Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και του ερωτισμού

Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και του ερωτισμού

Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης, ο ρόλος του φιλιού... πώς τα ζευγάρια καταλήγουν να μοιάζουν μεταξύ τους, τι σκοτώνει μία σχέση;

Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και του ερωτισμού
Από την πρώτη στιγμή της έλξης μέχρι... τα βαθιά γεράματα, υπάρχουν 10 ψυχολογικές μελέτες που όλοι οι δεσμευμένοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους: 
 
1. Χρειάζεται μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να πολλαπλασιαστεί η ερωτική επιθυμία...

Κλείσιμο
Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ενεργοποιηθούν στον εγκέφαλό μας οι χημικές διεργασίες που μας προκαλούν ευφορία, όταν κοιτάζουμε αυτόν για τον οποίο χτυπά η καρδιά μας!

Σε μελέτες σχετικά με τον έρωτα, όπου εξετάστηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρονται & εμπλέκονται 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Όταν κοιτάζουμε ή σκεφτόμαστε αυτόν/αυτήν που αγαπάμε και ποθούμε αυτά τα σημεία του εγκεφάλου απελευθερώνουν ένα κοκτέϊλ νευρομεταβιβαστών που διαχέονται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, και κατακλύζουν το νευρικό μας σύστημα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη, της βασοπρεσσίνη και η ανδρεναλίνη. Το μυαλό δέχεται από τον έρωτα πολύ έντονο συναισθηματικό ψυχοδιεγερτικό "σοκ" όμοιο αυτού από τη λήψη μικρής δόσης κοκαΐνης.

2. Εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και ερωτισμού

Η πρώτη μελέτη που διερευνά τη νευρολογική διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία ως έμφυτη & αταβιστική τάση ή ορμή προς ορισμένες συμπεριφορές, η οποίες εκδηλώνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες και είναι ανεξάρτητη από τη μάθηση, παραμένει αναλλοίωτη και χαρακτηρίζει ένα βιολογικό είδος  και δεν είναι άλλο από το σεξ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολύ παρόμοια εγκεφαλικά δίκτυα- κέντρα ενεργοποιούνται/κινητοποιούνται από την αγάπη αλλά και από τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ενεργοποιημένες περιοχές ήταν αυτές που εμπλέκονται στα συναισθήματα, τα κίνητρα, τις ροπές και στις σκέψεις ανώτερου επιπέδου.

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η σεξουαλική διέγερση/αφύπνιση δεν είναι απλά ένα βασικό συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει στοχευμένα κίνητρα και τη σύλληψη πιο προχωρημένης αλληλουχίας σκέψεων & συνειρμικών διεργασιών. Η αγάπη βρίσκεται στην κορυφή τους, με τα βασικά γάγγλια να είναι η περιοχή "κλειδί" για τη διαφορά της από την επιθυμία. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι τυπικά συνδεδεμένη με την ισορροπία μεταξύ υψηλού και χαμηλού επιπέδου λειτουργιών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης