Ο Παντεσπάνιους μικραίνει όταν ο διαβήτης ελέγχεται!

Ο Παντεσπάνιους μικραίνει όταν ο διαβήτης ελέγχεται!

«Θέλω να σας πω ότι έχω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που λέγεται και παιδικός διαβήτης. 

Ο Παντεσπάνιους μικραίνει όταν ο διαβήτης ελέγχεται!
Όχι,όχι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Ο διαβήτης δεν είναι μεταδοστικός και δεν κολλάει και εγώ είμαι ένα κανονικό παιδί, με τη διαφορά ότι χρειάζεται να παίρνω ινσουλίνη καθημερινά…» Παύλος 11 ετών
.

Κλείσιμο
O διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300
άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για πρόληψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που ζουν με διαβήτη, έχουν σήμερα πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες ινσουλίνης οι οποίες τα βοηθούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή.

Η Sanofi Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τη λογοτεχνία και τη θεατρική έκφραση ως εργαλεία ενημέρωσης, αποβλέπει με την πρωτότυπη πρωτοβουλία της στην ενίσχυση της γνώσης, σχετικά με τις ανάγκες και την καθημερινότητα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Απώτερος στόχος είναι να καλύψει το κενό ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας για τον διαβήτη τύπου 1 και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον για τους ίδιους τους μαθητές.
 
Γραμμένο στη γλώσσα των παιδιών από τον γνωστό συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά και με ευρηματική εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια, το λογοτεχνικό βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ- Tο Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» μεταφέρει με άμεσο τρόπο στους αναγνώστες-μαθητές την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1: ο Παύλος γίνεται ο συμμαθητής/ο φίλος τους/ένας από αυτούς.

Ένα αγόρι εντεκάμισι χρονών, ο Παύλος, έχει τις αγάπες του, τις αδυναμίες του, τις αντιπάθειες και τις παραξενιές του, όπως όλα τα παιδιά. Μια μέρα της άνοιξης εμφανίζεται πάνω από το κεφάλι του ένα πλάσμα που τον τρομάζει, τον ακολουθεί παντού και τον καταδυναστεύει, όταν παίζει ασταμάτητα ή παρασύρεται σε γλυκές λιχουδιές.  Ο Παύλος αποφασίζει να του δώσει όνομα: Το λέει «Παντεσπάνιους»! 

Γιατί όμως έχει πάντα πλέον δίπλα του αυτό το τερατάκι και δεν μπορεί να το ξεφορτωθεί και να ζήσει ανέμελα όπως πριν; Γιατί ο Παντεσπάνιους είναι ο «διαβήτης τύπου 1» και ο Παύλος θα μάθει να τον ελέγχει και να ζει μαζί του.

Ο συγγραφέας όμως δεν αρκέστηκε στο βιβλίο: Υιοθετώντας μια καινοτόμα, βιωματική προσέγγιση,  διασκεύασε την ιστορία με τη μορφή θεατρικού κειμένου, παροτρύνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές του! Παίζοντας θέατρο, λοιπόν, οι μαθητές  καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος αποδοχής και υποστήριξης των παιδιών που ζουν με διαβήτη!

Επισκεφτείτε το σχολείο του παιδιού σας και παροτρύνετε τους εκπαιδευτικούς να διαβάσουν το βιβλίο στα παιδιά και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση!

Η συγκινητική ιστορία του Παύλου με τον τίτλο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ- Tο ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» δε διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο έχει ήδη σταλεί από τη Sanofi Ελλάδας στα 4.620 δημοτικά σχολεία όλης της Ελλάδας, δημόσια και ιδιωτικά, μαζί με τη θεατρική του διασκευή αλλά και ένα ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς. Τα υλικά διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, στον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Κατεβάστε το βιβλίο εδώ
Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ
Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης