Δημήτρης Τικτόπουλος: Ο σύγχρονος Μέγας Αλέξανδρος είναι ροκ τύπος

Δημήτρης Τικτόπουλος: Ο σύγχρονος Μέγας Αλέξανδρος είναι ροκ τύπος

Η διαδρομή από τα μπαράκια ως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε στάσεις σε κέντρα με έντεχνη μουσική, σε μπουζούκια αλλά και σε talent shows. Αν και η εποχή όπου ο νεαρός τραγουδιστής τραγουδούσε χιτ του Τζίμι Χέντριξ φαντάζει μακρινή, το ότι υποδύεται τον στρατηλάτη Μεγαλέξανδρο σε μια ροκ όπερα που θα κάνει τον γύρο του κόσμου δεν είναι καθόλου τυχαίο

Δημήτρης Τικτόπουλος: Ο σύγχρονος Μέγας Αλέξανδρος είναι ροκ τύπος
Η ζωή του νεαρού Δημήτρη Τικτόπουλου είναι γεμάτη ανατροπές. Γεννημένος στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από Ελληνες γονείς που μετανάστευσαν για κάποια χρόνια εκεί λόγω σπουδών, περνάει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Σκανδιναβία. Ο πατέρας του, πολιτικός μηχανικός, και η μητέρα του, δασκάλα χορού, επιστρέφουν στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους, τη Θεσσαλονίκη, και ο Δημήτρης Τικτόπουλος τελειώνει το σχολείο στις Συκιές, έχοντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας μια κιθάρα στα χέρια. «Στην εφηβεία λάτρεψα τη ροκ μουσική», παραδέχεται ο ίδιος σήμερα. «Ούτε τα πανεπιστήμια με ενδιέφεραν, ούτε οι σπουδές. Την εποχή που οι συμμαθητές μου διάβαζαν για να δώσουν εξετάσεις σε κάποια σχολή εγώ απλά γρατζουνούσα την κιθάρα μου σε κάποιο μπαράκι ακολουθώντας τον δρόμο της μουσικής και της καρδιάς μου. Ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο Τζίμι Χέντριξ, οι Led Zeppelin και οι Deep Purple διαμορφώνουν τις προτιμήσεις μου και μέχρι σήμερα είμαι και φαίνομαι ροκάς: έχω μακριά μαλλιά και φοράω στενά παντελόνια και δερμάτινα μπουφάν».

Κλείσιμο


Στον ρόλο του ροκ Μεγάλου Αλεξάνδρου


Εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Τικτόπουλος μετέχει σε μπάντες που διοργανώνουν ροκ βραδιές σε κάποια κέντρα της συμπρωτεύουσας όπως η «Μεσόγειος» και το «Εκκεντρο». Η νεολαία δείχνει να απολαμβάνει τους δυνατούς ήχους της κιθάρας του και εκείνος είναι πεπεισμένος ότι η ροκ θα τον συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη. Οταν θα ολοκληρώσει τη θητεία του στον στρατό θα έρθει η μεγάλη ανατροπή αφού λόγω οικονομικών συνθηκών αναγκάζεται να κάνει στροφή 180° και να δουλέψει σε γνωστά νυχτερινά μαγαζιά που παίζουν ελληνική μουσική. Ο ροκάς προσγειώνεται απότομα στα μπουζούκια. «Τα ακούσματά μου μπορεί να ήταν άλλα, η εποχή όμως μου έδειχνε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσω. Είχα ανάγκη να δουλέψω και να ζήσω αξιοπρεπώς βγάζοντας το μεροκάματο - ή μάλλον το νυχτοκάματο. Ετσι βρέθηκα στο σχήμα της Πέγκυς Ζήνα να τραγουδώ στην πίστα. Ομολογώ ότι τα ελληνάδικα ήταν μεγάλο σχολείο για μένα καθώς ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με έναν τελείως άγνωστο κόσμο, ο οποίος δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σε τέτοιου είδους μαγαζιά θα γνώριζα σημαντικούς μαέστρους και μουσικούς και ότι λόγω ανταγωνισμού θα μυούμουν στους άγραφους κανόνες της νύχτας».

Η συνεργασία με τον Ρέμο

Αργότερα στη ζωή του θα μπει ο Αντώνης Ρέμος με τον οποίο θα συνεργαστεί για πολλά χρόνια. Ο Δημήτρης Τικτόπουλος άνοιγε το πρόγραμμα του δημοφιλούς τραγουδιστή ερμηνεύοντας κλασικά κομμάτια, όπως το «Φάντασμα της Οπερας» στο «Αθηνών Αρένα». «Κάναμε τα πιο φαντασμαγορικά προγράμματα της εποχής με συνεργασίες έξω από τα ελληνικά δεδομένα. Στο σόου συμμετείχαν ακροβάτες από το Cirque du Soleil, αλλά και χορευτές οι οποίοι στην Αμερική πλαισίωναν διάσημους καλλιτέχνες όπως η Σελίν Ντιόν και η Σερ. Κάπως έτσι μυήθηκα στον χώρο του performing, δίνοντας σημασία όχι μόνο στη φωνή αλλά και στη σκηνική παρουσία και την κίνηση». 

«Ομολογώ ότι τα ελληνάδικα ήταν μεγάλο σχολείο για μένα καθώς ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με έναν τελείως άγνωστο κόσμο, ο οποίος δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σε τέτοιου είδους μαγαζιά θα γνώριζα σημαντικούς μαέστρους και μουσικούς και ότι λόγω ανταγωνισμού θα μυούμουν στους άγραφους κανόνες της νύχτας

Η συνεργασία με τον Αντώνη Ρέμο, με τον οποίο διατηρεί στενή φιλία ακόμη και σήμερα, θα κρατήσει μέχρι το 2012. Ο Δημήτρης Τικτόπουλος θα παραδεχτεί για τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του: «Ο Αντώνης Ρέμος είναι αυστηρός στη δουλειά αλλά χαλαρός και γενναιόδωρος στην προσωπική του ζωή. Του αρέσει να κάνει πλάκες και να περνά καλά με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει, δημιουργώντας ένα μοναδικό κλίμα. Διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό: είναι καλλιτέχνης υψηλών αξιώσεων και καλός άνθρωπος. Μέχρι και σήμερα που οι επαγγελματικοί δρόμοι μας έχουν χωρίσει, τηλεφωνιόμαστε και ενίοτε βρισκόμαστε για να πιούμε έναν καφέ και να ανταλλάξουμε τα νέα μας…».

Στη σκηνή του «The Voice»

Αναζητώντας την προσωπική του διαδρομή που θα τον σύστηνε σε ένα ευρύτερο κοινό, αποφασίζει να πάρει μέρος στα τηλεοπτικά talent shows «Greek Idol» και  «The Voice». Τραγουδιστής με αξιόλογη φωνή και σκηνική εμπειρία, αν και ξεχωρίζει, τελικά δεν καταφέρνει να φτάσει στον τελικό. «Οταν ο Ρέμος με είδε απέναντί του, η αλήθεια είναι ότι έμεινε με το στόμα ανοιχτό γιατί δεν του το είχα πει. Αποφάσισα όμως να συμμετάσχω στο “The Voice” κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι παίκτες που είχαμε απέναντί μας κριτές με τους οποίους είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν έπρεπε να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να πειστεί το κοινό ότι δεν είμαστε ευνοούμενοι και ότι όντως αξίζουμε».

Στο πετσί του Μεγαλέξανδρου

Μέσα από πληθώρα καλλιτεχνικών συναντήσεων που προέκυψαν στη ζωή του, ο Δημήτρης Τικτόπουλος γνωρίζεται με έναν μαέστρο που πιστεύει στο ταλέντο του και τον φέρνει σε επαφή με τον συνθέτη της ροκ όπερας «Alexander the Great», Κώστα Αθυρίδη.

«Μου έβαλαν να ακούσω ένα κομμάτι του έργου και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα καθώς αφορούσε μια ροκ όπερα που επρόκειτο να ανέβει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του Γιάννη Βούρου. Πρόκειται για μια φαντασμαγορική παράσταση υψηλών καλλιτεχνικών αξιώσεων όπου δημιουργούνται μοναδικά συναισθήματα».

Στην πρεμιέρα ο κόσμος έδειξε τις διαθέσεις του καθώς χειροκροτούσε επί δέκα λεπτά όρθιος. «Ολο το κείμενο είναι δουλεμένο πολύ προσεκτικά πάνω στην ιστορία», αποκαλύπτει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, ο πρωταγωνιστής της παράστασης, για να συνεχίσει: «Το θέμα του έργου αγγίζει τις ψυχές όλων των Ελλήνων. Υπάρχουν διάφορα σημεία της παράστασης που με συγκινούν ιδιαίτερα, όπως το φινάλε το οποίο σχετίζεται με τον χαμό του μεγάλου ηγέτη».
Οσο για το τι αισθάνεται ο ίδιος αποδίδοντας την ηγετική μορφή του θρυλικού στρατηλάτη, «δεν θα ήταν υπερβολή να πω δέος», εξομολογείται με ειλικρίνεια. «Το να υποδύεσαι την πιο ισχυρή ιστορική μορφή της Ελλάδας μόνο ανατριχίλα μπορεί να σου φέρνει.

Ο κόσμος με πλησιάζει στον δρόμο και μου μιλάει με πολύ όμορφα λόγια, κατανοώντας την έννοια των λέξεων και των συμβολισμών. Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν, με κάποιους για ίδιον όφελος να αμφισβητούν την ιστορία της, ένα έργο έρχεται να υπενθυμίσει το ποιοι είμαστε. Το μήνυμα είναι σαφές: είμαστε Ελληνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και επειδή το θεατρικό στόρι αποδίδεται μέσα από το πρίσμα της ροκ όπερας, το μήνυμα περνάει και στη νεολαία».

Η ροκ όπερα «Alexander the Great» έχει σαφείς αναφορές στις ρίζες μας και στην ηθική υποχρέωση που έχουμε όλοι σ’ αυτόν τον τόπο καθώς, όπως λέει και ο σύγχρονος στρατηλάτης Δημήτρης Τικτόπουλος, «ξεχάσαμε να αγαπάμε την πατρίδα μας και πρέπει να το ξαναθυμηθούμε υψώνοντας το ανάστημά μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να γίνουμε Μεγαλέξανδροι, και μάλιστα ροκ, γιατί μέσα από τους έντονους ήχους διαδίδεται καλύτερα το μήνυμα». Ενα μήνυμα που πρόκειται να πάει παντού καθώς, μετά την επιτυχία που γνωρίζει το έργο, οι συντελεστές του θα το ταξιδέψουν στην Αθήνα και μετά στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης