Καρδίτσα: Η πόλη που θυμίζει... Άμστερνταμ με τα χιλιάδες ποδήλατα

KARDITSA_K

Η πόλη της Καρδίτσας διαθέτει και ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων στην Ελλάδα

Υγρασία, ομίχλη πυκνή και από τους δρόμους και τα δρομάκια, νωρίς το πρωί να ξεφυτρώνουν δεκάδες ποδήλατα με τους αναβάτες τους να τρέχουν βιαστικά για τις δουλειές τους. Δεν πρόκειται για πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά για την Καρδίτσα. Το ποδήλατο για την Καρδίτσα είναι κομμάτι της παράδοσής της, της φυσιογνωμία της. Σήμερα, στον δήμο Καρδίτσας το δομημένο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει μήκος 7300 μ. στον αστικό ιστό και άλλα 10.500 μέτρα περιαστικό δίκτυο αποτελούμενο από τον ποδηλατόδρομο που συνδέει την πόλη με το δημοτικό διαμέρισμα του Παλαιοκλησίου μήκους 7 χιλιομέτρων και τον περαστικό ποδηλατόδρομο που έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα, μια διαδρομή κατάλληλη για βόλτες με φίλους και την οικογένεια.

Ο περιαστικός ποδηλατόδρομος, ξεκινά από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και μέσω μιας θαυμάσιας διαδρομής -Υδατόπυργος, περιοχή Αγ. Μηνά, Ανάχωμα- καταλήγει στο δάσος της Παπαράντζας και το μεγαλύτερο τμήμα της είναι μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Η δημοτική Αρχή μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προωθεί την επέκταση του αστικού δικτύου κατά 700 μέτρα με νέο ποδηλατόδρομο στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου.

Η πόλη της Καρδίτσας διαθέτει και ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων στην Ελλάδα. Το σύστημα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι διαθέσιμο σε όλους, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike , ο καθένας μπορεί να παραλάβει ένα ποδήλατο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να το χρησιμοποιήσει για όσο χρόνο επιθυμεί, επιστρέφοντας το στη συνέχεια σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς μίσθωσης.

Στην Καρδίτσα, χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ποδήλατο και στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του και μολονότι είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς, πόσα ποδήλατα κυκλοφορούν στην πόλη ένας αριθμός 15.000 με 20.000 δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικός.

Πέρα από τα σύγχρονα ποδήλατα ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί διαπιστώνοντας ότι κυκλοφορούν ακόμα πολλά παλαιά ποδήλατα, τα οποία συνήθως κληρονομήθηκαν από τον πατέρα ή τον παππού . Πρόκειται για ποδήλατα μεγάλα και βαριά (γνωστά και ως «νταλίκες»). Πολλά από αυτά, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν χειρόφρενο και κόντρα, και μερικά από αυτά διαθέτουν καρεκλάκι στο πάνω μέρος του σκελετού για να μπορούν να μεταφέρουν μικρά παιδιά. Υπάρχουν ακόμα και επαγγελματίες που ειδικεύονται στην αναπαλαίωση τέτοιων παλιών ποδηλάτων, κάνοντάς το με πολύ μεράκι.

Οι πιο γνωστές μάρκες, τις οποίες βλέπουμε ακόμη και σήμερα, είναι τα Βίσμαρκ, τα Ρουαγιάλ και τα Γκόρεγκ. Τα ποδήλατα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από το 1960 και μετά ως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση των κατοίκων στην εργασία τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παλιά αυτά ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό.

Στα τέλη της δεκαετίες του '60, κυκλοφορούν στην Καρδίτσα ανδρικά ποδήλατα, αλλά και γυναικεία, πιο ελαφριά. Η μετακίνηση μαθητών από τα κοντινά χωριά προς τα σχολεία της πόλης γίνεται μ' αυτά, ενώ τα Σαββατοκύριακα ομάδες νέων παιδιών έκαναν τη βόλτα τους στο άλσος της Παπαράντζας και πολλές φορές μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος τόνισε σχετικά: «Η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και τους περισσότερους ενεργούς ποδηλάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά και σχεδόν αποκλειστικά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Το ποδήλατο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης, είναι κομμάτι της ζωής κάθε Καρδιτσιώτη. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου υλοποιώντας δράσεις και πολιτικές και δρομολογώντας έργα και παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΚΝ

Δεν ειναι πρωτο αφιέρωμα για την Καρδιτσα, που δειχνει μια ενδιαφέρουσα περιφερειακή πρώτευσα της Ελλαδος με υψηλή ποιότητα ζωής. Η Καρδιτσα ειναι μια πολη πρωτευσα νόμου, γεμάτη πράσινο, οικολογικές μετακινήσεις με τα πόδια και πολλα ποδήλατα ( βοηθαει η σύγχρονη ευρωπαικου τύπου ρυμοτομίας της), χρήση υδροηλεκτρικού εργοστασίου, φυσικού αερίου σχεδόν παντου, πρασινο σε καθε γειτονιά με πλατείες παιδικές χαρές και 3 μεγάλα αθλητικά πάρκα, ενα μεγαλο πάρκο στο κέντρο της πολης και ετοιμάζεται ενα κα8νουργια μεγαλο επισης, βιοκληματικο κτίριο για συγκέντρωση όλων των υπηρεσιων. Επιπλεον, ειναι η 1η πολη με ελεύθερο WiFi δημοτικό, δίκτυο οπτικών ινών και φυσικού αερίου εδω και χρονια σε ολες τις δημόσιες επιχειρήσεις, παιδική χαρα και βιβλιοθήκη σε καθε γειτονιά, εχει πολλα μουσεία απο φωτογραφίας, αρχαιολογικό μεχρι νερού, ΚΕΠ δημοτικά οπου δηλώνεις βλάβη ακομη με email και λαμβάνεις και ενημέρωσης,εχει μνημεία σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης οπως τη κλειστή αγορα, εχει πολλα και καλα καφε, εστιατορια πρώτης γραμμής βραβευμένα και το σημαντικότερο τηρείται ο αντικαπνιστικός νομος. Εχει δυναμικότη6 ειναι έδρα πρωτοπόρων επιχειρησεων, σχολών πανεπιστημιακών σημαντικών οπως κτηνιατρικής, τροφίμων και στρατού. Εχει αεροδρόμιο για αεροπορικού τύπου τουρισμού οπως και κοντα της ειναι μερη υψηλού φυσικού καλούς οπως η λιμνη Πλαστηρα. Ειναι μια πολη στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου με ιστορία σπουδαία και ισως λίγοι ξέρουν οτι τιμάται καθε χρονο απο ολο τον κοσμο με αντιπροσωπείες γιατι ηταν πρώτη πολη σε ολη την Ευρώπη απελευθερώθηκε απο τους Ναζί μηνες νωρίτερα οταν ολη Ελλαδα ηταν κατεχόμενη.

Σιγά να μην μιλάνε και ολλανδικά!

Ναι μιλάνε ολλανδικά! Και και έχουν απευθείας σύνδεση με Λονδινο με το τραινο Eurostar!

χρηστος

Ελπιζω να μη ψηφιζεις.

ΚΝ

Χαχα ζηλεύεις ...και ομως ειναι πραγματικότητα ....επιπλεον ειναι η 1η πολη με ελεύθερο WiFi δημοτικό εδω και 15 χρονια, δίκτυο οπτικών ινών και φυσικού αερίου εδω και χρονια σε ολες τις δημόσιες επιχειρήσεις, πλατεια, παιδική χαρα και βιβλιοθήκη σε καθε γειτονιά, εχει πολλα μουσεία απο φωτογραφίας, αρχαιολογικό μεχρι νερού, ΚΕΠ δημοτικά οπου δηλώνεις βλάβες τηλεφωνικά, μέσω email και λαμβάνεις αριθμό πρωτοκόλλου της δηλώσης οπως και ενημέρωσης,εχει μνημεία σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης οπως τη κλειστή αγορα, εχει πολλα και καλα καφε, εστιατορια πρώτης γραμμής βραβευμένα και το σημαντικότερο τηρείται ο αντικαπνιστικός νομος .........και πολλα αλλα ....

Ευτυχία Αγγέλου

Που να δεις και τα παγώνια της Καρδίτσας!!! (εδώ και 30 χρόνια υπάρχουν)

"Ο" Δήμαρχος.

Είναι εντυπωσιακό το μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος όταν είναι αφιερωμένος στο έργο του, έχει την θέληση και τις ιδέες. Τα ποδήλατα είναι ένα μέρος μόνο του έργου. Αυτός ο κύριος έχει καταφέρει να κάνει την πόλη του κέντρο τουριστικού ενδιαφέροντος, σε σημείο που δεν μπορέσαμε να βρούμε δωμάτιο για την ευρύτερη περίοδο των γιορτών και πήγαμε την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Νοιώσαμε σαν να βρισκόμαστε σε άλλη χώρα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, οι κατασκευές, τα διακοσμημένα κτίρια, οι πρόθυμοι εθελοντές νέοι που μας υποδέχοντο όλα προκαλόυν τον θαυμασμό. Μέσα στην γενική κατάθλιψη της χώρας με τους νεο-κομμουνιστές, η Καρδίτσα είναι πόλη της ελπίδας και το υπόδειγμα για το μέλλον. Ας ελπίσουμε και άλλοι δήμαρχοι να μιμηθούν.

ατυχής η σύγκριση.

Ίδιο το Άμστερνταμ ίδια η Λωζάνη ίδια η Βιέννη,έλεος πιά όλες μας οι πόλεις πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων είναι τσιμεντοπόλεις πνιγμένες στα σκουπίδια γεμάτες αντιαισθητικά γράφιτι χωρίς ίχνος πρασίνου με τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες να τριγυρίζουν σε αυτές.

Ευτυχία Αγγέλου

Κάνετε λάθος! Η σσύγκριση έχει να κάνει μόνο στην συνήθεια του πολιτάτου. Χρησιμοποιήθηκε 1η φορά περίπου το 2004 από ένα περιοδικό, τώρα χρησιμοποιείται και για τα Τρίκαλα (λόγω καινοτομιών σε υπηρεσίες). Και ΝΑΙ!!! Στην Καρδίτσα αγαπάμε το ποδήλατο, και ΝΑΙ τα ποδήλατα είναι πραγματικά παντού!!!.Εγώ μένω ολέον αλλού, εδώ και χρόνια και προσαθώ να εξηγήσω ότι το κάνουμε με ευχαρίστηση όχι από ανάγκη, αλλά ..... τελικά νομίζω δεν με πιστεύουν πολλοί... Όμως μη σχολιάζεται χωρίς να το δείτε.

ironman

Μπράβο στη δημοτική αρχή και στους κατοίκους της!!! Από το μαρτυρικό λεκανοπέδιο Αττικής που δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιόμετρο σηματοδοτημένης ποδηλατικής διαδρομής!

Σταύρος

Τα πεζοδρόμια να δεις που καταλαμβάνονται ΚΑΙ απο ποδηλάτες εν κινήσει

με κανάλια και

κοφισοπ ίδιο το Αμστερνταμ είναι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης