Θα μετρήσει πολύ ποιους θα βάλει στην κυβέρνηση
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Θα μετρήσει πολύ ποιους θα βάλει στην κυβέρνηση

Η αγορά περιμένει από τον πρωθυπουργό, αφού πήρε μια τόσο ξεκάθαρη νίκη να συγκροτήσει μια επαρκή και αποτελεσματική κυβέρνηση όσον αφορά το οικονομικό επιτελείο.

Ολοι γνωρίζουν ότι το Τρίτο Μνημόνιο- Πρόγραμμα έχει εξαιρετικά δύσκολες παραμέτρους. Επίσης ξέρουμε ότι το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο αλλά οι τρόποι υλοποίησης εξαρτώνται από αυτούς που θα σχεδιάσουν την πολιτική. Η παραφιλολογία των ισοδυνάμων δεν είναι χωρίς αντίκρυσμα αλλά και οι δυναμικές της οικονομίας δεν έχουν μόνο λογιστική βάση.

Ο κορμός ΣΥΡΙΖΑ αναμενόταν από την αγορά,δεν θεωρείτο όμως πιθανότερο σενάριο η επανάληψη της διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Αυτό το είπε ξεκάθαρα και η Wood που επενδύει στην Ελλάδα και παρακολουθεί από πολύ κοντά την ελληνική οικονομία την τελευταία διετία. Στο 7μηνο της πρώτης φάσης διακυβέρνησης ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έδειξε πολλές ανεπάρκειες, έκανε λάθη και έδειξε αρνητισμό ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις για παράδειγμα και την απελευθέρωση των αγορών.

Κλείσιμο
Όμως έδειξε και θετικά στοιχεία όπως το φίνις Τσίπρα στη διαπραγμάτευση αλλά και και η ολοκλήρωση της συμφωνίας από το δίδυμο Σταθάκη- Τσακαλώτου. Ο δεύτερος έχει ήδη δημιουργήσει ένα κεφάλαιο στην Ευρώπη, που μπορεί να το αξιοποιήσει τώρα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης ως αόρατος διαπραγματευτής θα είναι το βαρύ πυροβολικό της εκτέλεσης του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι η κοινωνία έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Ο ίδιος πρέπει πια να μπει στην ουσία της οικονομικής πολιτικής και να λάβει αποφάσεις τολμηρές που θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα υπέρ της κοινωνίας και να τοποθετήσει ανθρώπους ικανούς και έμπειρους σε θέσεις, όπου απαιτείται δύσκολο έργο. Η δουλειά θα είναι εντατική, τα ρίσκα δεν έχουν τελειώσει και αυτό το είπε ξεκάθαρα χθες και ο Fitch. H αλήθεια είναι ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε, περίμενε ένα σχήμα με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικούς θώκους και τηρεί στάση αναμονής.

Η ευκαιρία όμως υπάρχει και ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα από την εκμηδένιση της ΛΑΕ, ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν ταυτίζεται με την ουτοπία και τον αρνητισμό. Οι προσδοκίες που θα καλλιεργηθούν από την δομή της νέας κυβέρνησης είναι κρίσιμο στοιχείο που μπορεί να πολλαπλασιάσει ή και να αναστείλει την αρχική δυναμική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ