Έρευνα: Η πρόκληση τοκετού μειώνει την ανάγκη για καισαρικές και δεν την αυξάνει, όπως πιστευόταν έως τώρα

pregnant-woman

Μια νέα αμερικανική μελέτη καταρρίπτει την πεποίθηση που ήταν ευρέως διαδεδομένη στην ιατρική κοινότητα

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναστρέψει την καθιερωμένη αντίληψη ότι η πρόκληση τοκετού σε υγιείς γυναίκες αυξάνει τις γεννήσεις με καισαρική. Δείχνει, αντίθετα, ότι στην πραγματικότητα η επιλεκτική πρόκληση τοκετού την 39η εβδομάδα της κύησης μειώνει τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική και άρα τις πιθανότητες επιπλοκών για τη μητέρα ή το μωρό, ενώ είναι ασφαλής και για τους δύο.

Εδώ και πολλά χρόνια οι γιατροί συμβουλεύουν συνήθως τις εγκύους ότι η πρόκληση τοκετού αυξάνει την πιθανότητα να γεννήσουν με καισαρική, κάτι που όμως έως τώρα δεν υποστηριζόταν από σαφή στοιχεία κλινικών μελετών. Η νέα μελέτη καταρρίπτει πια αυτή την πεποίθηση. Επιπλέον, δείχνει ότι η γέννα με τοκετό που έχει προκληθεί από το γιατρό, οδηγεί σε λιγότερους πόνους, καθώς επίσης μικρότερη πιθανότητα για προεκλαμψία και υπέρταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Ουίλιαμ Γκρόμπμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν -στο πλαίσιο της προοπτικής μελέτης ΑRRIVE που πραγματοποιήθηκε σε 41κλινικές- στοιχεία για 6.100 έγκυες στο πρώτο παιδί τους.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: είτε περίμεναν να γεννήσουν όταν ερχόταν αυθόρμητα η ώρα τους, είτε γέννησαν με πρόκληση τοκετού την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (επιλέχθηκε αυτή η εβδομάδα από τους γιατρούς επειδή έως τότε το μωρό έχει αναπτυχθεί πλήρως και η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρή). Κατά μέσο όρο οι έγκυες της δεύτερης ομάδας γέννησαν περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες της πρώτης ομάδας.

Διαπιστώθηκαν χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών στη δεύτερη ομάδα της πρόκλησης τοκετού (19%) σε σχέση με την πρώτη ομάδα (22%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόκληση τοκετού μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη μίας καισαρικής για κάθε 28 γεννήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βάρους μιας γυναίκας.

Επίσης, στην περίπτωση της πρόκλησης τοκετού, οι έγκυες είχαν μικρότερα ποσοστά προεκλαμψίας και υπέρτασης (9%) έναντι της πρώτης ομάδας (14%). Ακόμη, τα μωρά που είχαν γεννηθεί μετά από πρόκληση τοκετού, είχαν αναπνευστικά προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό (3% έναντι 4%).

Εκτός από αυτή την μεγάλη αμερικανική έρευνα, και μια μικρότερη βρετανική κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα ότι η πρόκληση τοκετού δεν έχει ως συνέπεια την ανάγκη για περισσότερες καισαρικές.

«Τα νέα ευρήματα δίνουν στις γυναίκες την αυτονομία και την ικανότητα να κάνουν πιο ενήμερες επιλογές σχετικά με την εγκυμοσύνη τους, πιο κοντά στις επιθυμίες και πεποιθήσεις τους. Η πρόκληση τοκετού την 39η βδομάδα δεν πρέπει να είναι ρουτίνα για κάθε γυναίκα, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσει με το γιατρό της και να αποφασίσουν μαζί αν θέλουν να το κάνουν και πότε» δήλωσε ο Γκρόμπμαν.

Οι καισαρικές έχουν αυξηθεί διεθνώς και πλέον σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες γεννάει με αυτό τον τρόπο. Σχεδόν το 80% των καισαρικών δεν είναι επιβεβλημένες για ιατρικούς λόγους. Παρόλο που οι καισαρικές είναι γενικά ασφαλείς, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη, υστερεκτομή, μελλοντικές ανωμαλίες στον πλακούντα, αναπνευστικά προβλήματα στα νεογέννητα κ.α. Όταν μια γυναίκα γεννήσει το πρώτο παιδί της με καισαρική, είναι πιθανότερο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα επόμενα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών επιπλοκών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Τάκης

Το μόνο που αυξάνει τις καισαρικές είναι οι γυναικολόγοι στην Ελλάδα. Ολες οι Ελληνίδες είναι σκισμένες στην κοιλιά σαν αρνιά. Τα ποσοστά καισαρικής στη χώρα είναι επίσης τραγικά υψηλά. Εκμετάλευση, ασυδοσία και έλλειψη υπευθυνότητας. Μακρυά από Ελληνες γιατρούς. Πρώτα κοιτούν την τσέπη τους και ετά την υγεία τους.

g

Ο γνωστος αγραμματος παντογνωστης κομπλεξικος Ελληνας.

Maestro

Φίλε, Πρώτον, υπάρχουν και γιατροί που δεν ειναι ασύδοτοι και έχουν την υπομονή και τη διάθεση να περιμένουν ωρες την έγκυο να γεννήσει φυσιολογικά, εσύ χρειάζεται να ψάξεις απο πριν όμως να βρεις εναν τέτοιο, και υπάρχουν και σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Δεύτερον, τα παράπονα σου και σε πολλές εγκύους, που δεν έχουν οι ίδιες τη διάθεση και την υπομονη να γεννήσουν φυσιολογικά και θέλουν να ξεμπερδευουν μια ωρα αρχύτερα, χωρις ράμματα κτλ. και ζητανε οι ίδιες την καισαρική. Και ασε που οταν γεννήσουν σταματάνε να θηλάζουν στο δίμηνο/τρίμηνο για να μην πω και νωρίτερα... Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε αρκετά πράγματα, δεν είναι μονο ο χασαπης ο γιατρός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190820104238_mom_daughter-1280x720

Σύμφωνα με έρευνες, το να αναλάβει ένα παιδί να κάνει δουλειές του σπιτιού ενισχύει τις δεξιότητες του, την αίσθηση ευθύνης και την αυτοπεποίθησή του, βασικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για μία καλή και ευτυχισμένη ζωή

190521155611_woman_depression

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ένοχη για την αύξηση των νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η διπολική διαταραχή, η μείζονα κατάθλιψη και οι διαταραχές της προσωπικότητας, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη

full_health

Γυναίκα, σύντροφος, μητέρα, τροφός, νοικοκυρά, εργαζόμενη. Το άλλο μισό του ουρανού προσπαθεί να εξισορροπήσει καθημερινά ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Όταν τα καταφέρνει όλοι είναι ευχαριστημένοι και όλα πηγαίνουν ρολόι για αυτό και χρειάζεται την ουσιαστική μας στήριξη. Ένα στοχευμένο πρόγραμμα ασφάλισης, μπορεί να κάνει τη διαφορά.