Έρευνα: Ο κακός ύπνος προσθέτει βάρος και εξασθενεί τον οργανισμό αλλάζοντας το DNA

ypnos1

Ακόμη και μια βραδιά αϋπνίας είναι ικανή να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο – Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ο κακός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου τα βράδια συνδέονται με το πρόσθετο βάρος, την αδυναμία και τον διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Uppsala στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λίγος ύπνος ή η εναλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το DNA και κάνει το σώμα πιο ευάλωτο στο να σωρεύσει λίπος. Ακόμη και μια βραδιά ύπνου οδηγεί στην απώλεια μυικού ιστού και στην αύξηση βάρους, υποστηρίζουν.

Στο παρελθόν, ερευνητές έχουν συνδέσει την απώλεια ωρών ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο ήταν δύσκολο να το εξηγήσουν. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι συνδέονται με το βιολογικό ρολόι του σώματος. Ένας κουρασμένος άνθρωπος μεταβολίζει πιο δύσκολα τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να προληφθούν σοβαρές ασθένειες και πρόωροι θάνατοι.

Η έρευνα έγινε σε 15 άτομα, που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας με καλό ύπνο και έμειναν κι άλλη μία νύχτα άυπνοι.

Οι ερευενητές πήραν δείγματα από το λίπος και το μυικό ιστό και έλαβαν αίμα από τους μετέχοντες και εντόπισαν αλλαγές στο DNA.

Μετά από μια νύχτα αυπνίας, το σώμα ξεκινά να σωρεύει περισσότερο βάρος και να χάνει μυικό ιστό.

«Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε αποτελούν άλλο ένα κομμάτι του παζλ για το πώς οι χρόνια διαταραχή ύπνου αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης ασθενειών», είπε ο συντάκτης της μελέτης, Τζόναθαν Κεντερναές.

Τα συμπεράσματα της έρευναςε δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δημήτρης

Τώρα κοροϊδευόμαστε? Μπορεί μια έρευνα που έγινε σε δείγμα 15ατομων να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων ιατρικού περιεχομένου ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wine

Κατέρριψε το περσινό ρεκόρ των 12,3 εκατ. ευρώ - Τα έσοδα θα  θα δοθούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Hospices de Beaune, για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου της πόλης και τη συντήρηση του ιστορικού κτιρίου Hοtel-Dieu

altzheimer_main01

Αποκαλείται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας και όχι άδικα. Η νόσος Alzheimer είναι το τίμημα της σημαντικής αύξησης στο προσδόκιμο ζωής που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

woman

Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα θα το βοηθήσουν να συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον μετά τη γέννησή του