Youtubers: Η νέα γενιά Ελλήνων κωμικών

Youtubers: Η νέα γενιά Ελλήνων κωμικών

Eίναι οι stand-up comedians που σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τη δύναμη και την αμεσότητα του διαδικτύου, αποκτώντας σύντομα φανατικό κοινό. Απολαύστε τους!

Youtubers: Η νέα γενιά Ελλήνων κωμικών
Λίλα Σταμπούλογλου

Κλείσιμο


Σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία, αλλά την κέρδισε η κωμωδία. Με χαρακτηριστικά τσιριχτή φωνή και με φυσιογνωμία που θυμίζει την Έλλη Λαμπέτη, θα μπορούσε να είναι η ψηλή συμμαθήτριά σου που κανείς δεν ζητούσε σε χορό στα πάρτι, αλλά μετά από χρόνια την πετυχαίνεις στο δρόμο και μετανιώνεις πικρά που δεν την είχες ζητήσει εσύ.

Πρόσφατα, το ιντερνετικό show της, Τρου Στόρι, απέκτησε και αγγλόφωνη εκδοχή, αφού η Λίλα Σταμπούλογλου έχει βλέψεις και για το εξωτερικό Το Τρου Στόρι, πέρα από το συνηθισμένο κωμικό μονόλογο, διαθέτει θεατρικά στοιχεία, αφού μπροστά στην κάμερα μεταμφιέζεται, μαγειρεύει, χορεύει και κυλιέται στο πάτωμα.Μεταξύ γυρισμάτων, βρίσκει χρόνο να μεταφέρει την κωμική της ιδιοφυΐα και στο Twitter, ως @lilasta. Όσοι δεν την ακολουθείτε είστε άξιοι της μοίραςσας. Τρου στόρι.

Πες κάτι αστείο.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας.

Σου την «πέφτουν» διαδικτυακά θεατές του Τρου Στόρι; Πιστεύεις ότι υπάρχει κόσμος που σε βλέπει επειδή είσαι σέξι;
Ευτυχώς, δεν περνάω απαρατήρητη. Για το άλλο που ρωτάς, λογικά ναι, όλοι είναι σέξι για κάποιους, οπότε ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν κι εμένα σέξι.

Γιατί είναι λίγες οι γυναίκες στο stand-up comedy;
Περιμένουμε κυρίως από τους άντρες να έχουν χιούμορ, όχι από τις γυναίκες. Είναι ένα κοινωνικό στερεότυπο που ξεκινά από την αναπαραγωγική διαδικασία, όπως το έχει αναλύσει πολύ εύστοχα ο Christopher Hitchens. Όσες γυναίκες ξεφεύγουν από αυτόν το γενικό κανόνα (και αντέχουν τη σκληρή κριτική) κάνουν stand-up και γενικά κωμωδία.

Οι γονείς σου έχουν δει τα βίντεο; Τι λένε;

Τα βλέπουν και με στηρίζουν σ’ αυτό που κάνω, αλλά υποπτεύομαι πως θα προτιμούσαν να γίνω δικηγόρος, γιατρός ή τέλος πάντων να έχω ένα φυσιολογικό επάγγελμα.

Θες να κάνεις τηλεόραση;

Θα ήθελα να συμμετέχω σε μια σατιρική εκπομπή και να παίξω ένα ρόλο σε μια καλή τηλεοπτική σειρά.

Mikeius



Ο αιώνιος φοιτητής Πολυτεχνείου Mikeius (προφέρεται «Μάικιους») είναι ουσιαστικά ο πρωτοπόρος του ελληνικού YouTube comedy, αφού τα βίντεό του με τίτλο Μπραφ, που ξεκίνησαν με αφορμή το blog του, έγιναν θρυλικά και άνοιξαν το δρόμο και για τους επόμενους.

Τις λίγες φορές που εμφανιζόταν, φορούσε κράνος και αντιασφυξιογόνα μάσκα, παραπέμποντας σε Γερμανό στρατιώτη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.Όταν η μάσκα έπεσε, αποκαλύφθηκε ο nerd της διπλανής πόρτας, o οποίος όμως παίρνει την εκδίκησή του, σαρώνοντας σε hits
και έχοντας πλέον μεγαλύτερη επιτυχία στις γυναίκες από τότε που διάβαζε θερμοδυναμική στο πρώτο έτος.

Γιατί βρίζεις τόσο πολύ στα βίντεο;
Οι βρισιές στο Μπραφ χρησιμοποιούνται γιατί είναι αστείο, προφανώς, αλλά ο κύριος σκοπός τους είναι να απομακρύνουν το θεατή, την ίδια στιγμή που τα επιχειρήματά μου τον προσεγγίζουν. Θέλω να συμφωνείς μαζί μου, αλλά να σε εκνευρίσω κιόλας.

Ποιο είναι το καλύτερο/χειρότερο σχόλιο που σου έχουν κάνει για το Μπραφ;
Κάποια στιγμή επικοινώνησε μία φαν με ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Πάνω που είχε σχεδόν παραλύσει, είχε απογοητευτεί από το γιατρό της και ήταν έτοιμη να ακολουθήσει τις ολιστικές, «φυσικές» θεραπείες κάποιου new-age τσαρλατάνου, είδετα δύο επεισόδια Μπραφ ενάντια στην εναλλακτική ιατρική. Της έκαναν εντύπωση, άφησε σχόλιο, μιλήσαμε λίγο παραπάνω και  τελικά αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην «επιστημονική» ιατρική να τη βοηθήσει. Τώρα περπατάει κανονικά και είναι καλύτερα από ποτέ. Αυτό είναι το καλύτερο σχόλιο που έχω πάρει.

Πες μας κάτι περίεργο που δεν ξέρουμε για σένα.

Έχω έναν ελαφρύ ψυχαναγκασμό. Μ’ αρέσει να πλένω τα χέρια μου συχνά και γουστάρω όταν τα πράγματα είναι συγυρισμένα και παράλληλα.

Αλέξανδρος Τσουβέλας


Ιδιαίτερη περίπτωση κωμικού, που δεν προέρχεται από το YouTube (αν και μπορείτε να βρείτε βίντεό του εκεί), αλλά έγινε γνωστός από το ραδιόφωνο. Ο πρώην σπουδαστής Βιβλιοθηκονομίας τα κάνει όλα και όλους και συμφέρει. Άξιος διάδοχος του Γιώργου Μητσικώστα, μιμείται, παρουσιάζει stand-up comedy, ενώ παλιότερα έχει παίξει σε σίριαλ. Ο άνθρωπος που συνδυάζει ξεχωριστή παρουσία στη σκηνή, με μια γκάμα μιμήσεων που ξεκινάνε από τον Πακιστανό των φαναριών, το συγγραφέα και παρουσιαστή του Μακεδονία TV Δημοσθένη Λιακόπουλο, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και φτάνουν μέχρι τον Αλέξη Κούγια και την Νταϊάν Κόχυλα.

Αν τον ακούσετε στην εκπομπή του στο Sentra FM 103,3 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-11.00 μ.μ.), δεν θα σας μείνει άντερο από τα γέλια. Εκτός και αν είστε πολιτικώς ορθοί και θεωρήσετε προσβλητικές τις εξωφρενικές μιμήσεις μεταναστών, με αποκορύφωμα τις Αλβανικές Ιστορίες του, ραδιοφωνική διασκευή των τηλεοπτικών Αληθινών Ιστοριών. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν γνωρίσεις τον Αλέξανδρο, θα περάσεις καλά και θα γελάσεις με την ψυχή σου, καθώς διαθέτει πηγαίο και αστείρευτο χιούμορ.

Έχει τύχει να είσαι σε περίπτυξη με γυναίκα και να της κάνεις μίμηση;
Στο σεξ, μου είχε ζητήσει κοπέλα να κάνω τον Μπομπ Σφουγγαράκη... Της ζήτησα να κάνει πρώτα τον Καλαμάρη που παίζει και «κλαρίνο». Βαρύ... και δεν μου το ’χα!

Σε έχει πάρει ποτέ τηλέφωνο κάποιος που μιμείσαι;
Ένας Αλβανός μού είπε πως γεμίσαμε ξένους και πρέπει να φύγουν. Και ο Αλέξης Κούγιας πήρε στην εκπομπή λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να είναι και στο ράδιο και στο τηλέφωνο ταυτόχρονα. Του απάντησα πως είναι ηχογραφημένη η εκπομπή και γίνεται.

Όταν θέλεις κάτι πολύ… Συμπλήρωσε τη φράση.

Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να μ’ αφήσεις ήσυχη. Θέλω... Πάολα Coelho...

Jeremy


Μόλις 23 ετών, ο Jeremy, κατά κόσμον Γιώργος Αργύρης, είναι ο Έλληνας Tosh O. Όπως και ο Αμερικανός κωμικός του comedy central, έτσι και ο Jeremy είναι ο διώκτης κάθε viral αριστουργήματος που κυκλοφορεί στο Internet, όπως οι «Βροντόφωνοι» της Σχολής Υπαξιωματικών, η «Βίκυ η Γκαζιάρα» και η «Έξυπνη Σίτα». Δεν χαμογελάει σχεδόν ποτέ, αλλά προκαλεί κύματα γέλιου με το μοναδικό σχολιασμό του σε βιντεοκλίπ της Κατερίνας Στικούδη ή το single του Αντώνη Κανάκη. Με λίγα λόγια, το μέλλον του Jeremy στο χώρο της κωμωδίας προβλέπεται λαμπρό, συναρπαστικό και περιπετειώδες. Είναι νέος, «γρήγορος» με μπόλικες δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού.

Πώς έμπλεξες με τα βίντεο στο Internet;

Όταν η γιαγιά μου μου έφερε μια βιντεοκάμερα στο σπίτι, τότε σκέφτηκα ότι μπορώ να την εκμεταλλευτώ, αλλά δεν ήξερα πώς. Έτσι αποφάσισα τότε, πριν δυόμισι χρόνια, μαζί με ένα φίλο μου να κάνουμε μερικά βιντεάκια για την πλάκα μας, μιας και ήταν καλοκαίρι, μόλις είχα απολυθεί από το στρατό και δεν είχα τι να κάνω. Αυτό με τον καιρό πήρε διαφορετική τροπή, καθώς άρχισα να τα ανεβάζω στο YouTube, και στη συνέχεια πήραν τη μορφή που έχουν σήμερα.

Πες κάτι αστείο.

Για να καταλάβω, μου ζητάς επειδή είμαι κωμικός να σου πω κάτι αστείο; Αν ήμουν νεκροθάφτης, θα μου ζητούσες να θάψω κάνα δυο τρεις; Ή αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος, θα μου ζήταγες να... τα ξύσω;

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου stand-up comedians;
Chris Rock, Louis Ck.

Ποιο δημόσιο πρόσωπο πιστεύεις ότι είναι κωμικός χωρίς να το ξέρει και γιατί;
Ο Μιχάλης Λιάπης. Μα, «φόρτιζα την μπαταρία»;

Πες μας κάτι περίεργο που δεν ξέρουμε για σένα.

Παραμιλάω στον ύπνο μου.

Κώστας Μαλιάτσης




Αν το σόου του προβαλλόταν στην τηλεόραση, πάνω δεξιά θα είχε σήμα «Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους». Σατιρίζει τους πάντες, χωρίς οίκτο και κυρίως χωρίς «μπιπ». Τους ντελιβεράδες, τους πελάτες καταστημάτων, τους κλάμπερ, τους φανατικούς του Instagram και, κυρίως, τις γυναίκες.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στη σκηνή είναι πολύ καλύτερος απ’ ό,τι στα βίντεο, τα οποία παραείναι «home-made». Φαίνεται ότι το έχει καταλάβει και ο ίδιος, αφού φέτος ξεκίνησε περιοδείες με τον Mikeius και τον Jeremy.

Πώς έμπλεξες με το stand-up comedy;

Το stand-up με επέλεξε αυτό πρώτο. Μια περίοδο στη ζωή μου υπήρξα πολύ χοντρός. Όταν λέω χοντρός, με έσπρωχνες και τσούλαγα. Οπότε το χιούμορ ήταν καθαρή άμυνα.
Τι σε προβληματίζει περισσότερο στις γυναίκες;
Δύο πράγματα είναι αυτά που με προβληματίζουν στα κορίτσια: Πρώτον, τι παίζει με τις τσάντες τους; Υπάρχει κάποια εξήγηση για τη χωρητικότητά τους; Επιστημονική; Και δεύτερον, γιατί πάνε δύο δύο στην τουαλέτα;

Έχει μέλλον το stand-up comedy στην Ελλάδα ή είναι μια μόδα;

Ναι, αρκεί να το σέβεται αυτός που δηλώνει «κωμικός». Για να μη γίνει και αυτό μια μόδα, γιατί, όπως φαίνεται, ο κλάδος «κωμικός μονόλογος» άρχισε να ενδιαφέρει πολλά πρόσωπα από την τηλεόραση και το θέατρο, χωρίς να έχουν κείμενα ή ταλέντο. Με αποτέλεσμα το κοινό να λαμβάνει ένα προϊόν τόσο κακό, που το κάνει να μη θέλει να ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Υπάρχει ελπίδα να βγάλεις λεφτά με την κωμωδία;
Τι εννοείς αν υπάρχει ελπίδα; Εμείς ζούμε από αυτό, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, και δεν έχω κανένα παράπονο!

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης