Αυτό είναι το κόλπο για γρήγορο αδυνάτισμα
25.02.2019
19:43
Η αύξηση των πρωτεϊνών στη διατροφή και η μείωση των υδατανθράκων μπορεί ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και να διευκολύνει την απώλεια βάρους - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι μικρές αλλαγές στη σύσταση του διαιτολογίου, αυξάνοντας δηλαδή τις πρωτεΐνες και αντίστοιχα μειώνοντας τους υδατάνθρακες, είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται από ορισμένους διαιτολόγους με σκοπό να ενεργοποιήσουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, αν το ποσοστό αύξησης των πρωτεϊνών είναι πολύ μεγάλο, τότε δεν αποτελεί και ασφαλή λύση και είναι πιθανόν να προκληθούν προβλήματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλος, δυσκοιλιότητα και αδυναμία.
Το μυστικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης μεταβολής στην διατροφή μας είναι να την ακολουθήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ιδανικά όχι περισσότερο από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσης είναι σημαντικό να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, ενώ πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση ελαιολάδου.
Στο συγκεκριμένο είδος δίαιτας δεν καταναλώνουμε ζάχαρη και γενικότερα γλυκίσματα και περιορίζουμε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γλυκά, αρτοσκευάσματα). Στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε φροντίζουμε να είναι ολικής άλεσης και ιδανικά τα τοποθετούμε στην αρχή της ημέρας (π.χ. στο πρωινό, στο δεκατιανό ή σε μικρές ποσότητες στο κύριο γεύμα ως συνοδευτικά).
Όταν η συγκεκριμένη τακτική γίνεται ακραία και καταφεύγουμε στις λεγόμενες πρωτεϊνικές δίαιτες μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε κέτωση, μια επιβαρυντική για τον οργανισμό βιοχημική διαδικασία. Αλλά στην ήπια εκδοχή της , όπου οι υδατάνθρακες δεν περιορίζονται δραστικά μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.
Και να θυμάστε ότι, τέτοιου είδους τροποποιήσεις στην διατροφή μας πρέπει να εφαρμόζονται υπό ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να ακολουθούνται από παιδιά, εφήβους, και εγκύους καθώς και από άτομα με προβλήματα υγείας (νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη πιο απαραίτητη η δόμηση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.
Το μυστικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης μεταβολής στην διατροφή μας είναι να την ακολουθήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ιδανικά όχι περισσότερο από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσης είναι σημαντικό να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, ενώ πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση ελαιολάδου.
Στο συγκεκριμένο είδος δίαιτας δεν καταναλώνουμε ζάχαρη και γενικότερα γλυκίσματα και περιορίζουμε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γλυκά, αρτοσκευάσματα). Στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε φροντίζουμε να είναι ολικής άλεσης και ιδανικά τα τοποθετούμε στην αρχή της ημέρας (π.χ. στο πρωινό, στο δεκατιανό ή σε μικρές ποσότητες στο κύριο γεύμα ως συνοδευτικά).
Όταν η συγκεκριμένη τακτική γίνεται ακραία και καταφεύγουμε στις λεγόμενες πρωτεϊνικές δίαιτες μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε κέτωση, μια επιβαρυντική για τον οργανισμό βιοχημική διαδικασία. Αλλά στην ήπια εκδοχή της , όπου οι υδατάνθρακες δεν περιορίζονται δραστικά μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.
Και να θυμάστε ότι, τέτοιου είδους τροποποιήσεις στην διατροφή μας πρέπει να εφαρμόζονται υπό ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να ακολουθούνται από παιδιά, εφήβους, και εγκύους καθώς και από άτομα με προβλήματα υγείας (νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη πιο απαραίτητη η δόμηση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr