Ηγετική επιχειρηματική Τάξη και ανάπτυξη
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ηγετική επιχειρηματική Τάξη και ανάπτυξη

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν  από τις διεθνείς αγορές με αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Η επιτυχημένη  έξοδος στις αγορές των ΑLPHA και Πειραιώς, η επικείμενη ολοκλήρωση της αύξησης από την Εurobank και οι ανάλογες προσπάθειες  που ξεκίνησε η Εθνική, είναι οι έμπρακτες αποδείξεις της βελτίωσης  του επενδυτικού κλίματος  που σημειώνεται στη χώρα.

Οι ξένοι διαχειριστές που επένδυσαν σε ελληνικές μετοχές πέτυχαν εντυπωσιακές αποδόσεις. Και ο λόγος δεν είναι μόνον για τα hedge funds. To Fairfax που ήρθε στην Ελλάδα  σε μια περίοδο που οι οικονομικές αβεβαιότητες για το μέλλον της χώρας κορυφώνονταν, σήμερα σχεδόν διπλασίασε τα περίπου  200 εκατ. ευρώ που έδωσε για να αγοράσει τη Eurobank Properties. Αγόρασε σταδιακά μετοχές  από τα 4,25 έως και τα 5 ευρώ και τώρα η μετοχή έχει φθάσει τα 8,59 ευρώ. Και ο καναδικός όμιλος δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ξένου επενδυτή που αποκομίζει πολλά  κέρδη από τις κινήσεις που έκανε στην Ελλάδα.

Από το επενδυτικό πάρτι όμως απουσιάζουν  οι έλληνες επιχειρηματίες και πλούσιοι. Ο χορός των αποδόσεων έχει στηθεί σχεδόν  αποκλειστικά από  ξένους επενδυτές. Η ύφεση στην ελληνική οικονομία, η κατάρρευση ολόκληρων  κλάδων , η έλλειψη ρευστότητας και το πολιτικό ρίσκο εξαναγκάζει τους περισσότερους επιχειρηματίες είτε να τηρούν συντηρητική  στάση, είτε να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια επιβίωσης.

Κλείσιμο
Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται.  Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει  τα μέτρα φοροεισπρακτικής λογικής και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα που θα βοηθήσει να ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες επιχειρηματικές δυνάμεις. Επίσης να πάρει αποφάσεις που θίγουν κατεστημένα συμφέροντα τα οποία  έχουν χρεοκοπήσει, ώστε να απελευθερωθούν και νέες επιχειρηματικές δυνάμεις. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από τον ουρανό σαν τα καιρικά φαινόμενα. Αν δεν υπάρξει μια ηγετική επιχειρηματική τάξη στη χώρα η οποία  θα αναλάβει να διαχειριστεί επενδύσεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση, η ανάπτυξη θα παραμείνει γράμμα κενό.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ