Έρευνα: Ο κακός ύπνος προσθέτει βάρος και εξασθενεί τον οργανισμό αλλάζοντας το DNA

ypnos1

Ακόμη και μια βραδιά αϋπνίας είναι ικανή να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο – Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ο κακός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου τα βράδια συνδέονται με το πρόσθετο βάρος, την αδυναμία και τον διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Uppsala στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λίγος ύπνος ή η εναλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το DNA και κάνει το σώμα πιο ευάλωτο στο να σωρεύσει λίπος. Ακόμη και μια βραδιά ύπνου οδηγεί στην απώλεια μυικού ιστού και στην αύξηση βάρους, υποστηρίζουν.

Στο παρελθόν, ερευνητές έχουν συνδέσει την απώλεια ωρών ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο ήταν δύσκολο να το εξηγήσουν. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι συνδέονται με το βιολογικό ρολόι του σώματος. Ένας κουρασμένος άνθρωπος μεταβολίζει πιο δύσκολα τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να προληφθούν σοβαρές ασθένειες και πρόωροι θάνατοι.

Η έρευνα έγινε σε 15 άτομα, που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας με καλό ύπνο και έμειναν κι άλλη μία νύχτα άυπνοι.

Οι ερευενητές πήραν δείγματα από το λίπος και το μυικό ιστό και έλαβαν αίμα από τους μετέχοντες και εντόπισαν αλλαγές στο DNA.

Μετά από μια νύχτα αυπνίας, το σώμα ξεκινά να σωρεύει περισσότερο βάρος και να χάνει μυικό ιστό.

«Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε αποτελούν άλλο ένα κομμάτι του παζλ για το πώς οι χρόνια διαταραχή ύπνου αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης ασθενειών», είπε ο συντάκτης της μελέτης, Τζόναθαν Κεντερναές.

Τα συμπεράσματα της έρευναςε δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δημήτρης

Τώρα κοροϊδευόμαστε? Μπορεί μια έρευνα που έγινε σε δείγμα 15ατομων να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων ιατρικού περιεχομένου ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

girl

Μπορεί οι λέξεις να φαίνονται αθώες, τα σημάδια τους όμως κρατούν μια ζωή… Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή παιδιά που θα γίνουν αύριο συναισθηματικά υγιείς ενήλικες, θα πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου

kafes

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα εκχυλίσματα από τους κόκκους του καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της φλεγμονής και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη