«Διατροφικός καταναγκασμός» η επιβολή εργαστηριακών τροφίμων – Ένας καθηγητής εξηγεί

Με τα τρόφιμα εργαστηρίου να μεταμορφώνουν τον αγροδιατροφικό τομέα ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑΔΑ αναρωτιέται μήπως η ανθρωπότητα έρθει αντιμέτωπη με μια βάρβαρη διατροφική κατάσταση τα επόμενα χρόνια

*Το κείμενο υπογράφει ο κύριος Γεώργιος Ι. Ζακυνθινός, MSc., PhD., Καθηγητής Τεχνολογίας Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειο-προστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια και οι ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη βιομηχανική γεωργία αποτελούν τρία αλληλένδετα ζητήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, τις κοινωνίες και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

1. Κλιματική αλλαγή και γεωργία
Η γεωργία επηρεάζεται αλλά και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική γεωργία (κυρίως μεθάνιο από την κτηνοτροφία και διοξείδιο του άνθρακα από τη χρήση λιπασμάτων και καυσίμων) επιδεινώνουν το πρόβλημα. Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή, μειώνοντας τη γονιμότητα των εδαφών και αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών λόγω ξηρασίας, πλημμυρών ή παρασίτων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr