Βρέθηκε σε αιγυπτιακό τάφο το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο και κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό!

cheese

Το τυρί είχε ταφεί μαζί με τον Φθαμές, ηγέτη της αρχαίας Μέμφιδας, του οποίου ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2010, αφότου είχε χαθεί κάτω από την άμμο

Μέσα σε έναν αιγυπτιακό τάφο 3.200 ετών ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο, το οποίο ωστόσο έχει ένα κρυμμένο μυστικό: ένα θανατηφόρο βακτήριο!

Το τυρί είχε ταφεί μαζί με τον Φθαμές, ηγέτη της αρχαίας Μέμφιδας, του οποίου ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2010, αφότου είχε χαθεί κάτω από την άμμο.

Ένα βάζο περιείχε μία στερεοποιημένη υπόλευκη μάζα, καθώς και ένα καμβά που πιθανότατα κάλυπτε το βάζο ή είχε χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει το περιεχόμενό του.

Οι επιστήμονες αφού διέλυσαν το δείγμα, καθάρισαν τα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά του και το ανέλυσαν με την μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας και τις σπεκτρομέτρησης.

Τα πεπτίδια που ανιχνεύθηκαν με αυτές τις τεχνικές έδειξαν ότι το δείγμα προερχόταν από γαλακτοκομικό προϊόν, από αγελαδινό και πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.

«Τα χαρακτηριστικά πάνω στον καμβά δείχνουν ότι το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν ήταν τυρί», ανέφεραν οι ερευνητές. Άλλα πεπτίδια, ωστόσο, στο δείγμα αποκάλυψαν ότι ήταν μολυσμένο με το βακτήριο της βρουκέλας, το οποίο πιθανότατα ήταν αιτία για την μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, έπειτα από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών (βρουκέλωση).

Εάν η προκαταρκτική ανάλυση της ομάδας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κατάνια επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την παλαιότερη βιομοριακή ένδειξη της ασθένειας.

Ο τάφος αυτός στο ανατολικό Κάιρο είχε βρεθεί αρχικά το 1885. Ωστόσο, γρήγορα ξεχάστηκε και θάφτηκε κάτω από την άμμο, μέχρι που το 2005 άρχισαν ξανά οι ανασκαφές υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

«Ο τάφος του Φθαμές ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Φαραώ Σέτι Ι και Ραμσή ΙΙ ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2010, αφότου είχε χαθεί κάτω από την άμμο τον 19ο αιώνα», σημείωσε ο επικέφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

τοτος

Λέτε να είχε πιτσαρία.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΩ ΠΩ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΚΦΟΡ....

Πολυμενεας

ΜΑΐΟΥ ΤΟΥ 1200πχ ΦΡΕΣΚΟΛΗΓΜΕΝΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sphynx

Μη σας ξεγελά το «σοβαρό» παρουσιαστικό της. Εκτός από έξυπνη και ζωηρή, είναι της αγκαλιάς, κοινωνική και αθλητική. Είναι η γάτα Donskoy Sphynx

penthos

Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την διαχείριση του πένθους και συχνά οι άνθρωποι συγχέουν τη θλίψη από μια απώλεια με την κατάθλιψη