Η μοναδική επιλογή που έχει πλέον ο Α. Σαμαράς
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η μοναδική επιλογή που έχει πλέον ο Α. Σαμαράς

Η κυβέρνηση  είναι φανερό ότι τελεί υπό το σοκ που της προκάλεσε  το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ολοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για την τροπή που θα πάρουν τώρα τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η ήττα με 3,9% από το ΣΥΡΙΖΑ και  το γεγονός ότι σε εννέα μήνες έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναπόφευκτα θα διέπει τις όποιες πολιτικές αποφάσεις   πάρει η  κυβέρνηση.

Όμως η καθοριστική  πολιτική αναμέτρηση θα είναι αυτή των εθνικών εκλογών. Η κυβέρνηση  αν θέλει στην κρίσιμη εκλογική μάχη –η οποία  πιθανότατα θα γίνει στις αρχές του 2015-  να θέσει με πειστικό τρόπο το δίλημμα της διακύβευσης των θυσιών του ελληνικού λαού, θα πρέπει  η ίδια  να αποδείξει τους μήνες που απομένουν ότι το πιστεύει.

Κλείσιμο
Ο Α. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την ίδια πορεία. Θα πρέπει να φροντίσει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος και να ελπίζει ότι η ανάσχεση της ύφεσης θα του αφήσει περιθώρια να εκλογικεύσει μέτρα και φόρους που επέβαλε.

Πολλοί φοβούνται ότι όλα πλέον θα κινούνται πιο αργά: Οι αποφάσεις θα απαιτούν πιο πολύ χρόνο, οι υπογραφές θα μπαίνουν πιο δύσκολα και γενικότερα όλα τα δυσάρεστα θέματα θα μπαίνουν στην αναμονή για τον επόμενο που θα αναλάβει. Η Κυβέρνηση όμως δεν έχει χρονικά περιθώρια και  πρέπει να  κινηθεί με τόλμη και ταχύτητα εφαρμόζοντας ένα μίγμα πολιτικής  όπου οι πρωτοβουλίες διόρθωσης των φορολογικών αδικιών  και των γενικότερων σφαλμάτων που έγιναν, θα εναλλάσσονται με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις  που δεν θα επιτρέπουν στους δανειστές  να αμφισβητήσουν το κυβερνητικό έργο.

Είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί  να ακολουθήσει ο κ.  Σαμαράς, όσο κι αν θα έχει έναν Ευαγ. Βενιζέλο με  μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει ασφυκτικά για  εκλογές. Εχει τη λαμπρή ευκαιρία, είτε να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα αρχίσουν σταδιακά να  «αισθάνονται» τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών,  είτε να περάσει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που κατάφερε να συγκρατήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και να ρυθμίσει το χρέος. Αντίθετα αν  η Κυβέρνηση αρχίσει να μετεωρίζεται αναποφάσιστη, τότε οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα και όλοι εμείς θα περάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο, όποιο κι αν είναι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ