Η πανδημία μείωσε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια για τρεις στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εμβολιαστικά προγράμματα αναφέρεται ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Από την ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, πλήθος νοσημάτων έχουν εξαλειφθεί και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού παγκοσμίως έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εύλογα, τα εμβόλια, μαζί με την πρόσβαση στο καθαρό νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής, συγκαταλέγονται στις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας με το μεγαλύτερο όφελος σε όρους βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων. Άλλωστε, ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αλλά και τους γύρω τους που είναι ευάλωτοι στις ασθένειες, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, εκτός από μια εξόχως αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας, ο εμβολιασμός έχει πολλαπλασιαστικό κοινωνικοοικονομικό όφελος.

Ενώ όμως χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της σχετικής επιστημονικής έρευνας έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια, συχνά τα εμβολιαστικά προγράμματα αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις, όπως π.χ. οι ανισότητες στην πρόσβαση σε αυτά ή/και ο δισταγμός του εμβολιασμού. Ειδικότερα όσον αφορά το σημαντικό πρόβλημα του δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό, αυτό αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, καθώς μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων (κοινωνικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών, πολιτισμικών), ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανακύπτουν και εμπόδια από το ίδιο το σύστημα υγείας, τα οποία επηρεάζουν την οικονομική κάλυψη και την προσβασιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr