Καρκίνος Παγκρέατος: Νέα θεραπευτική αγωγή για την προχωρημένη νόσο

Καρκίνος Παγκρέατος: Νέα θεραπευτική αγωγή για την προχωρημένη νόσο

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα μιας καινούριας θεραπευτικής αγωγής που βελτίωσε τη συνολική επιβίωση των ασθενών κατά 16%

220418193611_woman_chemotherapy
Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση στην επίπτωσή του. Λόγω της θέσεως του παγκρέατος, συχνά αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτωματολογία στα αρχικά του στάδια. Αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η ριζική αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου όταν είναι εντοπισμένος, συνίσταται σε ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και τη χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας. Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά προχωρημένος ή μετασταστικός, χορηγείται συστηματική χημειοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών αυτών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας), συνοψίζουν τα δεδομένα μιας καινούριας θεραπευτικής αγωγής που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στις 13 Φεβρουαρίου του 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης