Καρκίνος – Έρευνα: Η οικονομική Οδύσσεια των ασθενών – Πότε και γιατί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Καρκίνος – Έρευνα: Η οικονομική Οδύσσεια των ασθενών – Πότε και γιατί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Το ygeiamou.gr διερευνά γιατί οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται σε έξτρα χρεώσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Τι δείχνουν στοιχεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή

breast_cancer_patient_1687058254
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου πήρε και φέτος την προσοχή που της αναλογεί, όπως κάθε χρόνο. Οι διεθνείς Οργανισμοί και όλες οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές παρουσίασαν στοιχεία για την αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου και εστίασαν στις στρατηγικές πρόληψης που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Η χώρα μας γιορτάζει την σπουδαία αυτή ημέρα, εφαρμόζοντας ήδη ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, για τον καρκίνο του μαστού ενώ είναι έτοιμη να υλοποιήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024 ακόμη δύο: Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η καθημερινότητα, όμως, των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα είναι σκληρή. Γιατί εκτός από τις προκλήσεις στη διαχείριση της νόσου τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με καταχρηστικές χρεώσεις όταν χρειάζονται ακτινοθεραπεία ή άλλες θεραπείες από τον ιδιωτικό τομέα. Το «χαράτσι» που πληρώνουν οι ασθενείς με καρκίνο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι ένα φαινόμενο γνωστό εδώ και χρόνια. Παρόλο που βάσει νομοθεσίας οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξυπηρετούνται για συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς χρέωση και στον ιδιωτικό τομέα, τελικά καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, ποσά, που «βαφτίζονται» με διάφορους τρόπους. Και ενώ το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν καλά την κατάσταση, οι ασθενείς παραμένουν απροστάτευτοι και σε δύσκολη θέση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης