Παραπληροφόρηση: Μια σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας -Τι είναι ο αλφαβητισμός στην υγεία που δίνει λύση

Παραπληροφόρηση: Μια σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας -Τι είναι ο αλφαβητισμός στην υγεία που δίνει λύση

Η κ. Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας - ΜΜΕ & Δημόσιας Υγείας μιλά για τους κινδύνους που ενέχουν για τη δημόσια υγεία η διασπορά fake news και η πληροφοριακή ρύπανση

girl_fakenews_information_1710722323
Είμαστε «συνδεδεμένοι»

Ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλέον συνδεδεμένο με το διαδίκτυο. Σε ετήσια έκθεση, στην οποία αναλύονται οι παγκόσμιες τάσεις στη χρήση ψηφιακών μέσων το έτος 2024, καταγράφεται ότι στα 8.08 δις του παγκόσμιου πληθυσμού, το 5.11 δις, δηλαδή ποσοστό 66.2%, είναι χρήστες του διαδικτύου και βρίσκεται κατά μέσο όρο 6 ώρες και 40 λεπτά καθημερινά συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, 5.04 δις, δηλαδή το 62.3% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει λογαριασμό τον οποίο χρησιμοποιεί καθημερινά κατά μέσο όρο 2 ώρες και 23 λεπτά. Τα ποσοστά σαφώς και διαφοροποιούνται σε διάφορες χώρες της υφηλίου. Στην Ελλάδα των 10.32 εκατομμυρίων κατοίκων, τα 8.9 εκατομμύρια, δηλαδή το 86,2% του πληθυσμού, είναι χρήστες του διαδικτύου και τα 7.40 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 71.7% του συνολικού πληθυσμού έχει ενεργό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Wearesocial – Meltwater, 2024).

Αυτές οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και η ταχεία εξάπλωση νέων, ισχυρών τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν εύκολη την άμεση και γρήγορη πληροφόρηση, αλλά και την παραποίηση, την πλαστογράφηση, την κατασκευή πληροφοριών και γεγονότων. Σε ένα παράλληλο και εξίσου δυναμικό επικοινωνιακό περιβάλλον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν δραματικά αναλήθειες που διασπείρονται από κράτη, επιχειρηματικές οντότητες ή άτομα, καθώς οι πολίτες ανακυκλώνουν και μοιράζονται πληροφορίες χωρίς κριτική σκέψη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης