Έρευνα δικαιώνει τον Φρόιντ: Ψάχνουμε στους συντρόφους μας... τους γονείς μας

Έρευνα δικαιώνει τον Φρόιντ: Ψάχνουμε στους συντρόφους μας... τους γονείς μας

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι νιώθουμε έλξη για όσους μοιάζουν με τους γονείς μας 

Έρευνα δικαιώνει τον Φρόιντ: Ψάχνουμε στους συντρόφους μας... τους γονείς μας
Αν ζούσε σήμερα ο "πατέρας της Ψυχανάλυσης", Ζίγκμουντ Φρόιντ, θα έλεγε φουσκώνοντας από υπερηφάνεια: "Σας το είχα πει"...
   
Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα παίζει καθοριστικό ρόλο στις ερωτικές σχέσεις.Υποσυνείδητα, δηλαδή, η έλξη που νιώθουμε για τους γονείς μας- τα αγόρια για τη μητέρα και τα κορίτσια για τον πατέρα- είναι ο θεμέλιος λίθος στις μετέπειτα σχέσεις που συνάπτουμε με το "αντίθετο" φύλο. 
 
Το γεγονός ότι νιώθουμε έλξη για τα άτομα που μοιάζουν με τους γονείς μας θα μπορούσε να αποτελέσει μία μορφή δικαίωσης για τον "θεμελιωτή της Ψυχανάλυσης", η θεωρία του οποίου είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 1910 ιδιαίτερα προκλητική.
   
Κλείσιμο
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δείχνει σήμερα ότι οι άνθρωποι έλκονται από όλους όσοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους γονείς μας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent". 
  
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι άνδρες όπως και οι λεσβίες έλκονταν από γυναίκες που είχαν το ίδιο χρώμα ματιών με τις μητέρες τους.Το ίδιο ακριβώς ίσχυε με τις στρέιτ γυναίκες και τους γκέι άνδρες, οι οποίοι ένιωθαν ερωτική επιθυμία για τους άνδρες που είχαν το ίδιο χρώμα ματιών με αυτό των πατεράδων τους.
   
Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα σε δείγμα 300 ανδρών και γυναικών ρώτησαν τους συμμετέχοντας για το χρώμα των ματιών των γονιών τους και των ερωτικών τους συντρόφων. Και τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένιωθαν έλξη από αυτούς που είχαν το ίδιο χρώμα ματιών με τον γονέα, το φύλο του οποίου ήταν γι΄αυτούς ερωτικά ποθητό. 
  
Για την βρετανική εφημερίδα, η μελέτη αυτή ενισχύει επίσης τη θεωρία, γνωστή ως "θετική σεξουαλική αποτύπωση", σύμφωνα με την οποία, τα πτηνά και τα θηλαστικά επιλέγουν τους συντρόφους τους βάσει των χαρακτηριστικών που έχουν οι γονείς τους.
   
Η έρευνα μεταφέρεται και στο ανθρώπινο είδος υποδηλώνοντας ότι, πολλοί από εμάς υποσυνείδητα αναζητάμε εξωτερικά χαρακτηριστικά ίδια με αυτά των γονιών μας. 
 
Κατά την διαδικασία επιλογής ερωτικού συντρόφου, μιμούμαστε δηλαδή υποσυνείδητα την ιδεολογία του Οιδίποδα...
 
Πού να το φανταζόταν ο Φρόιντ το 1910, όταν διατύπωνε την ψυχαναλυτική θεωρία ότι, έπειτα από 107 χρόνια, μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης θα τον δικαίωνε;  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης