Τσικνοπέμπτη: Έτσι θα απολαύσετε το φαγητό χωρίς φούσκωμα και δυσπεψία

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το φούσκωμα, αλλά και να ανακουφιστούμε άμεσα από τη δυσάρεστη δυσπεψία

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Ρώμης (Rome III), ως λειτουργική δυσπεψία ορίζεται η εμφάνιση κοιλιακού πόνου ή δυσφορίας (φούσκωμα) στο επιγάστριο που δεν συνοδεύεται από βιοχημικές διαταραχές, ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Συνήθως εμφανίζεται ή επιδεινώνεται με τη λήψη τροφής και η έναρξή της σχετίζεται με διαταραχή του ρυθμού των κενώσεων ή της σύστασης των κοπράνων, ενώ δε βελτιώνεται με την αφόδευση ή την αποβολή αερίων.

Η αιτιοπαθογένεια της λειτουργικής δυσπεψίας παραμένει ασαφής. Οι περισσότεροι ασθενείς συσχετίζουν τα συμπτώματά τους με τη λήψη τροφής, ιδιαίτερα πολύ λιπαρών γευμάτων. Τροφές που ενοχοποιούνται ως εκλυτικοί παράγοντες της δυσπεψίας είναι το κρεμμύδι, διάφορα καρυκεύματα, ο καφές, τα αεριούχα ποτά, ο χυμός κίτρου, τροφές πλούσιες σε λίπος, η μαγιονέζα, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, καθώς επίσης και το ψάρι.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr