Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

Τους κινδύνους για την υγεία μας από τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά σκιαγραφεί ο κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας-Γενετικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος της GENOSOPHY εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΠΑ

microplastics_iStock-1393825220
Τα τελευταία χρόνια, τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά έχουν προσελκύσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας λόγω της εκτεταμένης παρουσίας τους στο περιβάλλον και των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, αόρατα με γυμνό μάτι, προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού και έχουν διεισδύσει σε διάφορα οικοσυστήματα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουν ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, το αίμα και τα ούρα αλλά και σε όργανα του ανθρώπου, όπως ο πνεύμονας και το ήπαρ.

Μία πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine έρχεται να αυξήσει την ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί στην υγεία η εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Ερευνητές από την Ιταλία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Raffaele Marfella μελέτησαν την αθηρωματική πλάκα 257 ασθενών με ασυμπτωματική στένωση των καρωτίδων και ανακάλυψαν συσσώρευση νανοπλαστικών στο 58% των περιπτώσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης