Η συμβουλή ενός σεφ στον Στουρνάρα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Η συμβουλή ενός σεφ στον Στουρνάρα

Εκτός από τις θεωρητικές προσεγγίσεις στα προβλήματα της οικονομίας και στις λύσεις τους, υπάρχουν και οι πρακτικές διαπιστώσεις που κάνουν μικροεπιχειρηματίες. Αυτοί δεν ασχολούνται τόσο με τα «μεγάλα» ζητήματα ή, μάλλον, ασχολούνται με τα μεγάλα ζητήματα μέσα από μια «μικρή» οπτική, την οπτική της τσέπης τους.

Μου έλεγε λοιπόν σεφ-μάνατζερ πολύ πετυχημένου εστιατορίου σε μεγάλο τουριστικό νησί ότι φέτος έχει γλιτώσει από το άγχος της μαύρης εργασίας. Κι αυτό διότι όλοι οι σερβιτόροι, οι μάγειροι, οι λαντζιέρηδες κ.λπ. που εργάζονται στο εστιατόριό του είναι γραμμένοι στο ΙΚΑ.

Αυτό συνέβη, λέει, διότι μειώθηκαν στο μισό οι εισφορές. Και ενώ μέχρι πέρυσι οι μισοί τουλάχιστον απασχολούμενοι δούλευαν με όρους μαύρης εργασίας, φέτος όλοι είναι νόμιμοι αφού αυτός μπορεί και πληρώνει το ΙΚΑ τους. «Ετσι, γλίτωσα και από πολλούς που έρχονται και ζητάνε εποχιακή δουλειά για να βγάλουν τις διακοπές τους, που δεν είναι επαγγελματίες, δεν ξέρουν τη δουλειά και δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον πελάτη. Τους λέω ότι χωρίς ΙΚΑ δεν μπορούν να δουλέψουν εδώ». Δεν είναι δηλαδή η νομιμοποίηση των εργαζομένων το μόνο αποτέλεσμα της μείωσης των εισφορών, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει ένα εστιατόριο.

Κλείσιμο
Ο ίδιος λοιπόν εστιάτορας μου είπε ότι φέτος κόβονται όλες οι αποδείξεις και αυτό οφείλεται στη συνεχή παρουσία του ΣΔΟΕ στο νησί που έχει τρομοκρατήσει τους μέχρι πρότινος φοροφυγάδες (μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος εστιάτορας). «Τα χτυπάμε όλα, λεφτά δεν βγάζουμε όπως παλιά, αλλά βγαίνει το μεροκάματο», λέει, ωστόσο με αγανάκτηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη συζήτηση: «Παρ’ όλο που τα χτυπάμε όλα, βρισκόμαστε στο έλεος κάθε “λαδιάρη” εφοριακού. Αν, για παράδειγμα, δεν βρει τίποτα για να σε γράψει, κοιτάζει γύρω του και λέει: “Αυτή τη λάμπα από πού την πήρες και πότε;”. Αυτό είναι σήμα για λάδωμα, διότι απλούστατα εμείς οφείλουμε να κρατάμε τιμολόγια για όλες τις αγορές, για οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο μαγαζί -λάμπες, καρέκλες, τασάκια, για όλα- επί δέκα χρόνια από την ημέρα αγοράς τους.

Μιλάμε τώρα για εποχιακό εστιατόριο σε νησί, που πρέπει να τα φυλάει όλα αυτά 10 χρόνια! Και επειδή είναι βέβαιον ότι κάτι θα λείπει, ο εφοριακός που θέλει να λαδωθεί αλλά δεν βρίσκει αχτύπητη απόδειξη, τα ψάχνει όλα και απειλεί ότι θα σε γράψει προκειμένου να τον λαδώσεις».

«Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα;» τον ρωτάω. «Αν μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ προστίμου και λαδώματος», μου απαντάει. Αν το πρόστιμο που θα μου καταλογίσει ο εφοριακός είναι 50.000 ευρώ και το λάδωμα 1.000, τότε θα τον λαδώσω.
Αν πρόστιμο και λάδωμα είναι περίπου τα ίδια, θα προτιμήσω να πληρώσω το πρόστιμο.

Πες τα αυτά στον Στουρνάρα να τα ξέρει. Για να σταματήσει το λάδωμα πρέπει να μειωθεί το πρόστιμο, τουλάχιστον για τις ασήμαντες παραβάσεις».

Σου τα λέω λοιπόν, υπουργέ, για να τα ξέρεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ