Φάρμακα: Τρεις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας – Τι σημαίνουν για την τσέπη μας

Φάρμακα: Τρεις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας – Τι σημαίνουν για την τσέπη μας

Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας είναι η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων

doctor_medicine_647938033
Μια σειρά μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που παρουσιάζει αύξηση, γεγονός που εγκλωβίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες και να αναγκάζονται να καταβάλλουν δυσθεώρητα ύψη αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate).

Πρώτος στόχος του νέου Υπουργού είναι η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς, όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, είναι φθηνότερα. Σήμερα, οι γιατροί έχουν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν με εμπορική ονομασία φαρμάκου έως το 15%. Το υπόλοιπο 85% των συνταγών γίνεται υποχρεωτικά με βάση τη δραστική ουσία.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία θα φτάσει έως το 30% και παράλληλα θα δοθούν οδηγίες στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την επωνυμία τους. Η λογική είναι να μειωθεί η δαπάνη, εφόσον αρκετά γενόσημα είναι φθηνότερα σε σχέση με τα πρωτότυπα, ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα, καθώς η συμμετοχή τους θα προσαρμόζεται στην πιο χαμηλή τιμή.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης