες πρέπει να γίνουν. Γιατί έτσι βολεύονται αυτές που έχουν αποκλειστεί και αδικούνται κατάφωρα όσες μπορεί να προκριθούν. Οπως ας πούμε ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος.

Η διεξαγωγή αυτών των αγώνων μπορούσε να γίνει με θεατές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων. Με τη συνοδεία δασκάλων και καθηγητών καθώς και των μανάδων. Και τέλος, ο τελικός μπορούσε να γίνει σε κάποιο άλλο γήπεδο, εκτός Αθηνών, με την ίδια σύνθεση θεατών. Τόσο απλό!

Εν κατακλείδι, όπως συμβαίνει με τις Ανώνυμες του ποδοσφαίρου, περίπου τα ίδια με τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης. Το «προϊόν» των μεγαλομετόχων του ποδοσφαίρου γκρεμίζεται και για πολλούς από αυτούς πέρα βρέχει. Οτι οι θεατές απομακρύνονται. Οπως οι πολίτες και οι νέοι από τα κόμματα. Οτι ο ένας εναντίον του άλλου και σχεδόν όλοι μαζί εναντίον του «προϊόντος»!

Οπως με την ελληνική οικονομία. Οχι μόνο δεν πολλαπλασιάζουμε την παραγωγή και την εξαγωγική μας δραστηριότητα, αλλά από την άλλη με τις συμπεριφορές μας και την ακατανίκητη αντιπαλότητα υποβαθμίζουμε και ευτελίζουμε το «προϊόν» μας! Το πρόβλημα είναι δικό μας. Η λύση είναι δική μας. Συμφωνείς; Απόδειξη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ