Σάιμον Κασσιανίδης: Ο «κακός» του Τζέιμς Μποντ έτοιμος για τον μαραθώνιο

Σάιμον Κασσιανίδης: Ο «κακός» του Τζέιμς Μποντ έτοιμος για τον μαραθώνιο

Παρτενέρ της Κίρα Νάιτλι στον κινηματογράφο και δύο φορές συμπρωταγωνιστής του Ντάνιελ Κρεγκ στον «Τζέιμς Μποντ», ο Ελληνας που διαπρέπει στο Χόλιγουντ μιλά αποκλειστικά στο «thema people» για την ελληνική κρίση, τους σταρ με τους οποίους έχει συνεργαστεί και τον Μαραθώνιο της Αθήνας όπου θα συμμετάσχει

Σάιμον Κασσιανίδης: Ο «κακός» του Τζέιμς Μποντ έτοιμος για τον μαραθώνιο
Στις 8 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος της WIND Running Team (μια πρωτοβουλία της εταιρείας WIND), προκειμένου να τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ως Πρεσβευτής του MDA Hellas και των Φίλων του Παιδιού. «Πλέον το διάβασμα και η γυμναστική είναι η εκτόνωσή μου», είναι οι πρώτες του φράσεις στην κουβέντα μας. «Είναι οι μόνες στιγμές που το μυαλό ξεφεύγει από τη ρουτίνα και τα γήινα που καθημερινά μάς ταλανίζουν», λέει ο δεύτερης γενιάς Ελληνοκύπριος Σάιμον - ο πατέρας του, Μάριος, είναι Ελληνας, ενώ η μητέρα του, Ελένη, Κύπρια. 

Μετά την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο, το 1974, οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία και ασχολήθηκαν με επιχειρήσεις και το real estate. O ίδιος, θέλοντας να ακολουθήσει το ίδιο επάγγελμα, σπούδασε οικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία. Μετά τις σπουδές του άνοιξε ένα καφέ σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου, το οποίο τον έφερε σε επαφή με ανθρώπους της τέχνης. «Η μητέρα μου είναι λάτρης του κινηματογράφου, γι’ αυτό και από μικρά παιδιά μάς πήγαινε μαζί με τον αδελφό μου σινεμά. Ετσι, βλέπαμε σχεδόν όλες τις ταινίες που προβάλλονταν κάθε σεζόν. Μια μέρα, λοιπόν, μπαίνει στο καφέ μου ένας παραγωγός που εργαζόταν για την αμερικανική ταινία "Τροία" και πιάνουμε την κουβέντα. Στη συνέχεια ήρθε και δεύτερη και τρίτη μέρα και κάναμε ωραίες συζητήσεις. Κάποια στιγμή μού έκανε πρόταση για την ομάδα της οργάνωσης παραγωγής. Βρίσκω μάνατζερ για το μαγαζί μου και πάω. Συγκλονιστική εμπειρία. Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο ήταν ο Μπραντ Πιτ. Πραγματικός σταρ, εξαιρετικός επαγγελματίας και χαμηλού προφίλ. Τίποτα στο Χόλιγουντ δεν είναι παραμύθι. Αυτό είναι αστικός μύθος - όπως και οι μαρκίζες και το show off και τα κόκκινα χαλιά. Απαιτείται σκληρή δουλειά και υψηλός ανταγωνισμός. Οποιος διαθέτει ταλέντο και τις κατάλληλες ψυχικές αντοχές επιβιώνει. Θέλει ευαισθησία αλλά και ατσαλένια νοοτροπία. Ολους τους άλλους τούς καταπίνει το σύστημα», λέει μιλώντας εκ πείρας. 

Κλείσιμο
«Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο ήταν ο Μπραντ Πιτ. Πραγματικός σταρ, εξαιρετικός επαγγελματίας και χαμηλού προφίλ. Η ταινία “Τhe Edge of Love” με την Κίρα Νάιτλι εκτόξευσε τελικά την καριέρα μου», παραδέχεται ο Σάιμον Κασσιανίδης


Στην ταινία «Τροία» θα κάνει και το ντεμπούτο του ως ηθοποιός: «Κάποιος από την παραγωγή πετάχτηκε και είπε: “Δείτε τον Σάιμον, μοιάζει με Ελληνα!”. Κάπως έτσι βρέθηκα μπροστά από τις κάμερες, με τον Πιτ να παραδέχεται ότι έχω ταλέντο. Τότε είχα ξετρελαθεί από τη χαρά μου γιατί τους ηθοποιούς δεν τους είχα συναναστραφεί και τους αντιμετώπιζα σαν θεούς. Κάνοντας το επάγγελμα του ηθοποιού και ζώντας τους από κοντά, στη συνέχεια ήρθα αντιμέτωπος με την ανθρώπινη πλευρά τους και τους απομυθοποίησα. Πέρα από το ταλέντο και τα υψηλά κασέ, υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση», επισημαίνει.

Παίζοντας σε θέατρο του Λονδίνου του γίνεται πρόταση να συμπρωταγωνιστήσει με την Κίρα Νάιτλι στην ταινία «Τhe Edge of Love». «Αυτή ήταν και η ταινία που εκτόξευσε τελικά την καριέρα μου. Το να βρεθείς δίπλα σε ένα μεγάλο όνομα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του χώρου να σε προσέξουν. Τότε είναι που η αυλαία ανοίγεται διάπλατα μπροστά σου και είναι στο χέρι σου πώς θα αξιοποιήσεις τις καταστάσεις», εξομολογείται στο «thema people». O Σάιμον Κασσιανίδης θυμάται κι άλλα. Οπως τη γνωριμία του με τον Πάρι Κασιδόκωστα: «Σπούδαζε οικονομικά στο Λονδίνο και τον είχα μαθητή, του έκανα ιδιαίτερα. Αν και jet setter, είναι εξαιρετικά απλός. Συναντηθήκαμε κάποια χρόνια μετά στο Λος Αντζελες. Εκείνος ήταν τότε παραγωγός κι εγώ ηθοποιός. Και οι δύο είχαμε βρει τον δρόμο μας».

Η αγάπη του για την Ελλάδα

Εκείνη την εποχή ο Σάιμον Κασσιανίδης δουλεύει σκληρά και ονειρεύεται διακοπές στην Ελλάδα. «H Ελλάδα ήταν έντονη στο σπιτικό που μεγάλωσα. Με τους γονείς μας μιλούσαμε κυρίως ελληνικά κι έτσι έμαθα και να μιλώ και να διαβάζω. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έφερναν συχνά μνήμες και γεύσεις από τον τόπο μας. Μεγάλωσα με ντολμαδάκια, παστίτσιο και παϊδάκια, με την κλασική αγάπη που δένει την ελληνική οικογένεια, αλλά και το όνειρο να βρεθώ για καλοκαιρινές διακοπές στον τόπο μου. Στη συνείδησή μου οι διακοπές είναι συνυφασμένες με την Ελλάδα. Με την αλμύρα της, το κάψιμο από τον ήλιο, τις ομπρέλες στην παραλία, τη μαρίδα, το ούζο και την τηγανητή πατάτα. Πάρος, Τήνος και τόσοι άλλοι παράδεισοι της ωραιότερης χώρας του κόσμου. Ευλογημένος τόπος η χώρα μας. Διακοπές μακριά από την Ελλάδα δεν είναι διακοπές», λέει με εμφανή συγκίνηση και συνεχίζει: «Τα οκτώ χρόνια που έκανα να έρθω στη χώρα, λόγω δουλειάς, έπαθα στερητικό σύνδρομο. Δεν έβλεπα τον χρόνο να απεγκλωβιστώ από τα τηλεοπτικά σόου και τις κινηματογραφικές παραγωγές, προκειμένου να μυρίσω το ιώδιο της Μεσογείου. Υπήρχαν μέρες που ήθελα ν’ ανοίξω το παράθυρο του σπιτιού μου και να φωνάξω: “Ελλάδα μου λείπεις!”».

Με τον σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς «Nikita» 
και τη συμπρωταγωνίστριά του Μάγκι Κιου



Ο Ντάνιελ Κρεγκ και η ελληνική κρίση

Ο Σάιμον Κασσιανίδης τελικά μετακομίζει στο Χόλιγουντ πριν από έξι χρόνια, όταν οι προτάσεις που είχε του επέβαλαν τη μόνιμη διαμονή του στις ΗΠΑ. «Το Χόλιγουντ είναι μια ολόκληρη βιομηχανία», εξηγεί. «Σενάρια, παραγωγές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και σταρ. Δεν μπορεί να επιδιώκεις κάτι μεγάλο και να μη βρίσκεσαι εκεί, εκτός κινηματογραφικής φάμπρικας. Κάπως έτσι πήρα την απόφαση να φύγω από το Λονδίνο και να ξενιτευτώ».
Οι επόμενες προτάσεις θα αποδείξουν ότι η μετανάστευση άξιζε τον κόπο. Ο μάνατζερ του Ντάνιελ Κρεγκ τον βλέπει να παίζει στο θέατρο και μιλά στην παραγωγή για εκείνον. Στην ταινία «Quantum of Solace» ο Σάιμον Κασσιανίδης είναι μόλις 28 ετών και παίζει δίπλα στον Τζέιμς Μποντ. Υποδύεται τον κακό Γιούσεφ, με τον οποίο θα αναμετρηθεί ο Μποντ. Ο ίδιος ο Σάιμον λέει για τον συμπρωταγωνιστή του: «Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι ένας άνθρωπος με ατσαλένια σωματική αλλά και ψυχική δύναμη. Με έχει εντυπωσιάσει η αντοχή του στα πολύωρα, απαιτητικά γυρίσματα. Ηθοποιός διαφορετικής κοπής, που απέδωσε τελείως διαφορετικά τον ρόλο του Μποντ. Διαφέρει από τους προηγούμενους Μποντ και άσχετα αν σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι, αποτελεί έναν μοντέρνο Μποντ και επομένως ένα κινηματογραφικό πρότυπο εντελώς εναρμονισμένο με την εποχή». 
Οταν του έγινε η πρόταση για την πρώτη ταινία του Μποντ πέταξε από τη χαρά του και ένιωσε ότι ζει ένα όνειρο. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο ομαλά όταν το τηλέφωνό του χτύπησε λίγο καιρό αργότερα και του ξανάγινε πρόταση για συμμετοχή και στην επόμενη ταινία Μποντ. «Ηταν από την παραγωγή. Χαιρόμουν που θα συνεργαζόμουν και πάλι με τον Κρεγκ που τον γνώριζα πια καλά». 

Ο Σάιμον Κασσιανίδης με τον Κλαρκ Γκρεγκ


Οσο για την Ελλάδα του 2015; O διεθνής Ελληνας ηθοποιός δεν διστάζει να πει την εμπειρία του και να εκφράσει την άποψή του για τα capital controls, αφού τον Ιούλιο που επιβλήθηκαν βρισκόταν για διακοπές στη χώρα μας. «Είναι λυπηρό να βλέπεις ηλικιωμένους να μην μπορούν να ζήσουν με τις συντάξεις τους και αξιόλογους νέους να αναζητούν τον δρόμο της μετανάστευσης λόγω ανεργίας. Ο κόσμος υποφέρει από ένα πολιτικό σύστημα που προκαλεί θλίψη και αηδία. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Οι Ελληνες που ζούμε στο εξωτερικό αγωνιούμε συνεχώς διότι αγαπάμε την πατρίδα μας. Ακόμη και την εποχή όπου τα ξένα media τα είχαν βάλει με την Ελλάδα, δεν έπαψα ποτέ να αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Ελληνας», λέει συναισθηματικά φορτισμένος. 


Σήμερα ο Σάιμον πρωταγωνιστεί σε ταινίες, αναλαμβάνει ο ίδιος τον ρόλο του παραγωγού και συμμετέχει ως guest σε αμερικανικές σειρές. Παράλληλα, προετοιμάζεται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στον οποίο και θα αγωνιστεί. «Η πρόσκληση να συμμετάσχω σε μια τόσο ιστορική διαδρομή είναι για μένα μέγιστη τιμή», λέει κλείνοντας την κουβέντα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης