Αμυγδαλές και κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται στα παιδιά – Πώς επηρεάζεται η άμυνα του οργανισμού

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται στα παιδιά – Πώς επηρεάζεται η άμυνα του οργανισμού

Ο κύριος Ελευθέριος Β. Μαργαρίτης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων – Παίδων, Επιμελητής Γ' Παιδιατρικής Κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας ΜΗΤΕΡΑ απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αμυγδαλές και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στα παιδιά 

amigdales_2144701979-1
Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού στο φάρυγγα και η λειτουργία τους σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού.

Όταν υπερτραφούν (μεγαλώσουν) αρκετά παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα και από την μύτη. Το παιδί έχει ένρινη ομιλία («μιλάει» με τη μύτη) και ανήσυχο ύπνο με έντονο ροχαλητό και περιόδους άπνοιας (σταματά η αναπνοή για δευτερόλεπτα). Ως αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να παρουσιάσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακή απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πρόσληψη τροφής ακόμα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Επιπλέον οι συχνές λοιμώξεις (ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες – ιγμορίτιδες κλπ.) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την υγεία αυτών των παιδιών. Τέλος, μπορεί να παρουσιαστεί εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί) προκαλώντας μικρού ως μετρίου βαθμού βαρηκοΐα που στα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να οδηγήσει και σε προβλήματα ανάπτυξης της ομιλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης