LIVE

Κορωνοϊός

Πρόεδρος Κτηνιατρικού Συλλόγου: «Η συνταγματική αναθεώρηση να περιλάβει και τα ζώα συντροφιάς»

ktiniatros1

Η κυρία Αθηνά Τραχήλη πρότεινε την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ώστε τα ζώα να προστατεύονται ως έμβια όντα από την Πολιτεία

Την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ώστε τα ζώα να προστατεύονται ως έμβια όντα από την Πολιτεία, πρότεινε η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας -και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο η κυρία Τραχήλη είχε σύντομη συνομιλία.Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τα ζώα συντροφιάς. «Μια σχέση ανυστερόβουλη, αυθόρμητη και σταθερή. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλειες. Απόλυτα ειλικρινής και αμφίδρομη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ενώ, στη συνέχεια, εστίασε στα αδέσποτα ζώα και στην διεθνή εμπειρία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση τους.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι η Παιδεία, η αλλαγής νοοτροπίας και η αποτελεσματικότητα του νομοθετικού πλαισίου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, προτείνοντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στους Δήμους, στα ΚΑΠΗ, σε κοινωνικούς χώρους, μαζί με κίνητρα για την υιοθεσία ζώων συντροφιάς.

«Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2003, ύστερα από πιέσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, είχε ψηφιστεί νόμος για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς», είπε η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «είναι ο νόμος που εκχώρησε την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα στους Δήμους. Προέβλεπε τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομένων ζώων και την στείρωση και επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον τους, μαζί με την δημιουργία δομών, δηλαδή δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων. Δυστυχώς, με εξαίρεση μερικούς μεγάλους Δήμους της χώρας, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι αυτοδιοικητικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αδιαφόρησαν εντελώς για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στην επεξεργασία θέσεων που απαντούν στην σημερινή πραγματικότητα και εστίασε, επίσης, στο νομοσχέδιο που είχε εκπονήσει πριν λίγο καιρό η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο, μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποσύρθηκε. «Επί έξι μήνες συζητούσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, επί έξι μήνες καταθέταμε προτάσεις και επεξεργαζόμασταν θέσεις για τα ζώα συντροφιάς και στο τέλος το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν εντελώς διαφορετικό και έξω από το πνεύμα αυτών των συζητήσεων. Σε βαθμό που εγώ και οι συνάδελφοι μου να αισθανόμαστε σχεδόν εξαπατημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κυρία Τραχήλη έκανε εκτενείς αναφορές στην εθελοντική δράση των Ελλήνων κτηνιάτρων, όπως πρόσφατα στην τραγωδία στο Μάτι Αττικής αλλά στην δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων που αδαπάνως και εθελοντικά εμβολιάζει, στειρώνει και φροντίζει αδέσποτα ζώα.

Η εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Χρήστο Ταραντίλη, Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Πλην της κυρίας Τραχήλη, στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η Ιωάννα Γαλανού, πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και η Έλενα Δέδε, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του DogsVoice.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαίη Ζαννή, αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Unsub

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα μαυρόψυχα δίποδα ζώα που σχολιάζουν εδώ - εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις - δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να βρουν συντροφιά. Και μια κι έρχονται οι γιορτές, τους εύχομαι ολόψυχα να ζήσουν στο πετσί τους όλα τα μαρτύρια που βίωσαν και βιώνουν τα φτωχά και άκακα ζώα στα χέρια των ψυχοπαθών καθαρμάτων που παριστάνουν τους ανθρώπους.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Σήμερα ο σκύλος των απέναντι δίποδων, που για να κοιμηθούν με την ησυχία τους τον έβγαλαν στο μπαλκόνι, μας ξύπνησε από τις 06.30'. Η γειτονιά μας (αμιγώς αστική περιοχή) έγινε μαντρί, τα δε πεζοδρόμια και το πάρκο κοπρώνες.

Κτηνίατρος

Η επαγγελματική τάξη μας επλήγη βάρβαρα από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις δηλώσεις της συναδέλφου Τραχήλη. Οι δομές φιλοξενίας και περιποίησης αδέσποτων ζών συντροφιάς (δηλαδή σκύλων) πρέπει επιτέλους να επεκταθούν σε όλους τους δήμους της χώρας και να αποκτήσουν υποχρεωτική μόνιμη συνεργασία με συναδέλφους, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή περιποίηση των ζώων. Ας θεσμοθετηθεί ότι ένα ελάχιστο ποσοστό (πχ 5%) των δημοτικών φόρων θα πηγαίνει υποχρεωτικά για την δημιουργία και συντήρηση τέτοιων δομών και γαι τις αμοιβές του προσωπικού που εργάζεται εκεί ή τους παρέχει υπηρεσίες. Εαν ένας δήμος ως το τέλος του έτους δεν έχει ξοδέψει το ποσό να υποχρεώνεται να μεταφέρει το αδιάθετο ποσό σε κεντρικό ταμείο που θα βρίσκεται υπό την διαχείριση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και θα διατίθεται υποχρεωτικά για την προαγωγή της ιδέας της φιλοζωίας στην Ελλάδα (ομιλίες κτηνιάτρων κλπ). Ίσως καταφέρουμε έτσι να γίνουμε κάποτε Ευρώπη.

Νομιζω... πως το πατε λαου λαου

για να βαλετε φορο και στα κατοικιδια. Αναθεωρηση στο συνταγμα υπο κατοχικη μνημονιακη κυβερνηση για καλο δεν ειναι....

ΒΑΓ

να απαγορευσει και τους ψεκασμους κουνουπιων αφου προκειται για γενοκτονια!

Πλιβερό ότι και η Νεα Δημοκρατία

επέλεξε τον δρόμο της υποστήριξης κάθε παραλογισμού ακραίων μειοψηφιών. Το πάθημα για την χώρα από την ενεργό συμμετοχή της στην παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση δεν τής έγινε μάθημα (ή αδιαφορεί για τα παθήματα της χώρας, αρκεί να μαζέψει κάποια ψηφαλάκια ακόμα). Ξέρουν κάποια άλλη χώρα της οποίας το Σύνταγμα περιέχει αυτά που προτείνουν κατά το άρθρο;

Ποια

ζωα τα διποδα? Πετρελαιο..

Θλιβερό

Περισσότερα σχόλια εδώ παρά για τα σχολεία , η αρνησιτεκνία χτυπάει κόκκινο

Κατάντια για χώρα

Όχι για τα ζωάκια, για το σύνταγμα . Την ώρα που οι Αμερικάνοι αναζητούν τι εννούσαν οι ιδρυτές στα federalist papers και ξεψαχνίζουν Σύνταγμα , διακήρυξη ανεξαρτησίας και χάρτα δικαιωμάτων 220 ετών , εμείς αλλάζουμε καταστατικό χάρτη κάθε 10 χρόνια και τώρα θα αφαιρέσουμε και τις τελευταίες λέξεις που είχαν απομείνει από το σύνταγμα της Επιδαύρου του 1882 (την Αγία Τριάδα στην αρχή και την λέξη ''έθνος'') , επειδή ενοχλούν . Έτσι εξηγούνται πολλά για τη κατάντια της χώρας . Ακόμα και οι Κύπριοι έχουν ανέγγιχτο το Σύνταγμα της Ανεξαρτησίας τους, κι ας ήταν δοτό . Ο Βενιζέλος πριν από λίγα χρόνια είχε βάλει τον ορισμό του δάσους (''με φυτά από ξυλώδη κορμό'') , λες και είναι ερμηνευτικό λεξικό . . . Ας προστατεύεται ο Φούφης λοιπόν και όχι το έθνος , οι ελλαδίτες ποτέ δεν κατάλαβαν τι εστί σύνταγμα , νομίζουν ότι αφορά τα χόμπυ μας κι όχι τον σκοπό ύπαρξης του κράτους , εξ ου και το κράτος διαμελίζεται και θα συντριβεί . Σύνταγμα που αναθεωρείται κάθε 10 χρόνια εξάλλου δεν είναι πια Σύνταγμα, ούτε Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι .

Γιαννης

Εδω ο κοσμος χανεται και οι τριχες του τετοιου χτενιζονται. Τελικα υπαρχει πολυ πυροβολημενος κοσμος τριγυρω μας, που το παοζουν και σπουδαιοι προοδευτικοι

Νάσος

Έχει φτάσει πλέον η ώρα να δημιουργηθεί κόμμα για τη προστασία των ανθρώπων από τα χιλιάδες αδέσποτα κ τους τουλάχιστον περίεργους προστάτες τους που έχουν επιβάλλει στο αποτυχημένο κράτος την μισανθρωπικη τους ατζέντα όπως ΔΕΝ συμβαίνει σε καμία χώρα τουλάχιστον της Ευρωπης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης