Από το ωσαννά στο ανάθεμα
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Από το ωσαννά στο ανάθεμα

Ο σύγχρονος ποδοσφαιρικός μύθος που ακούει στο όνομα Λιονέλ  Μέσι καταδεικνύει στην πράξη  ότι  κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη  μοίρα των μεγάλων. Από το ωσαννά στο ανάθεμα.

Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα γράφει ιστορία στο πράσινο παλκοσένιο. Ζωγραφίζει στο χορτάρινο καμβά, κάνοντας φιλάθλους και δημοσιογράφους να τρίβουν τα μάτια τους με αυτά που βλέπουν και τους αντιπάλους του αμυντικούς να πετάγονται το βράδυ στον ύπνο τους  από τους εφιάλτες. Αν εξαιρέσουμε τους φιλάθλους της Ρεάλ όλοι οι υπόλοιποι λίγο πολύ περιμένουν πως και πως ειδικά στο Τσάμπιονς Λίγκ να απολαύσουν τον «κοντοπίθαρο» Αργεντίνο σούπερ σταρ.  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δημοσιογράφοι.

Ο τύπος αυτός  είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και μετά από μία εξαντλητική χρονιά με την ομάδα του, με δεκάδες  αγώνες σε Ισπανία και Ευρώπη,  καλείται το καλοκαίρι να αγωνιστεί  με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Πέρσι στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας και φέτος στο Κόπα Αμέρικα στη Χιλή. Και στις δύο διοργανώσεις πήγε στον τελικό αλλά έχασε. Τον μεν πρώτο από την Γερμανία με 1-0 τον δε δεύτερο από τη διοργανώτρια Χιλή στα πέναλτι.

Κλείσιμο
Αυτό ήταν. Τον «σταύρωσαν» τα ΜΜΕ. Καλά για εκείνα  της Αργεντινής δεν συζητάμε. Μόνο «προδότη» δεν τον είπαν, αν  και για αυτό δεν είμαι  και σίγουρος.

Στη ζωή όμως δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα. Ο Μαραντόνα συμμετείχε σε 4 παγκόσμια κύπελλα. Πήρε ένα,  έχασε έναν τελικό από  τη Γερμανία και στην τέταρτη   συμμετοχή του σε Μουντιάλ πιάστηκε ντοπέ.  Ό,τι έκανε σε συλλογικό επίπεδο το πέτυχε με τη Νάπολη και πάλι δεν έχει πλησιάσει καν όσα  πέτυχε στη συνέχεια ο διάδοχός του,  ο Μέσι. Δύο πρωταθλήματα, το Κύπελλο Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο UEFA το 1989. Τις έχει για πλάκα αυτές τις διακρίσεις  ο Λιονέλ.

Από την άλλη, ο Μέσι έχει σαρώσει σε συλλογικό επίπεδο τα πάντα και στην εθνική φθάνει μέχρι την πηγή αλλά ακόμη νερό δεν έχει πιεί. Απολείπεται ενός  «κλικ». Βέβαια άλλους συμπαίκτες έχει στην Μπάρτσα και άλλους στην Αργεντινή. Όμως το αποτέλεσμα μετράει.  Στην Αργεντινή τον Μαραντόνα μνημονεύουν.

Μην μου πείτε τώρα ότι ο Μέσι  εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, γιατί θα είναι εκτός θέματος. Σε αυτό το κείμενο δεν μετράμε ποιος την έχει μεγαλύτερη …την περιουσία.

Εν κατακλείδι, έναν ποδοσφαιριστή τον οποίο θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές και εμείς νιώθουμε τυχεροί που τον βλέπουμε  στην ενεργό δράση, το ποδοσφαιρικό σταρ σύστεμ δεν το έχει σε τίποτα να τον «χαρακώνει» έτσι για γούστο.  Γιατί δεν είναι όλα μόνο φώτα και χαμόγελα, χαρά και πανηγύρια,  όσο ψηλά κι αν βρεθείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα