Μαρί Κυριακού: «Ξέρω πολύ καλά τι θέλω από τη ζωή μου»

Μαρί Κυριακού: «Ξέρω πολύ καλά τι θέλω από τη ζωή μου»

Καθόμαστε σε πολυσύχναστο καφέ στα βόρεια προάστια και, όση ώρα μιλάμε, κόσμος πλησιάζει με ευγένεια τη Μαρί Κυριακού για να τη συγχαρεί για το έργο της εκπομπής της, Με Αγάπη, με την ίδια να ανταποκρίνεται με ζεστασιά, ενώ τα τιρκουάζ μάτια της χαμογελούν


Μαρί Κυριακού: «Ξέρω πολύ καλά τι θέλω από τη ζωή μου»
«Αυτή η εκπομπή ήταν μια επιθυμία που είχα από τότε που ήμουν ηθοποιός. Όταν βρέθηκε το κατάλληλο έδαφος, τόλμησα να το προτείνω και είχα θετική ανταπόκριση. Θα μπορούσα να πω πως “εκμεταλλεύτηκα” τη σχέση μου με τον ΑΝΤ1 για να πραγματοποιήσω ένα όνειρο ζωής.

Δεν υπήρχε μέχρι τότε κάτι αντίστοιχο στην τηλεόραση και δεν ξέρω αν υπάρχει και σήμερα» θα μου πει λίγο αργότερα η Μαρί Κυριακού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως, όταν βραβεύτηκε με Χρυσό Βραβείο Εθελοντισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο το 2008, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είχε δηλώσει πως, αν υπήρχαν κι άλλες εκπομπές όπως το Με Αγάπη που προβάλλεται από την ελληνική τηλεόραση, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. «Αυτό που κατάλαβα πολύ νωρίς είναι πως ο καθένας μας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά. Κι εγώ ως μονάδα επισκεπτόμουν στο παρελθόν ορφανοτροφεία, ξενώνες, κάποια ιδρύματα με σπουδαίους σκοπούς, αλλά είχα συνειδητοποιήσει πως ελάχιστα από αυτά τα ιδρύματα αυτά είχαν τον τρόπο να προβληθούν για να τα μάθει ο κόσμος.

Κλείσιμο
Τότε, λοιπόν, είχα σκεφτεί πως μια διαφορετική τηλεοπτική εκπομπή θα μπορούσε να δώσει βήμα και φωνή σε ανθρώπους και οργανώσεις που δεν είχαν άλλο τρόπο να ακουστούν. Είναι διαφορετικό να προσφέρει ο καθένας μόνος του από το να ενωνόμαστε όλοι μαζί. Για μένα το Με Αγάπη έφτασε στον ένατο χρόνο γιατί δίνει φωνή σε όσους χρειάζονταν να βοηθηθούν και δεν ήξεραν πώς να ακουστούν, αλλά και ενημέρωση σε όσους ήθελαν να βοηθήσουν και δεν γνώριζαν τον τρόπο» λέει στο People. «Στόχος της εκπομπής είναι να δίνουμε το μήνυμα πολύ γρήγορα και όποιος θέλει να κρατά την πληροφορία. Δεν θέλουμε να πιέσουμε ή να κουράσουμε κανέναν» συμπληρώνει, εξηγώντας γιατί η εκπομπή δεν ξεπέρασε ποτέ το πεντάλεπτο της αρχικής της διάρκειας, παρόλο που εξελίχτηκε στα χρόνια προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής.

Αναρωτιέμαι αν μετά από τόσες βραβεύσεις και διακρίσεις (η τελευταία από την ελληνική επιτροπή της Unicef για το έργο της για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, το Νοέμβριο του 2015) έχει περάσει από το μυαλό της να δημιουργήσει κάποιον οργανισμό ή ίδρυμα. «Έχει περάσει από το μυαλό μου, αλλά νιώθω πως είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι με αυτό που κάνουμε στο Με Αγάπη, ειδικά σε μια εποχή που τα περισσότερα ιδρύματα αγωνιούν να επιβιώσουν και έχουν ανάγκη τη στήριξή μας» τονίζει.

Η ευχή της και η τοποθέτηση της για την μητρότητα

Τις τελευταίες ημέρες η επίσκεψη της πρέσβειρας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Angelina Jolie στην Ελλάδα για το προσφυγικό απασχόλησε τα διεθνή Μέσα. Μπορεί μια διεθνής προσωπικότητα να συμβάλει στο να δοθούν και λύσεις πέρα από το να ευαισθητοποιήσει; «Σίγουρα είναι καλό που η Jolie ήρθε στη χώρα μας και ακούστηκε παγκοσμίως το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, αλλά στο “διά ταύτα” θα φανεί πόσο μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά. Πόσο εύκολο είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης στους πρόσφυγες; Δυστυχώς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, δεν θα τολμούσα να πω πως είμαι αισιόδοξη ‒ ενώ είμαι φύσει αισιόδοξη. Φοβάμαι πως έχουμε πολλά ακόμα να δούμε. Αυτό που εύχομαι καθημερινά είναι ο κόσμος να έχει υγεία και ειρήνη, γιατί από εκεί έχουν ξεκινήσει όλα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τη χώρα τους για να μην πεθάνουν. Βλέπαμε εικόνες που μας συγκλόνιζαν. Αλλά ό,τι και να κάνεις μεμονωμένα δεν φτάνει, πρέπει να γίνει κάτι δραστικό και συνολικό».




Μέσα από το Με Αγάπη ασχολείται εδώ και χρόνια με τα παιδιά και τις ανάγκες τους, μέσα από τα παραμύθια της τους περνά μηνύματα ζωής. Δείχνει να έχει αφιερώσει ένα μέρος της ζωής της στα παιδιά, όμως σε πρόσφατη δήλωσή της στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα παραδέχτηκε πως μέχρι σήμερα δεν ήταν προτεραιότητά της να κάνει ένα παιδί. «Από πολύ μικρή και πολύ συνειδητά ήξερα πως αγαπώ τα παιδιά, αλλά ένιωθα πως δεν το έχω με τη μητρότητα. Δεν είχα αυτή την ανάγκη και την επιθυμία. Αν μου προκύψει στο μέλλον, μπορεί και να το κάνω. Κατανοώ γιατί με ρωτούν συχνά για αυτό και δεν προσβάλλομαι. Όμως, πέρα από τη δική μου περίπτωση, θεωρώ πως δεν είναι κομψό να ρωτούν οι δημοσιογράφοι μια γυναίκα γιατί δεν έχει κάνει ένα παιδί, δεδομένου πως όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι» λέει στο People.

Το όνειρο που κυνήγησε

H Mαρί Κυριακού θυμάται την εποχή που πρωτοξεκίνησε να ασχολείται με την υποκριτική, παιδί ακόμα, με χαμόγελο. «Η αλήθεια είναι πως οι γονείς μου ήταν αντίθετοι ‒για να μην πω σοκαρισμένοι‒, όταν τους είχα πρωτοπεί αυτή την επιθυμία μου» διηγείται. «Έβλεπα την τηλεόραση, και έλεγα στη μαμά μου ‘θέλω να μπω εκεί μέσα, σε αυτό το κουτί’ και δεν ήμουν ούτε 6 χρονών».

Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να δοθεί μια αφετηρία σε αυτό το παιδικό όνειρο ήταν η οικογενειακή φίλη της οικογένειας Κωνσταντάτου, Μάχη Λιδωρικιώτη, σκηνοθέτις στην ΕΡΤ και συνεργάτις του θρυλικού «Παραμυθά» Νίκου Πιλάβιου. «Ήξερα πως η Μάχη ασχολείτο με αυτό, γιατί κάποιες φορές συμμετείχε ο γιος της σε παιδικές παραγωγές. Ζήλευα, λοιπόν, και της έλεγα “θέλω να πάρεις κι εμένα μαζί σου”. Οι γονείς μου, βέβαια, δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν, ώσπου ένα καλοκαίρι η Μάχη θα έκανε μια παιδική σειρά, το Επιχείρηση Ιφιγένεια για την ΕΡΤ1. Τους λέει λοιπόν. “Θα γυριστεί καλοκαίρι, η Μαρί δεν θα έχει σχολείο, θα πηγαίνουμε και θα επιστρέφουμε μαζί από τα γυρίσματα και μπορείτε να τη συνοδεύετε. Τι λέτε, να την πάρω;”. Τότε λοιπόν, εκείνοι ενέδωσαν με την ελπίδα πως θα μου περάσει, θα κουραστώ μέσα στο λιοπύρι, θα ξεφουσκώσει. Εγώ, όμως, ξετρελάθηκα. Αντί να ξεφουσκώσει, γλυκάθηκα. Γνώρισα μετά και τον Πιλάβιο και, μετά από πολλές φωνές και φασαρίες στο σπίτι, τελικά συμμετείχα και σε δικές του παραγωγές. Στη συνέχεια κάπου διάβασα πως ο Γιώργος Κατακουζηνός, μετά την πολύ επιτυχημένη τότε κινηματογραφική του δουλειά, το Άγγελος, ζητούσε κορίτσια για πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ταινία του, τις Απουσίες, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Θέμις Μπαζάκα και η Πέμη Ζούνη. Κατάφερα με κόπο να πείσω τους γονείς μου να περάσω από την οντισιόν, αφού τους υποσχέθηκα πως θα είμαι πολύ επιμελής στο σχολείο και τις μαθητικές μου υποχρεώσεις. Οι βαθμοί μου μου εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να κάνω αυτό που ήθελα».

Δεν πέρασε απλά από την οντισιόν, πήρε το ρόλο και έπαιξε στις Απουσίες που προβλήθηκαν και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία. «Εκεί γνώρισα τον Μανούσο Μανουσάκη και τον Κώστα Κουτσομύτη. Ο Κώστας Κουτσομύτης, ένας καταπληκτικός άνθρωπος, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πριν από λίγες μέρες, ήταν αυτός που με παρότρυνε να ασχοληθώ σοβαρά με την υποκριτική. Μου είχε, μάλιστα, προτείνει τελειώνοντας το σχολείο να δώσω εξετάσεις στη σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου δίδασκε. Ήθελα, θυμάμαι, να πάω στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, επειδή όμως τότε έπαιζα στη σειρά Μικροί-Μεγάλοι και από το Εθνικό δεν επέτρεπαν οι φοιτητές να δουλεύουν παράλληλα στην τηλεόραση, τελικά πέρασα στη σχολή του Ωδείου Αθηνών». Εκεί είχε πράγματι καθηγητή τον Κουτσομύτη που την πήρε και στη σειρά του Εκείνος και Εκείνος, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλόπουλο. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ή ήμουν σχολείο και δούλευα στην τηλεόραση ή σπούδαζα και δούλευα στην τηλεόραση» λέει.

Το θέατρο ήρθε στη ζωή της λίγο αργότερα, μέσα από τη συνεργασία της με την Έλενα Ακρίτα στις σειρές Γόβα Στιλέτο και Στρας. «Με την Έλενα, τον Κώστα Αρζόγλου και τον Γιώργο Κυρίτση ήμασταν μια πολύ καλή παρέα, είχαμε υπέροχη σχέση. Ακόμα και σήμερα μιλάμε με την Έλενα και αγαπιόμαστε πολύ. Τότε μου πρότειναν, λοιπόν, η πρώτη μου δουλειά στο θέατρο να είναι μαζί τους στην κωμωδία του Όσκαρ Γουάιλντ Η Σημασία του Να Είναι Κανείς Σοβαρός, σε σκηνοθεσία του Αρζόγλου». Στη συνέχεια συνεργάστηκε στο θέατρο με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Σταμάτης Φασουλής και ο Ανδρέας Βουτσινάς. Μετά το γάμο της δεν έκανε ποτέ ξανά θέατρο και αναρωτιέμαι αν ήταν μια συνειδητή απόφαση. «Όχι, δεν άφησα την υποκριτική γιατί παντρεύτηκα. Το θέατρο το είχα σταματήσει δύο χρόνια πριν. Δεν το αγάπησα τόσο πολύ ώστε να αφιερώσω τη ζωή μου σε αυτό, να μην έχω Σαββατοκύριακα, να μην έχω αργίες. Ήθελα να έχω προσωπική ζωή, ήθελα να κάνω κι άλλα πράγματα, ήθελα τους φίλους μου, δεν μπορούσα να αφοσιωθώ σε αυτό. Βέβαια, είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους που πάντα θαύμαζα πολύ. Έτσι, το θέατρο ήταν για μένα ένας μικρός κύκλος, ο οποίος έκλεισε πολύ πριν το γάμο μου. Όσο για την τηλεόραση, το 2004 που παντρεύτηκα δούλευα ήδη στο Γλυκό του Κουταλιού και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν μήνες μετά το γάμο. Τότε, βέβαια, ήδη σχεδίαζα το Με Αγάπη στο μυαλό μου, οπότε στη συνέχεια αφιερώθηκα αποκλειστικά σε αυτό».

Το νέο καλλιτεχνικό βήμα
H τελευταία τηλεοπτική δουλειά της Μαρί Κυριακού ήταν το 2005, με το Σαν Γλυκό του Κουταλιού. Έκτοτε αφιερώθηκε στην κοινωνική εκπομπή Με Αγάπη, μια εκπομπή που δεν υπήρχε αντίστοιχή της πριν. Σήμερα θα επέστρεφε στην τηλεόραση; «Δεν απορρίπτω τίποτα, κάθε φορά κάνω αυτό που με κερδίζει τη δεδομένη στιγμή. Σήμερα έχω σχέδια και για δύο χρόνια μετά, μάλιστα πράγματα πολύ διαφορετικά από αυτά που κάνω σήμερα» αποκαλύπτει.

Το Με Αγάπη, όμως, δεν σκοπεύει να το αφήσει. «Εμείς δεν θα το εγκαταλείψουμε ποτέ. Αν θελήσει κάποιος να το σταματήσει, θα είναι μόνο ο ΑΝΤ1. Αλλά ακόμα και αν βρεθούμε σε μια τέτοια δυσάρεστη στιγμή, πράγμα που απεύχομαι, εγώ θα πήγαινα να προτείνω την εκπομπή αλλού, θα το πάλευα, γιατί την πιστεύω. Προσφέρουμε έργο. Είναι μια εκπομπή προσφοράς, πιο χρήσιμη από ποτέ στην εποχή μας. Δεν έχει να κάνει με το “εγώ” μου, το κέφι ή το ταλέντο μου».

Η Μαρί Κυριακού είναι αφοσιωμένη στην οικογένειά της, στην εκπομπή της, λατρεύει να βάζει τον Φασολάκη της σε νέες περιπέτειες, αλλά αγαπά και τις καθημερινές γυναικείες της στιγμές. Οι φίλοι της λένε πως η μαγειρική της είναι ασυναγώνιστη. «Μαγειρεύω τα πάντα από πολύ μικρή, γιατί η μαμά μου μας έκανε νοικοκυροκόριτσα, την αδελφή μου και εμένα. Από μαγειρική, από καθαριότητα και δουλειές κάνω τα πάντα και το καυχιέμαι. Είμαι πολύ καλή νοικοκυρά και πολύ οργανωτική. Ακόμα και τα ρούχα μου τα έχω τακτοποιημένα σχεδόν αλφαβητικά!» παραδέχεται. «Όπως αγαπώ πολύ τη γυμναστική. Είναι το αγχολυτικό μου. Γυμνάζομαι τέσσερις φορές την εβδομάδα και κάνω πολύ σκληρή προπόνηση. Kick boxing, TRX. Τελευταία, βέβαια, έχω αποκτήσει άλλη μια αγάπη που με αποφορτίζει: Γράφω στίχους» αποκαλύπτει. Στίχους ερωτικούς, που πρόκειται σύντομα να γνωρίσει καλύτερα το ευρύ κοινό. «Έχουμε μια εκπληκτική συνεργασία με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει μελοποιήσει στίχους μου σε ένα τραγούδι, το οποίο σύντομα θα ακούσουμε με τη φωνή του» λέει με ενθουσιασμό για τη νέα της δραστηριότητα, στην οποία αφιερώνει πολλές στιγμές έμπνευσης, καθώς έχει γράψει μια αξιοθαύμαστη συλλογή από στίχους. «Ο άντρας μου ήταν ο πρώτος που διάβασε το παραμύθι μου και με παρότρυνε να το εκδώσω και η Ελένη Νικολάου, η αρχισυντάκτριά μου στο Με Αγάπη, άκουσε πρώτη τους στίχους μου και της άρεσε πολύ το αποτέλεσμα», λέει. Όταν της ζητώ να μου διαβάσει κάποιους, ομολογώ πως εντυπωσιάζομαι. Τελικά, μια αυθεντικά λαμπερή γυναίκα δεν μπορεί να έχει μόνο μία όψη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης