Βαρωνείες
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Βαρωνείες

Το έχουν συνήθειο εκεί στη ΝΔ πριν από κάθε εκλογή αρχηγού να αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, δείχνοντας που γράφουν τους κανόνες και τις θεσμικές διαδικασίες στις οποίες κατά τα άλλα ομνύουν. 

Το μακρυνό 1996-97 μετά την ήττα στις εκλογές από τον Κώστα Σημίτη, ο μακαρίτης πια Μιλτιάδης Έβερτ άνοιξε θέμα επιβεβαίωσης της ηγεσίας ή αλλαγής αρχηγού. Τότε ο πρόεδρος εκλεγόταν από το εκλεκτορικό σώμα στο οποίος μετείχαν οι βουλευτές και οι τομεάρχες του κόμματος. Ο Έβερτ κέρδισε τον Γιώργο Σουφλιά. Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις ότι ο τρόπος εκλογής ήταν αναχρονιστικός και ότι έπρεπε να αλλάξει και να γίνεται από συνέδριο. Ο Έβερτ δέχθηκε, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1997, την ηγεσία όμως δεν κέρδισε ο Γιώργος Σουφλιάς που μαζί τότε με τους μητσοτακικούς είχαν ξεσηκώσει τον θόρυβο αλλά ο νέος Κώστας Καραμανλής. 

Το έργο επαναλήφθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του 2009. Η Ντόρα Μπακογιάννη κέρδιζε την εκλογή στο συνέδριο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που τα είχε βρει με τον Αντώνη Σαμαρά έκανε την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος εκλογής και να μην γίνεται από το συνέδριο αλλά από την βάση σύμφωνα με την καινοτομία που είχε εισάγει ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Η Ντόρα έκανε το λάθος και δέχθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρόεδρος της ΝΔ με τις ευχές και την στήριξη των καραμανλικών. 

Κλείσιμο

Τα όργανα άρχισαν πάλι στη ΝΔ. Ήδη σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ευτελίζεται αναιρώντας την ορθή απόφαση με την οποία απέρριπτε ως εκπρόθεσμη την υποψηφιότητα Γεωργιάδη. Φυσικά, ο συμπαθής βουλευτής δεν θα βγει πρόεδρος, ωστόσο η υποψηφιότητά του επηρεάζει την εκλογική αριθμητική και κυρίως ευτελίζει την όλη διαδικασία και απαξιώνει την ΚΕΦΕ. Θα είναι μία απόφαση πάντως που θα ικανοποιήσει το φιλοθεάμων κοινό των τηλεοπτικών παραθύρων. 

Το παιχνίδι όμως θα παιχθεί την Δευτέρα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ζητήσει να μπουν περιορισμοί που να μειώνουν το εύρος του εκλογικού σώματος. Πχ να μην είναι μόνο δύο ευρώ το αντίτιμο για την συμμετοχή. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Ένας είναι να τηρηθεί το γράμμα και να στηθεί μία κάλπη ανά δήμο. Μόνο που το 2009 οι δήμοι ήταν περί τους 1100, τώρα είναι περί τους 300 μετά τις συγχωνεύσεις. Εάν επικρατήσει πολύς κόσμος θα σκεφθεί να κάνει 50-60 χιλιόμετρα για να πάει να ψηφίσει. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης είναι συνεπής, ήταν κατά της εκλογής από ευρύ εκλογικό σώμα ήδη από το 2009. Μπορεί να είναι σωστό ή λάθος, εάν όμως γίνει δεκτό από την ΚΕΦΕ, τότε θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής που αποφασίστηκε στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Βεβαίως η ΝΔ δείχνει τον χαρακτήρα της με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον γραμματέα της. Τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Μεϊμαράκης έχουν εχθρικές σχέσεις με τον Παπαμιμίκο. Μόνο που και ο Παπαμιμίκος είναι γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και είναι επίσης εκλεγμένος. 


Η χθεσινή απόφαση της ΚΕΦΕ για τον Γεωργιάδη μπορεί να ήταν τυπολατρική, να ήταν σωστή ή λάθος. Ωστόσο το ότι Σαμαράς, Ντόρα, Μεϊμαράκης κλπ, την υποχρεώνουν ουσιαστικά να την αλλάξει, δείχνει ότι που έχουν γραμμένα τα όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται, ειδικά σε ένα κόμμα όπως η ΝΔ που λειτουργούσε πάντα με παλιούς και νέους βαρώνους, φέουδα, μηχανισμούς και πελατείες. Το κακό είναι ότι δείχνουν να παρασύρονται σε αυτό και οι νέοι που θέλουν αυτά να τα αλλάξουν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ