Κι όμως: Ο Homo Sapiens αναβάθμιζε τα εργαλεία του κι έκανε εμπόριο 320.000 χρόνια πριν

Κι όμως: Ο Homo Sapiens αναβάθμιζε τα εργαλεία του κι έκανε εμπόριο 320.000 χρόνια πριν

Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν να κατασκευάζουν πιο καλοφτιαγμένα και πιο κοφτερά λίθινα εργαλεία, να χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες από ώχρα και μαγγάνιο, καθώς επίσης να κάνουν μακρινές μετακινήσεις και πιθανώς εμπορικές ανταλλαγές

Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) που ζούσαν στην Ανατολική Αφρική, είχαν αρχίσει, ήδη πριν από 320.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, να κάνουν μια σειρά από τεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες.

Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν να κατασκευάζουν πιο καλοφτιαγμένα και πιο κοφτερά λίθινα εργαλεία (πολλά από μαύρο ηφαιστειακό οψιδιανό και από έγχρωμο πυριτόλιθο), να χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες από ώχρα και μαγγάνιο (για άγνωστη χρήση αλλά μάλλον για βάψιμο του σώματος με φωτεινό κόκκινο χρώμα ή για άλλους συμβολικούς σκοπούς), καθώς επίσης να κάνουν μακρινές μετακινήσεις και πιθανώς εμπορικές ανταλλαγές σε αποστάσεις έως 90 χιλιομέτρων.

Όπως τα σημερινά κινητά τηλέφωνα είναι μικρότερα από ό,τι τα πρώτα κινητά που εμφανίσθηκαν, έτσι και τα νέα λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις κ.α.) ήσαν μικρότερα, πιο εύχρηστα και πιο αποτελεσματικά από τα παλαιότερα. Επιπλέον, ήσαν φτιαγμένα όχι από ντόπιες πέτρες, αλλά από πιο εξωτικές πρώτες ύλες που είχαν μεταφερθεί από μακρινά μέρη, μια ένδειξη για την ύπαρξη ακόμη και πρώιμων εμπορικών δικτύων.

Οι καινοτομίες αυτές συνέπεσαν με μεγάλες περιβαλλοντικές και οικολογικές αλλαγές την ίδια εποχή σε αυτή την περιοχή. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, το οποίο κατά καιρούς γινόταν πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο για την επιβίωση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (σεισμοί, απότομη εναλλαγή υγρασίας-ξηρασίας, εξαφάνιση ζώων κ.α.).

Οι ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες από διάφορες χώρες έκαναν την ανακάλυψη στη νότια Κένυα και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science". Όπως τόνισαν, το βασικό μήνυμα των ανακαλύψεων είναι ότι ωθούν ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν την έναρξη της εξέλιξης της πολύπλοκης συμπεριφοράς.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων προ 320.000 έως 305.000 ετών συμπίπτει περίπου με τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα του ανματομικά σύγχρονου «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στο Μαρόκο και είναι ηλικίας 300.000 έως 350.000 ετών.

Τα νέα ευρήματα είναι επίσης κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια πιο πρώιμα από τις έως τώρα ενδείξεις καινοτομιών στην μεσολιθική ανατολική Αφρική. Οι νέες πρακτικές (τεχνικές καινοτομίες, δίκτυα κοινωνικο-οικονομικών ανταλλαγών, πρώιμη συμβολική επικοινωνία κ.α.) αντικατέστησαν συνήθειες και συμπεριφορές που είχαν ακολουθηθεί επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έως τότε.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Anonymous

320000 χρονια πριν....;;; Χαχααχαχαχα . Ειναι η θεωρια που απο ψαρι εγινε ερπετο και μετα πιθικι και μετα εμεις ;; Χαχαχαχχαααχαχαχα !! Βρε που πανε οι φοροι μας !!

Βασίλης Περαντζάκης

Οι αμόρφωτοι θρησκόληπτοι σχολιαστές δυστυχώς ψηφίζουν...

Σοβαροι και Αξιοπρεπεις

Σχολιαστες, δυστηχως βλεπω απο τα σχόλια σας,μηδενιζετε την αξια σας, πιστευοντας οτι εχετε τις ριζες σας στους πιθηκους.Διατι δεν θελεται να δεχθητε οτι τον ανθρωπο, τον επλασε ο Ιδιος ο Θεος; Ο Θεος εφανερωθει με το πρόσωπο του Ιησου Χριστου, ο οποίος ειναι το απαυγασμα της δοξης και ο χαρακτηρ της υποστασεως Αυτού.Το μονο προσωπο που ειπε τα περίφημα Εγω ειμαι το φως του κοσμου, η οδος η αλήθεια και η ζωη, η ανασταση και η ζωη, ελατε προς εμενα παντες οι οι κοπιωντες και πεφορτισμενοι, και εγω θελω σας αναπαυσει.Ειπε προς αυτους ο Ιησους , Αληθως , αληθως σας λεγω , Πριν γεινη ο Αβ ρααμ εγω ειμαι.Διατι δεν θέλετε να πιστευσετε στο Ευαγγέλιο της Σωτηρίας;

Jimi

Μη μπερδεύεις τήν θρησκεία με την επιστήμη. Η επιστήμη στηρίζεται σε αποδείξεις. Η θρησκεία στην πίστη , άνευ αποδείξεων.!! Περαιτέρω, η επιστήμη δεν αποκλείει την ύπαρξη του Θεού.

Anonymous

Η επιστημη λεει οτι γιναμε απο το μεγαλο μπαμ..... Τα υλικα που βρεθηκαν για το δυναμιτακι αυτο ;;; Σουργελα !!

Δρ Ελένη

Στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, στον Περδίκκα Κοζάνης, κι αλλού στη Βόρειο Ελλάδα, βρέθηκαν οικισμοί ανθρώπων κι οστά τους, που έχουν χρονολογηθεί επίσημα στα 700.000 χρόνια πριν. Κανείς στο εξωτερικό δεν το αναφέρει όμως!

δεν..

δεν μιλαει για πιθηκανθρωπο για εμφρονα ανθρωπο μιλαει

Ελεος

Σχολιαστες του Κουλη απο τα λιντλ με διακαιωμα ψηφου.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ ΒΑΖΕΤΕ ΑΣΧΕΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ; ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΞΕΜΑΡΜΑΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΣΤΟΥΣ ''ΕΛ'' ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ...

άσχετη η φωτογραφία όπως πάντα

Όντος, η φώτο είναι άσχετη με ένα κάρο αβάσιμες θεωρίες από κάτω.

.

Τελικά ο Αδαμ που ηταν κρυμμενος?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

votana_athwa

Η λήψη ορισμένων βοτάνων ενέχει κινδύνους γι' αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν τα χρησιμοποιήσετε

chicken-soup

Οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες στην εν λόγω σούπα, ειδικά όταν έχουμε κρυολογήσει

paid_vihas_1


Ο βήχας αποτελεί ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που δεν πρέπει να καταστέλλεται, αλλά αν χρειασθεί, να αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία και μόνο